ΚΟΙΝΩΝΙΑ
10/09/2018 16:14 EEST | Updated 10/09/2018 17:47 EEST

Επιθέσεις σε μουσεία: Έκαναν την... προσευχή τους στα γραφεία της Ασφάλειας

EUROKINISSI

Μπροστά σε ένα ασυνήθιστο θέαμα βρέθηκαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας που πήραν κατάθεση από τις δύο γυναίκες από τη Βουλγαρία, οι οποίες συνελήφθησαν για τις επιθέσεις στα μουσεία.

Πρόκειται για μία 48χρονη και μία 50χρονη από τη Βουλγαρία, οι οποίες κατηγορούνται ότι προκάλεσαν φθορές στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όπως και στο Μουσείο Μπενάκη. Οι δυο τους εθεάθησαν το πρωί της Κυριακής έξω από την Παλαιά Βουλή, στην οδό Σταδίου και έγιναν αντιληπτές από φύλακα. Οι γυναίκες κινούνταν ύποπτα και έτσι ειδοποιήθηκε η Αστυνομία.

Κατά την παρουσία τους στην Ασφάλεια Αττικής στη ΓΑΔΑ δεν σταμάτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να κάνουν προσευχές. Όταν οι αστυνομικοί τις ρώτησαν γιατί προκάλεσαν τις φθορές στα εκθέματα, εκείνες απάντησαν ότι «η Αγία Γραφή και η θρησκεία μας λέει ότι πρέπει να λαδώνουμε τις εικόνες. Το λάδι που ρίχναμε είναι θαυματουργό. Δεν είναι απλό λάδι. Το κάναμε για να γίνονται θαύματα από τον Θεό».

Η Αστυνομία εκτιμά ότι η σύλληψή τους έγινε λίγο πριν προχωρήσουν σε νέα επίθεση, πιθανότατα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Παλιάς Βουλής.

«Είχαμε να κάνουμε με δύο θρησκόληπτες γυναίκες, οι οποίες το πρώτο πράγμα που έκαναν όταν ήρθαν στη ΓΑΔΑ ήταν να προσευχηθούν. Για ώρα έλεγαν πολύ γρήγορα προσευχές. Αυτό πραγματικά μας παραξένεψε, καθώς δεν είχαμε δει στο παρελθόν ξανά κάτι τέτοιο. Αν δεν τις σταματούσαμε θα συνέχιζαν, αν και ήξεραν ότι τις αναζητά η Αστυνομία», τονίζει αστυνομική πηγή.

Οι δύο γυναίκες οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, μετά την ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων που άσκησε ο εισαγγελέας.  Οι συλληφθείσες ζήτησαν να δικαστούν την Δευτέρα αλλά η έδρα ανέβαλε την δίκη ώστε να προσκομιστεί στο δικαστήριο η έκθεση από το Γενικό Χημείο του κράτους μετά τον έλεγχο που θα διενεργηθεί στο υγρό που χρησιμοποίησαν οι κατηγορούμενες στις επιθέσεις τους σε δύο μουσεία.

Και οι δύο γυναίκες φέρονται να αρνούνται την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν σκοπό να προκαλέσουν φθορές. Η μια μάλιστα , σύμφωνα με πληροφορίες, ομολογεί πως είναι η δράστης των επιθέσεων και επικαλείται κάποια ιεροτελεστια αντίστοιχη με το Χρισμα - μετά την Βάπτιση - αναφερόμενη σε ”εξαγνισμο” των εκθεμάτων με ”μύρο”. Φέρεται επίσης να λέει πως το υγρό που έριξαν στα αντικείμενα των μουσείων δεν ήταν έλαιο μύρου αλλά ηλιέλαιο.

Η άλλη γυναίκα υποστηρίζει πως απλώς συνόδευε την συγκατηγορούμενη της, χωρίς να ρίχνει η ίδια υγρό σε εκθέματα.

Sponsored Post