Επί 8 χρόνια έχτιζε με 700.000 σπίρτα τον πύργο του Αιφελ και τελικά έφαγε άκυρο από τα ρεκόρ Γκίνες

Ο Ρίσαρ Πλοντ ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2015 και τελείωσε στις 27 Δεκεμβρίου του 2023 συναρμολογώντας επιμελώς 706.900 σπίρτα για ένα μοντέλο μήκους 7.2 μ.
aifel
aifel
Richard Plaud/facebook

Θα μπορούσε να πει κανείς να ότι τα όνειρα του Ρίσαρ Πλοντ να φτιάξει το ψηλότερο γλυπτό από σπίρτα στον κόσμο έγιναν... στάχτη.

Ο Γάλλος πέρασε τα τελευταία οκτώ χρόνια συναρμολογώντας επιμελώς 706.900 σπίρτα για να φτιάξει ένα μοντέλο του Πύργου του Άιφελ ύψους 7.19 μέτρων, ξεπερνώντας άνετα το υπάρχον ρεκόρ κατά μισό και μέτρο.

Δυστυχώς για κείνον την περασμένη εβδομάδα το βιβλίο Γκίνες του επεφύλαξε άσχημα νέα: Χρησιμοποίησε λάθος σπίρτα για να του κατοχυρωθεί το ρεκόρ, καθώς τα συγκεκριμένα σπίρτα δεν είναι διαθέσιμα στο εμπόριο.

«Οι κριτές του βιβλίου Γκίνες έβγαλαν την ετυμηγορία τους, χωρίς να δουν τον πύργο μου στην πραγματικότητα», έγραψε στο Facebook.

Ο Πλοντ, ένας δημοτικός υπάλληλος μιας τοπικής αρχής, δήλωσε ότι το Γκίνες του είπε ότι τα σπίρτα πρέπει να είναι διαθέσιμα στο εμπόριο και δεν μπορούν να κοπούν, να αποσυναρμολογηθούν ή να παραμορφωθούν πέρα από κάθε αναγνώριση.

«Καθώς τα σπίρτα δεν είναι διαθέσιμα στο εμπόριο και δεν αναγνωρίζονταν ως κανονικά σπίρτα, η προσπάθεια ακυρώθηκε», ήταν η απόφαση του Γκίνες, δήλωσε ο Πλοντ.

«ΜΕΓΆΛΗ ΑΠΟΓΟΉΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ😟🥺. [Μου] λένε ότι τα 706.900 σπίρτα που κόλλησα ένα προς ένα δεν αναγνωρίζονται!!!? Και είναι πάρα πολύ κομμένα σε σημείο που είναι αγνώριστα!!;;;» έγραψε.

«Προφανώς, οι Άγγλοι είναι πραγματικά διαφορετικοί......😤», είπε, για το βιβλίο ρεκόρ Guinness που εδρεύει στο Λονδίνο. Και ολοκλήρωσε το μήνυμά του ως εξής: «Χωρίς να θέλω να προσβάλω τους Άγγλους».

Έχοντας κουραστεί να αγοράζει σπίρτα από το σούπερ μάρκετ και να αφαιρεί χειροκίνητα τις κεφαλές τους από το καθένα, ο Πλοντ συνήψε συμφωνία με έναν κατασκευαστή για την πώληση κουτιών συνολικού βάρους 15 κιλών με... ακέφαλα σπίρτα.

«Όταν τα άνοιξα, ένιωσα σαν να είναι Χριστούγεννα», δήλωσε στη Le Parisien.

Αν και πιο βολική, αυτή η επιλογή αυτών των σπίρτων, τα οποία δεν διατίθενται σε κανονικούς πελάτες στα καταστήματα, φαίνεται ότι τελικά διέλυσε το όνειρό του για παγκόσμιο ρεκόρ. Αν και ο Πλοντ υποστηρίζει ότι τα τιμολόγια για τα σπίρτα, καθώς και στοιχεία από ανεξάρτητους παρατηρητές, θα αποδείξουν ότι η προσπάθεια του ρεκόρ του ήταν εντός κανόνων.

Το όνειρο του Πλοντ να σπάσει ένα παγκόσμιο ρεκόρ είναι πάντως ακόμα ζωντανό, αφού το Guinness δήλωσε στο NBC News ότι ενδεχομένως να ήταν «αυστηρό» στην αξιολόγηση αυτής της προσπάθειας και ότι θα την επανεξετάσει.

Ο Μαρκ ΜακΚίνλεϊ, διευθυντής των κεντρικών υπηρεσιών των ρεκόρ Guinness, δήλωσε στο NBC News την Τετάρτη: «Είναι η δουλειά της ομάδας διαχείρισης αρχείων μας να είναι σχολαστική και απαιτητική στην εξέταση των στοιχείων για να διασφαλίσουμε ότι οι όροι ανταγωνισμού είναι ίσοι για όλους όσους επιχειρούν να αποκτήσουν έναν τίτλο ρεκόρ Γκίνες. Ωστόσο φαίνεται ότι μπορεί να ήμασταν κάπως αυστηροί με αυτή την συγκεκριμένη αίτηση».

«Θα έρθουμε ξανά σε επαφή με τον κάτοχο του ρεκόρ, καθώς και θα επανεξετάσουμε κατά προτεραιότητα τους κανόνες για παρόμοια ρεκόρ, για να δούμε τι μπορεί να γίνει», πρόσθεσε ο ΜακΚίνλεϊ.

Δυόμισι εκατομμύρια σπίρτα χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή αυτού του Πύργου του Άιφελ, ύψους 10,5 ποδιών, που είδαμε στις 21 Σεπτεμβρίου 1971. Χρειάστηκαν 4 χρόνια για την κατασκευή του.
Δυόμισι εκατομμύρια σπίρτα χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή αυτού του Πύργου του Άιφελ, ύψους 10,5 ποδιών, που είδαμε στις 21 Σεπτεμβρίου 1971. Χρειάστηκαν 4 χρόνια για την κατασκευή του.
via Associated Press

Προς το παρόν πάντως, κάτοχος του ρεκόρ παραμένει o Τουφίκ Νταέρ, από το Λίβανο, του οποίου ο Πύργος του Άιφελ με σπίρτα έφτασε τα 6.5 μέτρα ύψος το 2009, χρησιμοποιώντας 6 εκατομμύρια σπίρτα.

Ο Πλοντ ξεκίνησε το δικό του πρότζεκτ στο σαλόνι του τον Δεκέμβριο του 2015 και τελείωσε στις 27 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, την 100ή επέτειο του θανάτου του Γκουστάβ Άιφελ, του Γάλλου πολιτικού μηχανικού που είναι γνωστός για τον πύργο στο Παρίσι που φέρει το όνομά του.

«Το να έχω ένα παγκόσμιο ρεκόρ ήταν ένα παιδικό μου όνειρο. Το είχα πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου», δήλωσε ο Πλοντ στη Le Parisien.

Πηγή: NBC News

Δημοφιλή