Υπεγράφη από τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα ο Κώδικας Δεοντολογίας για τις Ευρωεκλογές

Υπό τον φόβο εσωτερικών και εξωτερικών απειλών. Συμφωνία και για την ορθή χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας
Christian Dauphin via Getty Images

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες παρουσία της Αντιπρόεδρου της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα η τελετή υπογραφής του κώδικα δεοντολογίας για τις φετινές εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κώδικας δεοντολογίας αναπτύχθηκε και αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της κας Γιούροβα και του Διεθνούς Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία και την Εκλογική Υποστήριξη (International IDEA) και σε στενή διαβούλευση με τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, στο πλαίσιο των αυξανόμενων ανησυχιών για την προστασία των Ευρωεκλογών από εσωτερικές και εξωτερικές απειλές.

Με την υπογραφή τους σήμερα, τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα δεσμεύτηκαν να τηρήσουν ηθικές και δίκαιες πρακτικές της προεκλογικής εκστρατείας. Στο πλαίσιο των αυξανόμενων ανησυχιών για την προστασία της ακεραιότητας των εκλογών στην Ευρώπη από εσωτερικές και εξωτερικές απειλές, η δέσμευση αυτή των πολιτικών κομμάτων έχει μεγάλη σημασία.

Τι προβλέπει ο κώδικας δεοντολογίας

Στην ουσία ο Κώδικας Δεοντολογίας θα χρησιμεύσει ως ένας ολοκληρωμένος κατάλογος ελέγχου για τα πολιτικά κόμματα, τα ΜΜΕ, τους πολίτες για την τήρηση της δεοντολογικής εκστρατείας για τις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές.

Βάσει του Κώδικα τα κόμματα συμφωνούν να διεξάγουν δίκαιες και διαφανείς προεκλογικές εκστρατείες και να χρησιμοποιούν δεοντολογικά την τεχνολογία συμπεριλαμβανομένης της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Μεταξύ των δεσμεύσεων του Κώδικα είναι ότι οι υπογράφοντες θα ”ενθαρρύνουν τον πολιτικό διάλογο και τη συμμετοχή χωρίς αποκλεισμούς, απέχοντας από την παραγωγή, χρήση ή διάδοση δηλώσεων που εισάγουν διακρίσεις και προκαταλήψεις κατά συγκεκριμένων ομάδων με βάση το φύλο, τη φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις, την αναπηρία, την ηλικία ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους”.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η δέσμευση των κομμάτων να ”απέχουν από την προβολή πολιτικών διαφημίσεων που χρηματοδοτούνται από αδήλωτα συμφέροντα ή από τη χρησιμοποίηση μεσάζοντων για την τοποθέτηση μηνυμάτων προεκλογικής εκστρατείας χωρίς αναφορά”.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διασφάλιση μιας ηθικής και διαφανούς χρήσης των εργαλείων και τεχνολογιών της εκστρατείας, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης.

Βάσει του κώδικα τα κόμματα καλούνται να απέχουν από την παραγωγή, τη χρήση ή τη διάδοση παραπλανητικού περιεχομένου που χρησιμοποιεί ήχο, εικόνες ή βίντεο και παράγεται με ή χωρίς τεχνητή νοημοσύνη για την ψευδή ή παραπλανητική αλλοίωση ή πλαστογράφηση υποψηφίων, αξιωματούχων ή οποιουδήποτε εκλογικού ενδιαφερομένου. Η χρήση τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπεται μόνο όταν επισημαίνεται σαφώς.

Ακόμη τα κόμματα δεσμεύονται στις αρχές της αλήθειας και στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης. Τα πολιτικά κόμματα δεσμεύονται επίσης να αυξήσουν την πρόσβαση του κοινού στις σχετικές πληροφορίες της προεκλογικής καμπάνιας, να βελτιώσουν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και να συμβάλουν στην προστασία των ευρωπαϊκών εκλογών από αθέμιτες παρεμβάσεις.

Τα πολιτικά κόμματα που υπέγραψαν τον Κώδικα Δεοντολογίας είναι τα εξής:

Alliance of Liberals and Democrats for Europe Party (ALDE)

το Ευρωπαϊκό Χριστιανικό Πολιτικό Κίνημα (ECPM)

το Ευρωπαϊκό Συντηρητικό και Μεταρρυθμιστικό Κόμμα (ECR)

το Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (EDP)

η Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (EFA)

το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα

το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ)

το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) και το Κόμμα της Αριστεράς (EL)

Η ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» που κινείται μεταξύ δεξιάς και ακροδεξιάς δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στον Κώδικα Δεοντολογίας για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2024.

«Αυτή η συλλογική δέσμευση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στους πολίτες: πρέπει να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα των εκλογών μας στην Ευρώπη. Η συμφωνία αυτή θα συμβάλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης με τους ψηφοφόρους και θα αυξήσει την εμπιστοσύνη τους στην εκλογική διαδικασία. Οι εκλογές θα πρέπει να δημιουργούν το σκηνικό για τον ανταγωνισμό των ιδεών και όχι για βρώμικες μεθόδους χειραγώγησης, όπως τα AI deepfakes. Συγχαίρω τα κόμματα για την απόφασή τους να κάνουν το βήμα παραπάνω στη δέσμευσή τους για δίκαιη προεκλογική εκστρατεία» δήλωσε η Γιούροβα.

Δημοφιλή