ΔΙΕΘΝΕΣ
20/06/2019 19:29 EEST | Updated 20/06/2019 19:31 EEST

Επιστήμονες για Γροιλανδία: Αν συνεχίσουμε έτσι σε μια χιλιετία δεν θα υπάρχει ίχνος πάγου

Τρεις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ κινδυνεύουν να βυθιστούν με το λιώσιμο των πάγων.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η Γροιλανδία δεν θα έχει καθόλου πάγο μέχρι το 3000, εκτός και εάν μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Χρησιμοποιώντας τρία διαφορετικά σενάρια κλιματικής αλλαγής, μια ομάδα ερευνητών δοκίμασε εκατοντάδες προσομοιώσεις για να δει σε τι κατάσταση θα βρίσκεται ο πάγος στον μέλλον.

Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι αν συνεχίσουμε την τρέχουσα πορεία μας, το 100% της σημερινής μάζας πάγου της Γροιλανδίας θα εξαφανιστεί . Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα της θάλασσας θα ανέβουν κατά επτά μέτρα. Μάλιστα ανησυχούν πως τα αυξημένα επίπεδα μπορεί να οδηγήσουν στο να βυθιστούν τρεις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, όπως το Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες και Νέα Ορλεάνη.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) εκτιμά ότι εάν οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα αυξηθούν κατά 2,6 έως 4,8 C σε προβιομηχανικά επίπεδα. Αν οι εκπομπές μειωθούν δραστικά, αυτό μπορεί να μειωθεί στο 0,3 και 1,7 C. Ένα τρίτο σενάριο είναι οι εκπομπές αερίων κορυφωθούν στα μέσα του αιώνα παρά θα μειωθούν - αν συμβεί αυτό, η αύξηση της θερμοκρασίας θα κυμανθεί μεταξύ 1.1 και 2.6 βαθμούς Κελσίου.

Figure showing Greenland's predicted ice loss over the next 1,000 years under different climate scenarios.

«Η Γροιλανδία θα έχει αλλάξει τελείως σε μια χιλιετία, ακόμα και αν δεν μειωθούν οι εκπομπές αερίων».

«Πως θα φαίνεται στο μέλλον, αν θα υπάρχει ή αν θα είναι έστω λίγο παρόμοια με το σήμερα, εξαρτάται από εμάς», δήλωσε ένας από τους ερευνητές.

Πηγή: Newsweek

  

Sponsored Post