Η πραγματικότητα σε μια εικόνα: Φωτογραφία αποκαλύπτει την έκταση της απώλειας πάγου στη Γροιλανδία

Τι λένε οι επιστήμονες.
Associated Press

Την πραγματικότητα της έκτασης της απώλειας πάγου στη Γροιλανδία φέρνει στο φως μια φωτογραφία που κάνει τον γύρο του Ίντερνετ εδώ και ημέρες.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, το ταχύτατο λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία συνεπάγεται κινδύνους για ομάδες ερευνητών που ανακτούν επιστημονικά όργανα. Τη φωτογραφία τράβηξε ο Στέφεν Όλσεν του Κέντρου Ωκεανού και Παγετώνων στο Δανικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο στις 13 Ιουνίου, και σε αυτήν φαίνονται σκυλιά να σέρνουν έλκηθρο πλατσουρίζοντας στα νερά ενός παγετώνα που λιώνει, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Η εντύπωση που δημιουργείται εκ πρώτης όψεως είναι πως τα σκυλιά περπατούν στο νερό- ωστόσο στην πραγματικότητα έχει τραβηχτεί στο φιορδ Ίνγκλεφιλντ Μπρέντνινγκ, και απεικονίζει νερά στο πάνω μέρος ενός πάγου που είχε πάχος 1,2 μέτρα. Ο Ράσμους Τόνμποε έγραψε στο Twitter πως το ταχύ λιώσιμο και η χαμηλή διαπερατότητα του πάγου, σε συνδυασμό με τις λίγες ρωγμές, έχουν ως αποτέλεσμα το νερό να παραμένει πάνω.

Όπως είπε στον Guardian η Ρουθ Μότραμ, κλιματική επιστήμονας στο ινστιτούτο, φέτος η αποστολή ανάκτησης οργάνων, που γίνεται μέσω ελκήθρου (παραμένει ο πλέον πρακτικός τρόπος μετακίνησης στην περιοχή τέτοια εποχή του χρόνου) συνάντησε μεγάλους όγκους στάσιμου νερού στον πάγο. «Την περασμένη εβδομάδα είδαμε την έναρξη υψηλών θερμοκρασιών στη Γροιλανδία, και μάλιστα σε μεγάλο μέρος της Αρκτικής, λόγω θερμότερου αέρα που κινείται από τον νότο».

Σύμφωνα με την ίδια, οι συνθήκες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να λιώσουν πολύ μεγάλοι όγκοι πάγοι. Σημειώνεται πως τέτοιου είδους γεγονότα όπως αυτό που απεικονίζεται στη φωτογραφία κανονικά δεν λαμβάνουν χώρα μέχρι αργότερα το καλοκαίρι, στα τέλη του Ιουνίου ή τον Ιούλιο. Η Μότραμ σημείωσε πως είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς ποιος είναι ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής, επειδή, αν και αυτές οι θερμοκρασίες είναι ασυνήθιστες, οι συνθήκες αυτές δεν είναι άνευ προηγουμένου, και είναι δύσκολο να αποδοθεί η ευθύνη μόνο στην κλιματική αλλαγή. Γενικότερα πάντως, είπε πως τα κλιματικά μοντέλα αναμένουν γενικότερη μείωση της διάρκειας της εποχής του θαλάσσιου πάγου γύρω από τη Γροιλανδία, αλλά το πόσο γρήγορα και το πόσο πολύ εξαρτώνται από το πόσο αυξάνεται η θερμοκρασία παγκοσμίως.

Θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου σχεδόν σε ολόκληρο το Αρκτικό ωκεανό και τη Γροιλανδία κατά τον Μάιο έχουν οδηγήσει σε πρώιμη υποχώρηση των πάγων, σημειώνοντας επίπεδο ρεκόρ, σύμφωνα με το US National Snow and Ice Data Centre. Όπως σημείωσε το κέντρο, ο θαλάσσιος πάγος στην Αρκτική τον Μάιο ήταν 12 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, 1,13 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα κάτω από τον μέσο όρο του 1981-2010. Οι θερμοκρασίες στο τέλος του Μαΐου ανά τις ακτές της δυτικής Γροιλανδίας ήταν μέχρι και 7 βαθμούς Κελσίου πάνω από το 1981-2010. «Το λιώσιμο είναι μεγάλο και πολύ» είπε ο Τζέισον Μποξ, κλιματολόγος πάγου στη Γεωλογική Υπηρεσία Δανίας και Γροιλανδίας, στην Washington Post.

Δημοφιλή