Επιστήμονες ανακάλυψαν πιθανό αντίδοτο για το πιο θανατηφόρο μανιτάρι στον κόσμο

Μέχρι σήμερα η επιστημονική κοινότητα δεν είχε βρει κάποιο αντίδοτο για την ισχυρή τοξίνη που βρίσκεται σε αυτό το μανιτάρι.
imageBROKER/Dieter Hopf via Getty Images

Το death caps, γνωστό και ως «το μανιτάρι» του θανάτου είναι το πιο δηλητηριώδες μανιτάρι στον κόσμο και ευθύνεται για το 90% περίπου των θανάτων που σχετίζονται με μανιτάρια παγκοσμίως.

Μέχρι σήμερα η επιστημονική κοινότητα δεν είχε βρει κάποιο αντίδοτο για την ισχυρή τοξίνη που βρίσκεται σε αυτό το μανιτάρι.

Κινέζοι και Αυστραλοί ερευνητές εντόπισαν ότι το πράσινο της ινδοκυανίνης, μια χρωστική ουσία που έχει εγκριθεί σήμερα στις ΗΠΑ για χρήση στην ιατρική απεικόνιση, φαίνεται να εμποδίζει τις τοξικές επιδράσεις της α-αμανιτίνης. Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications.

«Με την ανακάλυψη αυτής της απροσδόκητης σύνδεσης, η ερευνητική ομάδα αιφνιδιάστηκε», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κιαο - Πίνγκ - Γουάνγκ συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Σουν - Γι - Σεν στην Κίνα.

Σε δοκιμές σε ποντίκια, καθώς και σε ανθρώπινες κυτταρικές σειρές στο εργαστήριο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το πράσινο της ινδοκυανίνης ήταν σε θέση να αποτρέψει τη βλάβη του ήπατος και των νεφρών που προκλήθηκε από την α-αμανιτίνη. Επίσης, βελτίωσε την πιθανότητα επιβίωσης μετά από δηλητηρίαση, αναφέρει το Smithsonianmag.

Ενας ειδικός σε μύκητες και επικεφαλής επιστήμονας στους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους του Σίδνεϊ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι τα μανιτάρια death cap είναι «εξαιρετικά επικίνδυνα και τοξικά» και συχνά συγχέονται με άλλα μανιτάρια λόγω των επιφανειακών ομοιοτήτων τους.

«Σε αυτά τα πρώτα στάδια μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς τα μανιτάρια», είπε. «Τα συγκεκριμένα έχουν σχέση με τις ρίζες της βελανιδιάς, οπότε αν δείτε κάτι που βρίσκεται κάτω από μια βελανιδιά πρέπει να είστε προσεκτικοί και καχύποπτοι».

Το πιο θανατηφόρο συστατικό των μανιταριών είναι η τοξίνη άλφα-αμανιτίνη. Μπορεί να προκαλέσει εμετό, επιληπτικές κρίσεις, ακραία ηπατική βλάβη και θάνατο, γράφει η Σάιμα Σίντικ του Nature News.

Το 2006, μια οικογένεια τριών ατόμων στην Πολωνία δηλητηριάστηκε, με αποτέλεσμα ο ένας να πεθάνει και οι δύο επιζώντες να χρειαστούν μεταμόσχευση ήπατος. Το 2017, 14 άτομα δηλητηριάστηκαν στην Καλιφόρνια, συμπεριλαμβανομένου ενός 18μηνου που χρειάστηκε μεταμόσχευση ήπατος. Κατά μέσον όρο, ένα άτομο πεθαίνει κάθε χρόνο στη Βόρεια Αμερική από την κατανάλωσή τους.