ΔΙΕΘΝΕΣ
19/09/2018 07:22 EEST | Updated 19/09/2018 13:55 EEST

Επίσκεψη στη Σεούλ προανήγγειλε ο Κιμ Γιονγκ Ουν

KCNA KCNA / Reuters

Η Βόρεια Κορέα θα κλείσει οριστικά το πεδίο δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων Τονγκτσάνγκ-ρι, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, έπειτα από τη συνάντησή του στην Πιονγκγιάνγκ με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η Βόρεια Κορέα «δέχθηκε να κλείσει οριστικά το πεδίο δοκιμών μηχανών πυραύλων στο Τονγκτσάνγκ-ρι και τις εγκαταστάσεις για τις εκτοξεύσεις πυραύλων με την παρουσία ειδικών των εθνών που τα αφορά» η διαδικασία αυτή, διαβεβαίωσε ο Μουν.

Από την πλευρά του, ο Κιμ δεσμεύθηκε ότι θα πάει στη Σεούλ «στο εγγύς μέλλον», πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη αρχηγού του κράτους της Βόρειας Κορέας στη νοτιοκορεάτικη πρωτεύουσα αφότου η χερσόνησος χωρίστηκε στα δύο.

«Υποσχέθηκα στον (Νοτιοκορεάτη) πρόεδρο Μουν Τζε-ιν ότι θα επισκεφθώ τη Σεούλ στο εγγύς μέλλον», ανέφερε ο Κιμ στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ακόμη, κατά τις δηλώσεις των δύο ηγετών, αναφέρθηκε ότι η Βόρεια Κορέα είναι διατεθειμένη, πέρα από το κλείσιμο των εγκαταστάσεών της για την ανάπτυξη και τις δοκιμές πυραύλων, να κλείσει το πυρηνικό της εργοστάσιο στη Γιονγκμπιόν, εάν οι ΗΠΑ κάνουν κινήσεις ανταπόδοσης της καλής θέλησης που επιδεικνύει.

Οι ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας συμφώνησαν ότι η χερσόνησος πρέπει να μετατραπεί σε περιοχή όπου θα επικρατεί «η ειρήνη», και δεν θα υπάρχουν «πυρηνικά όπλα και πυρηνικές απειλές», τόνισε ακόμη ο Μουν.

Στο μεταξύ, ενθουσιασμένος με την προοπτική της κοινής πρότασης από Βόρεια και Νότια Κορέα, για την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων 2032, εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

«Η Βόρεια και η Νότια Κορέα θα υποβάλουν κοινή πρόταση για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2032. Πολύ συναρπαστικό!», είπε χαρακτηριστικά ο ο Αμερικανός πρόεδρος, που εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις στη δια-κορεατική σύνοδο κορυφής στην Πιονγκγιάνγκ.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η χερσόνησος πρέπει να μετατραπεί σε περιοχή όπου θα επικρατεί «η ειρήνη», και δεν θα υπάρχουν «πυρηνικά όπλα και πυρηνικές απειλές», τόνισε ακόμη ο Μουν.

Από την Σεούλ αναφέρεται, οι δύο Κορέες συμφώνησαν να συνεχίσουν την προσπάθεια για να φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2032, όπως σημείωσαν σήμερα σε κοινή δήλωση μετά από σύνοδο κορυφής.

Όπως τονίστηκε στη κοινή δήλωση, συμφωνήθηκε να «συμμετάσχουν από κοινού» σε διεθνείς διαγωνισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο.

Η ιδέα μιας κοινής πρότασης για φιλοξενία των θερινών Ολυμπιακών αγώνων το 2032 αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον Υπουργό Αθλητισμού της Σεούλ Ντο Γιονγκ Βαν.

Εκείνος είπε ότι η συνδιοργάνωση των Αγώνων θα βασιστεί στην επιτυχία των φετινών χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στη Πιόνγκτσανγκ, όπου η συμμετοχή της Βόρειας Κορέας βοήθησε στη μείωση των εντάσεων στη χερσόνησο.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συμφωνίας:

Ο Κιμ στη Σεούλ

Οι δύο ηγέτες έχουν συναντηθεί τρεις φορές τους τελευταίους έξι μήνες. «Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν θα επισκεφθεί τη Σεούλ στο άμεσο μέλλον», ανέφερε η κοινή τους ανακοίνωση. Αυτό μπορεί να γίνει ήδη από φέτος εκτός κι αν υπάρχουν «ειδικές περιστάσεις», διευκρίνισε ο Μουν.

Θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ενός επικεφαλής της Βόρειας Κορέας στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας μετά το τέλος του πολέμου μεταξύ τους που οδήγησε στη διχοτόμηση της χερσονήσου.

