ΤΟ BLOG
05/02/2018 12:53 EET | Updated 05/02/2018 12:53 EET

Επικίνδυνο τανγκό Τσίπρα - Μητσοτάκη

Eurokinissi

Η οικονομική κρίση συνοδεύτηκε από μια έκρηξη ανορθολογισμού. Τροφοδότησε όλες τις αυταπάτες και τις απάτες, με φυσική κατάληξη την εθνικολαϊκιστική μετάλλαξη μέρους του πολιτικού συστήματος. Με αφορμή το Σκοπιανό, έχουμε μια ακόμα έκφανση αυτής της τάσης. 

Εάν η κυβέρνηση είχε λειτουργήσει θεσμικά θα μπορούσε να είχε επιτύχει την εθνική συνεννόηση με τα κόμματα του συνταγματικού τόξου. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως, τυχοδιωκτικά προσπάθησε να διχάσει την αντιπολίτευση. Για να είχε η κυβέρνηση μια σοβαρή στάση έπρεπε πρώτα από όλα να έχει η ίδια μια ενιαία γραμμή, την οποία και θα επικοινωνούσε στα κόμματα της αντιπολίτευσης ώστε να καταστεί εθνική. Η ΝΔ, επίσης, προσποιείται ότι έχει λησμονήσει τις πάγιες θέσεις που είχε για την ονομασία της πΓΔΜ. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά αναδεικνύεται το γεγονός ότι η κρίση δημιούργησε ένα έλλειμμα πολιτικής αυτοπεποίθησης στα κόμματα. Το αποτέλεσμα είναι ότι στα πραγματικά σοβαρά ζητήματα, αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και διολισθαίνουν σε θέσεις που χαϊδεύουν τα αυτιά των ψηφοφόρων τους. 

Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει σταθερή στην εθνική διαπραγματευτική γραμμή για την εξεύρεση οριστικής λύσης μέσω της υιοθέτησης μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), και για όλους τους σκοπούς. Πρέπει επίσης να απαλειφτούν κάθε είδους αλυτρωτισμοί. Η ασυνεννοησία στη χώρα μας δεν μπορεί να ξεπλύνει τις διαχρονικές προκλήσεις και ευθύνες της, μέχρι πρότινος, ηγεσίας της γειτονικής χώρας. Σε βάθος χρόνου, και παράλληλα με την επίλυση του ονοματολογικού, η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα των Δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει την υλοποίηση ενός προγράμματος προσαρμογής και εκσυγχρονισμού των θέσεων και υποδομών της γειτονικής χώρας με την ενεργή συμμέτοχη της.  όπως άλλωστε προβλεπόταν και στο παρελθόν σε αντίστοιχες προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος.   

Η οικονομική κρίση που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια έχει ένα κόστος το οποίο μπορεί να είναι δυσθεώρητο αλλά είναι μετρήσιμο. Το «εναλλακτικό κόστος» της μη επίλυσης του Σκοπιανού δεν μπορεί να υπολογιστεί με την ίδια ακρίβεια ιδιαίτερα σήμερα που κλιμακώνονται οι κινήσεις τρίτων χωρών στην ευρύτερη περιοχή. Αναμφισβήτητα όμως είναι σημαντικότατο. Για αυτό και δεν πρέπει να χάνουμε τις ευκαιρίες. Οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε την παρούσα συγκυρία μια και στο μέλλον μπορεί να μην έχουμε αντίστοιχη.