Επιτροπή της Γερουσίας στριμώχνει τον Πομπέο για τα F-35 και τους S-400 στην Τουρκία και την απομάκρυνση από τους Κούρδους

Επιτροπή της Γερουσίας στριμώχνει τον Πομπέο για τα F-35 και τους S-400 στην Τουρκία και την απομάκρυνση από τους Κούρδους
Zach Gibson via Getty Images

Στη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τους Κούρδους της Συρίας, με τους οποίους συνεργάζονται στο πόλεμο για την εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους, προχώρησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, κατά τη διάρκεια κατάθεσης του στην Επιτροπή Διάθεσης Κονδυλίων της Γερουσίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του γερουσιαστή Βαν Χόλεν, ο Αμερικανός υπουργός συμφώνησε πως οι Κούρδοι της Συρίας αποτελούν «έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο». Όταν ρωτήθηκε στη συνέχεια για τις ενδεχόμενες πιέσεις που θα ασκήσει ο πρόεδρος (της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν για να ρίξουν οι ΗΠΑ τους Κούρδους «κάτω από το λεωφορείο» (σ.σ. να τους πουλήσουν), ο κ. Πομπέο απάντησε χαριτολογώντας πως «δεν υπάρχει καμία πρόθεση από τη κυβέρνηση να πετάξει απολύτως κανέναν κάτω από κάποιο κίτρινο αντικείμενο».

Βέβαια η αλήθεια είναι πως ο Πομπέο στη συνάντησή του με τον υπ.Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου δεσμεύτηκε προς την Άγκυρα να χαράξουν μαζί τον οδικό χάρτη για την στρατηγικής σημασίας περιοχή του Manbij στη Συρία. Η συμφωνία προβλέπει την εκδίωξη των κούρδων μαχητών του YPG και από αυτή την περιοχή προς όφελος ξανά της Τουρκίας.

Όσον αφορά το θέμα της παράδοσης των αμερικανικών μαχητικών F-35 στη Τουρκία, ο γερουσιαστής κάλεσε τον υπουργό να διαβεβαιώσει δημόσια ότι δεν θα ολοκληρωθεί η παράδοση μέχρι η Άγκυρα να διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να προβεί στην απόκτηση του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400.

«Έχουμε υπάρξει πολύ ξεκάθαροι με τη Τουρκία όσον αφορά τους κινδύνους που σχετίζονται με την απόκτηση των S-400», ήταν η απάντηση του Μάικ Πομπέο, με τον γερουσιαστή να παρεμβαίνει με μια μακροσκελή τοποθέτηση και να ζητά να σταλεί το συντομότερο δυνατόν ένα πιο ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα για τη στάση που πρόκειται να κρατήσει η αμερικανική πλευρά.

«Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοείτε με τη λέξη ”κίνδυνοι”. Νομίζω ότι θα καταλάβουν μόνο ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Εμείς (το Κογκρέσο) τους στείλαμε ένα και νομίζω ότι είναι σημαντικό να είναι και η αμερικανική κυβέρνηση στην ίδια σελίδα. Άρα σας ζητώ να κάνετε μια καθαρή τοποθέτηση, αν όχι τώρα, που πιστεύω ότι θα βοηθούσε πολύ, το συντομότερο δυνατόν», επέμεινε ο γερουσιαστής Βαν Χόλεν.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του, ο γερουσιαστής κάλεσε τη Τουρκία να επιλέξει τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα υποστήριξε πως πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προκειμένου να μην χαθεί το νομοθετικό μομέντουμ που έχει οικοδομηθεί στο Κογκρέσο για το συγκεκριμένο θέμα.

«Όπως γνωρίζετε, υπήρξε μια τελετή στο Τέξας την ίδια ημέρα που αυτή η επιτροπή ανέλαβε δράση. Και νομίζω ότι όσο περισσότερο η Τουρκία πιστεύει ότι μπορεί να προχωρήσει σε αυτή τη κατεύθυνση χωρίς μια πολύ σθεναρή δήλωση από τις ΗΠΑ, τόσο περισσότερο θα χάνεται το μομέντουμ. Πρέπει να το τερματίσουμε και να τους καταστήσουμε σαφές ότι θα πρέπει να επιλέξουν τον σύμμαχο τους στο ΝΑΤΟ. Δεν πρέπει να προβαίνουν σε ενέργειας που θα έθεταν σε κίνδυνο τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ».

Όσον αφορά τη συνολική πορεία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Πομπέο αναγνώρισε τις δυσκολίες που υπάρχουν και τα ζητήματα που παραμένουν ακόμα ανοιχτά. Σημείωσε, ωστόσο, πως έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος το τελευταίο διάστημα και υπάρχει μια βασική συνεννόηση για το πως οι τουρκικές και οι αμερικανικές δυνάμεις μπορούν να συνεργαστούν για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στο Μανμπίτζ της Συρίας.

«Η σχέση με τους Τούρκους έχει υπάρξει δύσκολη κατά τη διάρκεια της θητείας μου σε αυτή τη κυβέρνηση... Η απόφαση μας να συνεργαστούμε με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ήταν κάτι που δεν τους ευχαρίστησε. Έχουμε σημειώσει πρόοδο τώρα, πριν από τρεις εβδομάδες, μέσα και γύρω από το Μανμπίτζ (της Συρίας). Καταφέρουμε να συνεννοηθούμε για το πως οι δυνάμεις θα συνεργαστούν για να λύσουν ένα πολύ περίπλοκο πρόβλημα ανάμεσα στους Κούρδους και τους Άραβες. Και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να χτίσουμε πάνω σε αυτή τη συμφωνία».

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή