Επιστολή αμερικανών βουλευτών κατά της πώλησης μαχητικών F-16 στην Τουρκία

"Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια" λένε στον Μπάιντεν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι.
Anadolu Agency via Getty Images

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές στις ΗΠΑ προέτρεψαν την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να μην πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία και δήλωσαν ότι είναι βέβαιοι ότι το Κογκρέσο θα εμποδίσει τέτοιες εξαγωγές.

Σε επιστολή προς τον Μπάιντεν και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, 11 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων επισημαίνουν την «βαθιά τους ανησυχία» σχετικά με πρόσφατες αναφορές ότι η Τουρκία μπορεί να αγοράσει 40 νέα Lockheed Martin F-16 και 80 κιτ εκσυγχρονισμού F-16.

Η επιστολή είχε ημερομηνία 25 Οκτωβρίου.

«Μετά την ανακοίνωση του Προέδρου Ερντογάν τον Σεπτέμβριο ότι η Τουρκία θα αγοράσει μια επιπλέον δόση των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400, δεν έχουμε την πολυτέλεια να θέσουμε σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια στέλνοντας αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής σε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ που συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως αντίπαλος», αναφέρουν οι βουλευτές.

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχόλιο.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι το υπουργείο δεν σχολιάζει την αλληλογραφία με το Κογκρέσο.

Το Reuters ανέφερε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η Τουρκία είχε κάνει ένα αίτημα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να αγοράσουν 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη τους.

Η Άγκυρα είχε επίσης στο παρελθόν είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 F-35 της Lockheed Martin, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες αφαίρεσαν την Τουρκία από το πρόγραμμα το 2019 μετά την απόκτηση των ρωσικών S-400.

Επικεφαλής της πρωτοβουλίας για την κοινή επιστολή ήταν η εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών, Νικόλ Μαλλιωτάκη και η Δημοκρατική εκπρόσωπος Κάρολιν Μαλόνεϊ.

«Ενώ είμαστε βέβαιοι ότι το Κογκρέσο θα μπλοκάρει οποιεσδήποτε τέτοιες εξαγωγές σε περίπτωση που προχωρήσουν αυτά τα σχέδια, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να μεταφέρουν προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό στην κυβέρνηση της Τουρκίας αυτή τη στιγμή», ανέφερε η επιστολή.

Η εταιρική σχέση μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ έχει περάσει μέσα από αναταραχή τα τελευταία πέντε χρόνια λόγω διαφωνιών για τη Συρία, τους στενότερους δεσμούς της Άγκυρας με τη Μόσχα, τις ναυτικές της φιλοδοξίες στη Μεσόγειο, τις κατηγορίες των ΗΠΑ εναντίον μιας κρατικής τουρκικής τράπεζας και τη διάβρωση των δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Τουρκία .

Δημοφιλή