Επιστρέφουν στην Κολομβία τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Βενεζουέλα

Το Καράκας απειλεί επίσης να ανοίξει πυρ κατά πλοίων του Πουέρτο Ρίκο.
Anadolu Agency via Getty Images

Σε σπασμωδικές κινήσεις που δείχνουν και την άναρχη κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας και προσφάτως και στα σύνορά της Βενεζουέλας με την Κολομβία, επιδίδεται τα τελευταία 24ωρα ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ο οποίος είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει τη παράδοση της ανθρωπιστής βοήθειας της Δύσης.

Οι εικόνες όμως που επικράτησαν και το Σάββατο στα σύνορα με την Κολομβία δείχνουν πως ο στόχος που εξυπηρετεί το καραβάνι αλληλεγγύης επιτυγχάνεται σιγά-σιγά αφού πυροδοτεί επιπλέον συγκρούσεις στο εσωτερικό της χώρας και παράλληλα εκθέτει τον πρόεδρο της Μαδούρο. Η αστυνομία ο στρατός άνοιξαν πυρ με πλαστικές σφαίρες κατά διαδηλωτών και έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων με αποτέλεσμα δεκάδες πολίτες να τραυματιστούν, φορτηγά να παραδοθούν στις φλόγες.

Anadolu Agency via Getty Images

Τα φορτηγά επιστρέφουν

Τελικά η κυβέρνηση της Κολομβίας- με την οποία η Βενεζουέλα διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις το Σάββατο- έδωσε εντολή να επιστρέψουν τα φορτηγά με τη βοήθεια που προορίζεται για τη Βενεζουέλα, επιχειρηματολογώντας ότι 285 άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας της καταστολής των δυνάμεων της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο για να εμποδιστεί η είσοδός της στη χώρα.

«Αυτή η ειρηνική ενέργεια με ανθρωπιστικό χαρακτήρα απετράπη από τη Βενεζουέλα, από το καθεστώς του άρπαγα Μαδούρο, με βίαιη και δυσανάλογη καταστολή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο.

Βέβαια η ανακοίνωση της επιστροφής της ανθρωπιστικής βοήθειας, έστω και προσωρινά, δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει νέες συγκρούσεις διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, ο Μαδούρο εκσφενδονίζει απειλές και κατά της Κολομβίας και πλέον και κατά του Πουέρτο Ρίκο.

Anadolu Agency via Getty Images

Κόντρα και με το Πουέρτο Ρίκο

Συγκεκριμένα το πολεμικό ναυτικό της Βενεζουέλας απείλησε να ανοίξει πυρ εναντίον πλοίου που απέπλευσε από το Πουέρτο Ρίκο - που αποτελεί υπερπόντια κτήση των ΗΠΑ- μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια.

Το πλοίο, που απέπλευσε την Τετάρτη για τη Βενεζουέλα, «δέχθηκε άμεσες απειλές από μέρους σκαφών της Βενεζουέλας ότι θα άνοιγαν πυρ» σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Πουέρτο Ρίκο Ρικάρδο Ρουσελι. «Πρόκειται για μια κατάφωρη απειλή εναντίον μιας ανθρωπιστικής αποστολής που εκτελούσαν αμερικανοί πολίτες. Είναι απαράδεκτη και επονείδιστη», ανέφερε ο κυβερνήτης σε ανακοίνωσή του. «Βρισκόμαστε σε επαφή για να αποφασίσουμε τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως τον περασμένο Οκτώβριο, ο Ρουσελιό έκλεισε μια συμφωνία με την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας η οποία προέβλεπε ότι το Πουέρτο Ρίκο θα φιλοξενούσε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις για να εξασφαλιστεί η «συντεταγμένη μεταβίβαση της εξουσίας» στη Βενεζουέλα.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή