Η διαχείριση απορριμμάτων στο επίκεντρο της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ηπειρο

Πρώτος σταθμός της περιοδείας, το εργοστάσιο επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης
Eurokinissi/mitsotakis
Eurokinissi/mitsotakis
Eurokinissi/mitsotakis

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει από την προεκλογική περίοδο την πρόθεση του να συνεχίσει τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα και ως πρωθυπουργός.

Έτσι σήμερα βρίσκεται στην Ήπειρο και ως πρώτο σταθμό επέλεξε το εργοστάσιο επεξεργασίας στερεών αποβλήτων που βρίσκεται στη Δωδώνη. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να αναδείξει την ανάγκη της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και μέσα από τη διαχείριση απορριμμάτων, καθώς το συγκεκριμένο εργοστάσιο είναι μία πρότυπη μονάδα που χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στη μηχανική των απορριμμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μονάδα αυτή χρησιμοποιεί υπερσύγχρονο πληροφοριακό σύστημα τόσο για την εσωτερική παρακολούθηση και έλεγχο, όσο και για τις εμπορικές της λειτουργίες (ζύγιση και χρέωση, κατηγοριοποίηση και πώληση ανακυκλώσιμων) με ταυτόχρονη ενημέρωση της Αναθέτουσας Αρχής που είναι η Περιφέρεια Ηπείρου. Μάλιστα ψηφίστηκε από τον τεχνικό κόσμο της χώρας ως «το έργο της χρονιάς 2018».

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε επίσης το Κέντρο Ελέγχου, ενημερώθηκε για τη λειτουργία του, συζήτησε με τους εργαζόμενους του εργοστασίου και έδωσε συγχαρητήρια στον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέκο Καχριμάνη αλλά και στους Δήμους που αποδεικνύουν πως η Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), είναι ο ενδεδειγμένος δρόμος και στην οποία ο πρωθυπουργός δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Eurokinissi/mitsotakis
Eurokinissi/mitsotakis
Eurokinissi/mitsotakis
Eurokinissi/mitsotakis
Eurokinissi/mitsotakis
Eurokinissi/mitsotakis

Κατά τον χαιρετισμό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

«Με μεγάλη χαρά επισκέπτομαι, σήμερα στην Ήπειρο, μια μονάδα πρότυπο διαχείρισης στερεών αποβλήτων, η οποία κατασκευάστηκε με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Είναι βραβευμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι φιλική προς το περιβάλλον και διαχειρίζεται, με τρόπο εξαιρετικά αποτελεσματικό, το πρόβλημα της αντιμετώπισης των στερεών αποβλήτων στη χώρα μας.

Είναι μια μονάδα πρότυπο η οποία πρέπει να βρει μιμητές και σε όλη την επικράτεια. Και όσο εντυπωσιακό είναι το έργο αυτό, τόσο εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουμε καταφέρει σε περιοχές της χώρας, όπως η Κέρκυρα και κυρίως όπως η Αττική, να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων.

Αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης -και δική μου προσωπικά- ότι το ζήτημα αυτό θα έχει αντιμετωπιστεί εντός της επόμενης τετραετίας. Η μονάδα αυτή δείχνει το δρόμο. Η λύση είναι η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Με τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και την τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα, το πρόβλημα αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και φθηνά για τους δημότες. Αυτό το δρόμο θα ακολουθήσουμε.

Eurokinissi/mitsotakis
Eurokinissi/mitsotakis
Eurokinissi/mitsotakis
Eurokinissi/mitsotakis
Eurokinissi/mitsotakis
Eurokinissi/mitsotakis

Και θέλω, με την ευκαιρία αυτή, να συγχαρώ δημόσια τον Περιφερειάρχη, όσους υποστήριξαν το έργο αυτό σε επίπεδο περιφέρειας και δήμων, την εταιρία, διότι απέδειξαν ότι, όταν συνεργάζεται ουσιαστικά και αποτελεσματικά ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας, τα αποτελέσματα μπορούν, πράγματι, να είναι εντυπωσιακά.

Τέλος, σε όλους όσοι όψιμα ανακαλύπτουν την περιβαλλοντική τους ευαισθησία, τους ζητώ να αναλογιστούν την κατάσταση στην οποία παρέδωσαν τη χώρα στον κρίσιμο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων».

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνοδεύουν στην περιοδεία του ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα.

Δημοφιλή