ΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/09/2018 13:58 EEST | Updated 29/09/2018 14:42 EEST

Επιχείρηση απομάκρυνσης των μεταναστών από τις σκηνές στη Μόρια λόγω του κυκλώνα

Getty Images

Αίτημα για διάθεση λεωφορείων για το Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών στη Μορια έφτασε στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα lesvospost.com ο μεσογειακός κυκλώνας «Ζορμπας» είναι ζήτημα ωρών να χτυπήσει την Λέσβο και «η Περιφέρεια καλεί αυτή την ώρα (14:00) όλους του εμπλεκόμενους φορείς σε έκτακτη συνεδρίαση για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν την Λέσβο από αύριο πρωινές ώρες..»

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει η ιστοσελίδα, επικαλουμενη τοπικούς παράγοντες, ο αρμόδιος Διευθυντής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αλλά και ο διοικητής του Κέντρου της Μόριας έχουν κάνει αίτημα ώστε να είναι διαθέσιμα όσο περισσότερα λεωφορεία είναι δυνατόν, ώστε αν χρειαστεί να γίνει άμεση μεταφορά των μεταναστών που ζουν στη Μόρια σε άλλο, ασφαλές μέρος.

Στην συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί σε λιγη ώρα στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος ένα σχέδιο μετακίνησης των μεταναστών από το Κέντρο Φιλοξενίας της Μοριας «κυρίως εκείνοι που ζουν εκτος οικίσκων και μέσα σε σκηνές γύρω από τον καταυλισμό». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η περιφέρεια μαζί με τον Δήμο Λέσβου ψάχνουν για ελεύθερους και διαθέσιμους χώρους διαμονής, ώστε αν χρειαστεί να μεταφερθούν εκεί οι μετανάστες.

Getty Images

Στον Πειραιά μετανάστες από τη Μόρια 

Στο μεταξύ, με το πλοίο «Νήσος Ρόδος» έφτασαν το πρωί του Σαββάτου στο λιμάνι του Πειραιά περίπου 400 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά, οι οποίοι σύμφωνα με το φωτογραφικό πρακτορείο Getty (από όπου και οι φωτογραφίες) «απηλλάγησαν από τις κατηγορίες» και αφέθηκαν ελεύθεροι να ταξιδέψουν από τη Μόρια της Λέσβου στον Πειραιά. 

 

Anadolu Agency via Getty Images

 

Οι πρόσφυγες αναμένονταν να φύγουν τις προηγούμενες μέρες από τη Λέσβο αλλά λόγω του απαγορευτικού στα δρομολόγια των πλοίων, καθυστέρησαν το ταξίδι τους. 

Φτάνοντας στον Πειραιά, ήρθαν αντιμέτωποι με κρύο και βροχή, ελπίζοντας πάντως να συναντήσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης από τη Μόρια στο επόμενο «σπίτι» τους. 

Συνολικά από το περασμένο Σαββάτο αναχώρησαν από τη Μυτιλήνη περίπου 1.100 πρόσφυγες, στο πλαίσιο της προσπάθειας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για αποσυμφόρηση του καταυλισμού στη Μόρια.

Η αποσυμφόρηση της Μόριας αναμένεται να συνεχιστεί τη Δευτέρα, με την αναχώρηση άλλων 200 αιτούντων άσυλο από το hot spot.

Getty Images
Anadolu Agency via Getty Images