ΔΙΕΘΝΕΣ
26/02/2020 14:08 EET | Updated 26/02/2020 14:19 EET

Υπό τον συντονισμό της ΕΕ η πολιτική αντιμετώπισης του κορονοϊού στην Ευρώπη

Στην φάση της ανάσχεσης η ΕΕ, σύμφωνα με την επίτροπο αρμόδια για την υγεία, Στέλλα Κυριακίδου.

ASSOCIATED PRESS

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να συντονίσουν τη δράση για την αντιμετώπιση της διάδοσης του ιού Covid-19 ώστε να αποφευχθούν αποκλίνουσες προσεγγίσεις, δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για την Υγεία Στέλλα Κυριακίδου.

Κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιταλό υπουργό Υγείας στην Ρώμη, η Ευρωπαία επίτροπος δήλωσε ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να παραδοθούν στον πανικό και ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα εκδώσουν πληροφορίες για τους ταξιδιώτες σχετικά με τον ιό.

«Όλα τα κράτη μέλη χρειάζεται να μας ενημερώσουν για τα σχέδια ετοιμότητας» που διαθέτουν. «Αποκλίνουσες προσεγγίσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αποφευχθούν», είπε προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συντονίσει τα σχέδια δράσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: Το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στη φάση της ανάσχεσης της διάδοσης του ιού Covid-19, τόνισε η κ Κυριακίδου.

Σημειώνεται πως η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων Αντρέα Αμον δήλωσε ότι πρέπει να γίνει προετοιμασία για σενάρια διάδοσης του ιού Covid-19 σε εκτεταμένες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από πλευράς του, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς  για να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος από το ξέσπασμα του κορονοϊού στην οικονομία της ΕΕ, προσθέτοντας ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες του μπλοκ επιτρέπουν περισσότερες δαπάνες για έκτακτες καταστάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τον κορονοϊό: Οδηγίες προστασίας, τρόποι μετάδοσης, χρήσιμες πληροφορίες

«Ακόμη δεν είναι δυνατή η αξιολόγηση και μια σοβαρή πρόβλεψη», είπε ο Τζεντιλόνι σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες αναγνωρίζοντας ότι έχει ήδη υπάρξει «μερική υλοποίηση» του κινδύνου για τυχόν οικονομικό πλήγμα εξαιτίας της επιδημίας.

Ο Τζεντιλόνι πρόσθεσε ότι, με βάση τους δημοσιονομικούς κανόνες, είναι δυνατές περισσότερες κρατικές δαπάνες για την αντιμετώπιση των χειρότερων οικονομικών επιπτώσεων από τις έκτακτες καταστάσεις.

Οι συνθήκες με βάση τις οποίες μπορούν οι χώρες να αξιοποιήσουν αυτό το περιθώριο θα αξιολογηθούν μέσα στους επόμενους μήνες, σημείωσε ο ίδιος).

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)