ΠΟΛΙΤΙΚΗ
25/05/2019 11:21 EEST | Updated 25/05/2019 13:22 EEST

(Υποψήφιοι) Ευρωβουλευτές και μετανάστες

Μετανάστες α' και β' γενιάς, υποψήφιοι ευρωβουλευτές, μίλησαν στη HuffPost Greece.

HuffPost Greece

Η HuffPostGreece συνάντησε και συνομίλησε με υποψήφιους ευρωβουλευτές, μετανάστες α΄και β΄ γενιάς στην Ελλάδα. Ο Γιονούς Μουχαμμαντί, γιατρός με καταγωγή από το Αφγανιστάν, υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, η Έντα Γκέμη, κοινωνική επιστήμονας με καταγωγή από την Αλβανία, υποψήφια με το ΚΙΝΑΛ, ο Άχμετ Μουσταφά, μετανάστης β΄γενιάς, εμποροϋπάλληλος και συνδικαλιστής, υποψήφιος με το ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου. Όλοι τους, ακόμα και ο γεννημένος στην Ελλάδα Άχμετ, πήραν την ελληνική υπηκοότητα μετά από προσπάθειες χρόνων. Εντωμεταξύ, ζούσαν σε μια χώρα ως πολίτες β΄ κατηγορίας, δίχως το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, χωρίς τη δυνατότητα πολιτικής συμμετοχής, συνεχώς με το άγχος της άδειας παραμονής που πρέπει να ανανεωθεί, ή ακόμα και τυπικά παράνομοι, όπως (για μερικά χρόνια) ο Άχμετ Μουσταφά.

Τους απευθύναμε έξι κοινές ερωτήσεις για την υποψηφιότητά τους, την Ε.Ε. και την άνοδο της ακροδεξιάς, το μεταναστευτικό/ προσφυγικό ζήτημα και την στάση της Ε.Ε., τα δικαιώματα και την ένταξη των μεταναστών στην ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία.

Και μας μίλησαν για τη ζωή τους στις χώρες καταγωγής τους, αλλά και μετά, σε μια χώρα- νέα πατρίδα, όπου η πολιτική ισότητα έναντι των συμπολιτών τους ποτέ δεν ήταν αυτονόητη. Και, μάλλον, ανεπιθύμητη η συμμετοχή τους στα κοινά.