ΔΙΕΘΝΕΣ
11/02/2019 13:12 EET

Επικείμενο νέο shutdown στις ΗΠΑ, καθώς βαλτώνουν οι συνομιλίες για την ασφάλεια συνόρων

Πού επικεντρώνεται η αντιπαράθεση.

ASSOCIATED PRESS

Οι συνομιλίες στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για την ασφάλεια συνόρων φαίνονται να έχουν βαλτώσει, αυξάνοντας το ενδεχόμενο άλλου ενός shutdown στην κυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, οι διαπραγματευτές ήλπιζαν σε συμφωνία ως τη Δευτέρα, για να έχει το Κογκρέσο χρόνο να περάσει σχετική νομοθεσία ως την Παρασκευή, ημέρα την οποία λήγει η συμφωνία για τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους. Ωστόσο, οι διαφορές εξακολουθούν να υφίστανται ως προς το πόσοι μη καταγεγραμμένοι μετανάστες μπορούν να τεθούν υπό κράτηση και τη χρηματοδότηση του τείχους του Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό.

Το προηγούμενο shutdown, διάρκειας 35 ημερών, ήταν το μεγαλύτερο στην ιστορία των ΗΠΑ, με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους να τίθενται σε αναγκαστική άδεια ενώ άλλοι εργάζονταν χωρίς να πληρώνονται. Το συνολικό κόστος για την αμερικανική οικονομία εκτιμήθηκε στα 11 δισ. δολάρια.

Είναι ασαφές το πώς οι διαπραγματευτές θα προσπαθήσουν να επιτύχουν συμφωνία στις περαιτέρω συνομιλίες, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή.

Οι 17 Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί διαπραγματευτές από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων πραγματοποιούν συνομιλίες για επίτευξη συμφωνίας για την ασφάλεια των συνόρων η οποία μπορεί να γίνει αποδεκτή από το Κογκρέσο. Το νέο αδιέξοδο φαίνεται να επικεντρώνεται στην απαίτηση των Δημοκρατικών να περιοριστεί ο αριθμός των μη καταγεγραμμένων μεταναστών στις ΗΠΑ που μπορούν να τεθούν υπό κράτηση από την ICE (Immigration and Customs Enforcement). Οι Δημοκρατικοί θέλουν να θέσουν πλαφόν στον αριθμό των κρεβατιών στα κέντρα κράτησης στα 16.500, αναγκάζοντας έτσι την ICE να επικεντρωθεί στην κράτηση παράνομων μεταναστών με ποινικά μητρώα αντί για αυτούς που έχουν παραμείνει μετά τη λήξη της βίζας τους.

Επίσης, εξετάζεται χρηματοδότηση μεταξύ 1,3 δισ. και 2 δισ. δολαρίων για το τείχος του Τραμπ, για το οποίο αυτός απαιτεί 5,7 δισ.

Σε σειρά tweets την Κυριακή, ο Τραμπ είπε πως οι Δημοκρατικοί «συμπεριφέρονται, ξαφνικά, παράλογα».