ΚΟΙΝΩΝΙΑ
13/09/2018 09:49 EEST | Updated 13/09/2018 10:59 EEST

Χειρότερη από ποτέ η κατάσταση στη Μόρια παρά τις εξαγγελίες των αρχών, σύμφωνα με 19 οργανώσεις

ARIS MESSINIS via Getty Images

Βιώσιμες λύσεις για την αποσυμφόρηση των νησιών και την άμεση βελτίωση των συνθηκών αποδοχής των προσφύγων ζητούν εκ νέου από από τις αρχές, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Γιατροί του Κόσμου- όπου η κατάσταση στη Μόρια της Λέσβου χαρακτηρίζεται «χειρότερη από ποτέ», παρά τις εξαγγελίες των αρχών.

«Παρά τις εξαγγελίες του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής για χιλιάδες νέες θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα και αποσυμφόρηση των νησιών, περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι είναι στοιβαγμένοι σε σημείο απελπισίας στα Κέντρα Υποδοχής στα νησιά, η χωρητικότητα των οποίων είναι για μόλις 6.000 άτομα. Χαρακτηριστικά, το Κέντρο Υποδοχής της Σάμου έχει ξεπεράσει κατά έξι φορές τις δυνατότητες φιλοξενίας του» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όσον αφορά στη Μόρια ειδικότερα, αναφέρεται πως φιλοξενούνται τρεις φορές περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με τη χωρητικότητά της και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά: Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι αποχετεύσεις στη Μόρια δεν λειτουργούν και βρώμικα νερά από τουαλέτες αγγίζουν τις σκηνές και τα στρώματα μικρών παιδιών, τη στιγμή που τα σχετικά κονδύλια έχουν ήδη εγκριθεί. Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι αναφορές περιστατικών σεξουαλικής βίας ενώ, σύμφωνα με έρευνες, η πλειοψηφία των ανθρώπων δηλώνει ότι «δεν νιώθει ασφάλεια ούτε στιγμή».

Στα παραπάνω, όπως σημειώνεται, έρχονται να προστεθούν οι σημαντικές («τραγικές» όπως χαρακτηρίζονται) ελλείψεις οργανικών θέσεων προσωπικού καθώς και οι διαδοχικές παραιτήσεις απαραίτητου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στα ΚΥΤ λόγω των τραγικών συνθηκών εργασίας.

«Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε πρόσφατο δημοσίευμα, “το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, προτιμά να δει τον δρόμο της ανεργίας, παρά να εργάζεται κάτω από τέτοιες συνθήκες”. Παράλληλα, πρόσφατη στάση εργασίας των εργαζομένων στο hotspot στη Μόρια τη Δευτέρα 10/9 και μια προειδοποίηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σχετικά με την επικινδυνότητα των συνθηκών για τη δημόσια υγεία στον ίδιο χώρο, επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ακόμη και οι οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στα νησιά δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να κάνουν το έργο τους» συμπληρώνεται σχετικά.

Ακολούθως, ζητείται από τις ελληνικές αρχές να δράσουν επειγόντως για να εξασφαλίσουν πλήρη πρόσβαση στα βασικά δικαιώματα και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες, σύμφωνα με την ελληνική και διεθνή νομοθεσία, και να υλοποιήσουν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τη δημιουργία χιλιάδων επιπλέον θέσεων ασφαλούς διαμονής στην ενδοχώρα και την μεταφορά ανθρώπων από τα νησιά.

«Παράλληλα, είναι επιτακτική ανάγκη οι Ευρωπαίοι ηγέτες να ανανεώσουν τις προσπάθειές τους για την εφαρμογή ενός δίκαιου και μόνιμου μηχανισμού κατανομής ευθύνης στην ΕΕ» καταλήγει η ανακοίνωση.