Απειλή ΗΠΑ σε Μαδούρο: «Θα περάσουμε στις πράξεις» - Ανοιχτή πρόσκληση από Γκουαϊντό

Κρατήστε «ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα» κατά του Μαδούρο.
ASSOCIATED PRESS

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, ο Χουάν Γκουαϊντό, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να κρατήσει «όλα τα ενδεχόμενα» ανοικτά έναντι του προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Και ο πρώτοι που απάντησαν ήταν οι ΗΠΑ με τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο να απειλεί πως η Ουάσινγκτον θα «περάσει στις πράξεις» για να «υποστηρίξει τη δημοκρατία» στη Βενεζουέλα, καταγγέλλοντας τη δράση των «μπράβων» του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Όλα αυτά λίγες ώρες αφότου ο στρατός και άνδρες των σωμάτων ασφαλείας έκαναν χρήση αληθινών σφαιρών και δακρυγόνων με αποτέλεσμα εκατοντάδες να τραυματιστούν ενώ σύγχυση επικρατεί σχετικά με το εάν υπάρχουν ή όχι νεκροί από τις συγκρούσεις. Αρχικά υπήρχαν αναφορές για δύο θύματα.

«Τώρα, έχει έρθει η ώρα να αναλάβουμε δράση για ικανοποιήσουμε τις ανάγκες του απελπισμένου λαού της Βενεζουέλας», ανέφερε μάλιστα ο Πομπέο μέσω Twitter και κατέληξε «Είμαστε αλληλέγγυοι προς εκείνους που συνεχίζουν τον αγώνα τους για την ελευθερία».

Συνάντηση Γκουαϊντό με Πενς

«Σας ζητάμε να εξετάσετε όλα τα ενδεχόμενα», είπε από την πλευρά του και απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα ο Γκουαϊντό, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας περίπου πενήντα κυβερνήσεις.

«Δεν θα επαναπαυθούμε ωσότου να εξασφαλίσουμε την ελευθερία της Βενεζουέλας», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης.

Ο Γκουαϊντό, που πέρασε την Παρασκευή στο έδαφος της Κολομβίας, αψηφώντας την απαγόρευση εξόδου από την επικράτεια της Βενεζουέλας που του είχε επιβληθεί από τη δικαιοσύνη, πρόσθεσε πως θα είναι παρών αύριο στη σύνοδο της Ομάδας της Λίμας, όπου αναμένεται επίσης να συμμετάσχει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

«Τη Δευτέρα, θα συμμετάσχω στη συνάντηση της Ομάδας της Λίμας», προκειμένου «να συζητήσω με τους υπουργούς Εξωτερικών και τον (αμερικανό) αντιπρόεδρο Μάικ Πενς τις πιθανές διπλωματικές ενέργειες», μετά τη βίαιη αποτροπή της εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα, τόνισε.

Η Ομάδα της Λίμας

Στην Ομάδα της Λίμας, που ιδρύθηκε το 2017 στην πρωτεύουσα του Περού, ενώ η Βενεζουέλα συγκλονιζόταν και τότε από διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια, συμμετέχουν δεκατέσσερις χώρες του δυτικού ημισφαιρίου.

Ο Γκουαϊντό καταδίκασε τα βίαια επεισόδια των τελευταίων 24 ώρων. Οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης κι εμπόδισαν διά της βίας τη διέλευση φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια από τη μεθόριο. Η βοήθεια αυτή, τρόφιμα και φάρμακα, εστάλη κυρίως από τις ΗΠΑ, κατόπιν αιτήματος του Γκουαϊντό, και το μεγαλύτερο μέρος της είχε αποθηκευτεί ως χθες στην Κουκουτά, ενώ μεγάλες ποσότητες βρίσκονταν επίσης σε μια στρατιωτική βάση στη Βραζιλία, κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.

«Σήμερα, είδαμε το χειρότερο πρόσωπο του καθεστώτος, ο κόσμος είδε το χειρότερο πρόσωπο της δικτατορίας της Βενεζουέλας», υποστήριξε ο Γκουαϊντό.

Στα επεισόδια στα σύνορα της Βενεζουέλας έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον δύο άνθρωποι, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Foro Penal, ενώ πάνω από 300 άλλοι τραυματίστηκαν χθες Σάββατο, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή