ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17/06/2018 12:14 EEST | Updated 17/06/2018 14:01 EEST

Υπεγράφη η συμφωνία για το Σκοπιανό στις Πρέσπες. Τι είπαν στις ομιλίες τους Τσίπρας και Ζάεφ για την «πατριωτική συμφωνία»

Alkis Konstantinidis / Reuters

Υπογράφηκε η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς στην ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στους Ψαράδες της Μ. Πρέσπας.

Νωρίτερα απηύθυναν χαιρετισμό οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ ενώ τον λόγο πήρε και ο Μάθιου Νίμιτς.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, οι δύο πρωθυπουργοί οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα μεταβούν με σκάφη στην απέναντι όχθη της Μ. Πρέσπας στην πλευρά της πΓΔΜ, όπου θα παρακαθίσουν σε γεύμα.

Τσίπρας: Είναι μια πατριωτική συμφωνία

«Φίλε και γείτονα Ζόραν»...Με τη φράση αυτή άνοιξε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το ονοματολογικο της πΓΔΜ, στις Πρέσπες.

«Βρισκόμαστε στο δικό μας ραντεβού με την ιστορία, βρισκόμαστε σε ένα σημείο που το έχουν διαβεί νικητές και ηττημένοι,...Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορίας...Βρισκόμαστε και οι δυο εδώ για να πράξουμε το πατριωτικό μας καθήκον , δεν ανταμώνουμε για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος...Βρισκόμαστε εδώ για να βαδίσουμε μαζί σε μια νέα πορεία ασφάλειας, η σημερινή μας υπογραφή βάζει τα θεμέλια για αυτή την πορεία» ανέφερε ο κ.Τσίπρας. 

Alkis Konstantinidis / Reuters

«Όταν συναντηθήκαμε πριν από 6 μήνες στο Νταβός, Ζόραν πολύ λίγοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρουμε», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, και ευχαρίστησε τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών και τον ΟΗΕ στους οποίους, όπως είπε, οφείλεται η σημερινή παρουσία των δύο πρωθυπουργών στις Πρέσπες.

«Καταλήξαμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία», όπως είπε επισημαίνοντας πως η συμφωνία αυτή επιτρέπει στους δύο πρωθυπουργούς να απευθυνθούν στους λαούς τους και να την στηρίξουν. Πρόκειται όπως είπε για μια «πατριωτική συμφωνία». 

«Οι ευαισθησίες των λαών μας υπήρξαν οδηγός για την υπογραφή αυτής της συμφωνίας», τόνισε τονίζοντας πως η βιωσιμότητα μιας συμφωνίας δεν εξαντλείται στη νομική της διάσταση, όπως συμπλήρωσε και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για την καλυτέρευση των σχέσεων των δυο χωρών.

«Έχουμε ιστορική ευθύνη να μην αφήσουμε αυτό το βήμα που κάνουμε να μείνει μετέωρο» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «η μοίρα των λαών και των χωρών των Βαλκανίων είναι αλληλένδετη όπως και των χωρών της Ευρώπης».

Alkis Konstantinidis / Reuters

«Είμαι λάτρης της βαλκανικής μουσικής που τραγουδιέται σε όλες τις γλώσσες. Στην τεράστια παράδοση της βαλκανικής μουσικής εξέχουσα θέση έχουν τα μοιρολόγια αλλά και τα τραγούδια χαράς, ένα τέτοιο τραγούδι ξεκινάμε να γράφουμε εδώ μαζί στις Πρέσπες και στόχος μας είναι αυτό το τραγούδι της χαράς να τραγουδιέται από πολλές γενιές μετά, στη γλώσσα μας και στη γλώσσας σας».

Και κατέληξε: «Σήμερα κάνουμε αυτό το ιστορικό βήμα, αναγκαίο για τους λαούς μας».

Ζάεφ: Είμαστε υπερήφανοι για αυτή τη συμφωνία

Ανάλογη προσφώνηση με αυτή του Αλέξη Τσίπρα στον ίδιο, έκανε και ο πρωθυπουργός τη πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ: «Αξιότιμε φίλε Αλέξη...» ενώ χαιρέτησε τους αξιωματούχους που συμμετέχουν στην τελετή και προσέθεσε με νόημα: «Καλή μας τύχη»!

 

Όπως είπε: «Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς θάρρος», κάνοντας παράλληλα μνεια σε αποφθέγματα του Αριστοτέλη και χαρακτηρίζοντας στρατηγικής σημασίας τη συμφωνία των δύο χωρών.

«Βάλαμε τέλος σε μακροχρόνια προβλήματα που επιδείνωναν τις διμερείς σχέσεις» είπε και συμπλήρωσε πως αυτές τις τρεις δεκαετίες διδαχτήκαμε σημαντικά πράγματα τονίζοντας πως θα πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία.

SAKIS MITROLIDIS via Getty Images

«Οι χώρες πρέπει να ζουν σε ειρήνη γιατί διαφορετικά υποφέρει ο κόσμος, η συμφωνία αποτελεί ενθάρρυνση για τη βελτίωση των σχέσεων και της ζωής των πολιτών» τόνισε και συμπλήρωσε «οικοδομούμε φιλία μεταξύ των δύο χωρών, θα είμαστε εταίροι και σύμμαχοι». 

Όπως τόνισε, στόχος είναι  «Να οικοδομήσουμε ευημερία μέσω ισχυρότερης συνεργασίας...«Είδαμε ότι από την απομόνωση καμία χώρα δεν είχε όφελος».

«Οι πολίτες μας επιθυμούν τη δημοκρατία...η ευρωπαϊκή αντίληψη αποτελεί δημοκρατική έκφραση, οι Έλληνες οι μακεδόνες οι Ευρωπαίοι είναι πιο ισχυροί απέναντι στην ξενοφοβία» είπε και αναφερόμενος σε όσους αντιδρούν στη συμφωνία επανέλαβε πως έχουν κάθε δικαίωμα εντός δημοκρατικού πλαισίου να εκφράσουν την αντίθεση τους.

«Εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να κοιτάξουμε το μέλλον, είμαστε περήφανοι για αυτή τη συμφωνία που θα μας ενώνει και σήμερα και πάντα», κατέληξε.