ΔΙΕΘΝΕΣ
26/03/2018 16:12 EEST | Updated 26/03/2018 21:23 EEST

Υπόθεση Σκριπάλ: ΗΠΑ και 14 Κράτη - Μέλη της ΕΕ απελαύνουν Ρώσους διπλωμάτες

Κρεμλίνο: Η απάντηση θα είναι ανάλογη. Ο Πούτιν τον τελευταίο λόγο

Sergei Karpukhin / Reuters

Συνολικά 60 διπλωμάτες απελαύνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και κλεινούν το ρωσικό προξενείο στο Σιάτλ λόγω της φερόμενης ανάμιξης της Μόσχας στη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στην Αγγλία. Από την πλευρά της η ΕΕ ανακοίνωσε ότι σε απέλαση Ρώσων διπλωματών προχωρούν και 14 Κράτη - Μέλη.  Έντονη η αντίδραση της Μόσχας. Ειδικότερα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι την τελική απόφαση θα τη λάβει ο Πούτιν με την απάντηση σε ΗΠΑ και ΕΕ να είναι ανάλογη.  

Η εντολή απέλασης από τις ΗΠΑ περιλαμβάνει 12 αξιωματικούς των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών από τη ρωσική αποστολή στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και αντανακλά τις ανησυχίες ότι οι δραστηριότητες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών γίνονται όλο και περισσότερο επιθετικές, δήλωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, που μιλούσαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε πως 48 «γνωστοί πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών» του προξενείου της Ρωσίας στο Σιάτλ (βορειοδυτικές ΗΠΑ) και άλλοι 12 της ρωσικής μόνιμης αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ έχουν στη διάθεσή τους επτά ημέρες για να εγκαταλείψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα, ο Τουσκ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βάρνα της Βουλγαρίας. υπογράμμισε πως συνολικά 14 της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες κα σημείωσε ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο» να ληφθούν «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες» επιπρόσθετα μέτρα από τις Βρυξέλλες σε βάρος της Ρωσίας, όπως νέες κυρώσεις.

Από την πλευρά του, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε πληροφορίες των ΜΜΕ σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο απελαύνει τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες.  Την ίδια στιγμή, η Γαλλία δήλωσε ότι θα απελάσει τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες, η Ουγγαρία έναν και η Νορβηγία έναν ακόμη. 

Η Ισπανία θα απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες. «Από την αρχή, η κυβέρνηση της Ισπανίας θεώρησε την επίθεση που διαπράχθηκε στο Σάλσμπερι με χρήση ενός νευροτοξικού παράγοντα ένα γεγονός εξαιρετικής σοβαρότητας που συνιστά σοβαρό κίνδυνο στη συλλογική μας ασφάλεια και στο διεθνές δίκαιο», υπογραμμίζει η ανακοίνωση. Η ισπανική κυβέρνηση επανέλαβε την αλληλεγγύη της στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όσους εκείνους έχουν επηρεαστεί.

Στην Ιταλία, αξιοσημείωτη ήταν η οργή της δεξιάς για τις απελάσεις δύο Ρώσων διπλωματών από την υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, επέκρινε τις ΗΠΑ και πολλές χώρες της ΕΕ που προχώρησαν σε απελάσεις, ενώ η ακροδεξιά συμμάχος του Σαλβίνι, Τζόρτζια Μελόνι -ηγέτιδα των Αδελφών της Ιταλίας- χαρακτήρισε «απαράδεκτο που μια υπηρεσιακή κυβέρνηση απέλασε δύο εργαζόμενους στη ρωσική πρεσβεία», κατηγορώντας την κυβέρνηση για «δουλοπρέπεια» απέναντι σε άλλα κράτη. Να σημειωθεί ότι πέρσι, η Λέγκα υπέγραψε μια συμφωνία συνεργασίας με την Ενωμένη Ρωσία, το κόμμα του Πούτιν, αλλά έχει διαψεύσει κατ′ επανάληψη τις κατηγορίες ότι έλαβε χρήματα από τη Μόσχα για να τα χρησιμοποιήσει στις προεκλογικές εκστρατείες της.