«Οριστικό» κλείσιμο

Ο Μουν μετέβη στην Πιονγκγιάνγκ ελπίζοντας να λάβει μια κίνηση που θα επιτρέψει να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

Η Βόρεια Κορέα δέχθηκε «να κλείσει οριστικά» το πεδίο δοκιμών μηχανών πυραύλων στο Τονγκτσάνγκ-ρι και τις εγκαταστάσεις για τις εκτοξεύσεις πυραύλων με την παρουσία ειδικών των εθνών που τα αφορά» η διαδικασία αυτή, διαβεβαίωσε ο Μουν.

«Η Βόρεια Κορέα δήλωσε διατεθειμένη να λάβει επιπλέον μέτρα, περιλαμβανομένου του οριστικού κλεισίματος του πυρηνικού εργοστασίου στη Γιονγκμπιόν, αν οι ΗΠΑ λάβουν αντίστοιχα μέτρα», επισημαίνεται στο κείμενο της συμφωνίας.

Οι αναλυτές εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί, εκτιμώντας ότι το εργοστάσιο είναι ούτως ή άλλως γηρασμένο και δεν λειτουργεί, κάτι όμως που δεν εμπόδισε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να χαιρετίσει την κίνηση αυτή με ανάρτησή του στο Twitter, χαρακτηρίζοντάς την «συναρπαστική».

Πριν 13 χρόνια η Πιονγκγιάνγκ είχε δεσμευθεί «να εγκαταλείψει όλα τα πυρηνικά όπλα και τα υπάρχοντα πυρηνικά προγράμματα και να επιστρέψει σύντομα στη Συμφωνία Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων».

Έκτοτε διεξήγαγε έξι πυρηνικές δοκιμές και εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να πλήξουν τις ΗΠΑ.

Αποκλιμάκωση της έντασης

Ο πόλεμος της Κορέας τελείωσε με εκεχειρία και όχι με ειρηνευτική συμφωνία, κάτι που σημαίνει ότι ουσιαστικά οι δύο χώρες εξακολουθούν να είναι σε πόλεμο.

Οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών υπέγραψαν μια συμφωνία για την αποκλιμάκωση της έντασης, η οποία προβλέπει ότι Βόρεια και Νότια Κορέα θα εκκενώσουν 11 φυλάκια η κάθε μία ως το τέλος του έτους και θα σταματήσουν τα στρατιωτικά γυμνάσια στη μεθόριο από την 1η Νοεμβρίου.

Επίσης αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια στρατιωτικοποιημένη ζώνη στην Κίτρινη Θάλασσα, να αναστείλουν τα γυμνάσια και τα πυρά στη θάλασσα και να δημιουργήσουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στα σύνορα προκειμένου να αποφεύγονται κατά λάθος εμπλοκές.

Γέφυρες

Σεούλ και Πιονγκγιάνγκ συμφώνησαν να καταρτίσουν φέτος ένα σχέδιο για να ενώσουν τα σιδηροδρομικά και οδικά τους δίκτυα και να «εξομαλύνουν» την κατάσταση στην Καεσόνγκ, την κοινή βιομηχανική ζώνη που αυτή την περίοδο είναι κλειστή για τη Βόρεια Κορέα.

Η ζώνη έκλεισε το 2016 από την πρώην Νοτιοκορεάτισσα πρόεδρο Παρκ Γκέουν-Χε, λίγο μετά την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας.

Επίσης οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να επιτρέψουν τα οργανωμένα ταξίδια Νοτιοκορεατών τουριστών στο όρο Κουμγκάνγκ, εφόσον «το επιτρέψουν οι συνθήκες». Οι επισκέψεις αυτές είχαν ανασταλεί όταν ένας Βορειοκορεάτης στρατιώτης σκότωσε μια Νοτιοκορεάτισσα τουρίστρια.

Ολυμπιακοί Αγώνες

«Η Νότια και η Βόρεια Κορέα συμφώνησαν να συμμετάσχουν από κοινού και ενεργητικά στις διεθνείς διοργανώσεις, περιλαμβανομένων των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 και να συνεργαστούν για να υποβάλουν κοινή υποψηφιότητα για να υποδεχθούν τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2032», υπογραμμίζει η συμφωνία.

Επανασύνδεση οικογενειών

Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες χωρίστηκαν εξαιτίας του πολέμου. Οι σπάνιες επανασυνδέσεις υπενθυμίζουν κάθε φορά το ανθρώπινο κόστος της σύγκρουσης και τον διχασμό της χερσονήσου. Οι άμεσες ανταλλαγές απαγορεύονται και η Βόρεια Κορέα έχει συχνά εκμεταλλευθεί το θέμα στις διαπραγματεύσεις της με τη Νότια Κορέα.

Όμως Μουν και Κιμ αποφάσισαν να ανοίξουν ένα γραφείο στο όρος Κουμγκάνγκ προκειμένου να διευκολύνουν τις τακτικές επανασυνδέσεις οικογενειών. Οι αποστολές του Ερυθρού Σταυρού και στις δύο χώρες πρόκειται επίσης να συζητήσουν την ανταλλαγή επιστολών και βίντεο μεταξύ των μελών των οικογενειών.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)