 Εν τω μεταξύ στην απέλαση ενός Ρώσου διπλωμάτη προχωρούν τα Σκόπια «έπειτα από την πιστή συνεργασία με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και την αλληλεγγύη προς το Ην. Βασίλειο», όπως αναφέρουν και στην ανακοίνωση. «Η χρήση στρατιωτικών χημικών όπλων αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο και αυτό επηρεάζει την ασφάλεια όλων των χωρών» σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της πΓΔΜ.

Στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών προχωρά και η Αλβανία. Στην ανακοίνωση του αλβανικού ΥΠΕΞ δεν γίνεται λόγος για την επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ. Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε νωρίτερα ότι οι απελάσεις έγιναν σε συντονισμό με τις συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ και πως «οι Ρώσοι που έθιξαν το εθνικό συμφέρον θα αποχωρήσουν».

Η κυπριακή κυβέρνηση συντάσσεται με τα Συμπεράσματα και τις αποφάσεις της ΕΕ, αλλά δεν προχωρεί σε απελάσεις διπλωματών, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Με την δήλωση αυτή, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε την ανακοίνωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ, για απέλαση Ρώσων διπλωματών.

Sergei Karpukhin / Reuters

 Η απάντηση 

Το Κρεμλίνο εκφράζει την λύπη του σε σχέση με την απόφαση που πήραν μια σειρά χώρες να απελάσουν ρώσους διπλωμάτες και απάντηση θα είναι ανάλογη, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα λάβει την τελική απόφαση για το πώς η Ρωσία θα απαντήσει στις απελάσεις ρώσων διπλωματών από 17 δυτικές χώρες, τις οποίες πυροδότησε η επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον του ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.

Η απόφαση μιας σειράς χωρών να απελάσουν ρώσους διπλωμάτες δεν θα περάσει απαρατήρητη και η Μόσχα θα απαντήσει στις μη φιλικές αυτές ενέργειες, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών

«Οι σύμμαχοι της Βρετανίας χωρίς να διαθέτουν αντικειμενικά και αποδεικτικά στοιχεία, υιοθετούν τυφλά την αρχή της ευρωατλαντικής ενότητας εις βάρος της κοινής λογικής, των κανόνων του πολιτισμένου διακρατικού διαλόγου, αλλά και των αρχών του διεθνούς δικαίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών η οποία καταλήγει με την ακόλουθη επισήμανση: ”Είναι αυτονόητο, ότι εν λόγο μη φιλική πρωτοβουλία εκ μέρους αυτής της ομάδας των χωρών δεν θα περάσει απαρατήρητα και θα δώσουμε την δική μας απάντηση».

Από την πλευρά της,  η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, υποστήριξε ότι η Βρετανία ουσιαστικά επιβάλει στην Ευρώπη την επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία. Πιο αναλυτικά: «όταν η Βρετανία φύγει από την Ε.Ε. τότε τίποτα δεν θα την συνδέει με τις υποχρεώσεις στα πλαίσια της ενιαίας εξωτερικής πολιτικής. Θα είναι ελεύθερο να δρα όπως θέλει. Όμως οι χώρες που μένουν στην Ε.Ε. θα συνεχίσουν να είναι δέσμιες της λεγόμενης αντιρωσική αλληλεγγύης που τους υπέβαλαν οι Βρετανοί, σημείωσε η εκπρόσωπος. 

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον, Ανατόλι Αντόνοφ, δήλωσε πως η απόφαση των ΗΠΑ να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες είναι «αδικαιολόγητη» και καταστρέφει το λίγο που απέμεινε από τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Σχολιάζοντας πιθανά ρωσικά αντίμετρα, ο Αντόνοφ είπε πως η απάντηση της Μόσχας θα είναι ανάλογη και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες το μόνο που καταλαβαίνουν είναι η ισχύς. 

Η Μόσχα έχει αρνηθεί ότι ευθύνεται για την επίθεση στον Σκριπάλ και στην κόρη του, στις 4 Μαρτίου στην πόλη Σάλσμπερι, στην πρώτη γνωστή επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα στην Ευρώπη μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Βρετανία απέλασε 23 Ρώσους και η Μόσχα απάντησε απελαύνοντας τον ίδιο αριθμό Βρετανών.