«Ηράκλειος άθλος»: H Άνγκελα Μέρκελ έθεσε το θέμα της κλιματικής αλλαγής στο International Motor Show Germany

H καγκελάριος τόνισε την ανάγκη για πιο φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα.
ASSOCIATED PRESS

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, άνοιξε το International Motor Show Germany (IAA) την Πέμπτη θέτοντας το θέμα της κλιματικής αλλαγής και υπογραμμίζοντας τον «ηράκλειο άθλο» που έχει μπροστά της η αυτοκινητοβιομηχανία ως προς τη δημιουργία πιο φιλικών προς το περιβάλλον τρόπων μετακίνησης.

ASSOCIATED PRESS

«Η υψηλή κινητικότητα θα έχει τίμημα, αν δεν κατασκευαστούν πιο αποδοτικά, φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα» είπε, σύμφωνα με τη Deutsche Welle- χαρακτηρίζοντας τους ευρωπαϊκούς στόχους που έχουν τεθεί σχετικά με το κλίμα ως το 2030 «τεράστια πρόκληση».

Η επίτευξη αυτών των στόχων, όπως το έθεσε η καγκελάριος, είναι «ένας ηράκλειος άθλος, για εσάς και για εμάς».

Η καγκελάριος αναφέρθηκε και στο αποκαλούμενο «Dieselgate» (το σκάνδαλο με την παραποίηση στοιχείων για τους ρύπους στο οποίο είχε εμπλακεί η Volkswagen) λέγοντας πως οι καταναλωτές απλά δεν πιστεύουν πλέον τις αυτοκινητοβιομηχανίες όταν υποστηρίζουν πως παράγουν πιο φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα.

Wolfgang Rattay / Reuters

Η Μέρκελ ζήτησε από την αυτοκινητοβιομηχανία να κάνει μεγαλύτερες επενδύσεις πάνω στην παραγωγή οικονομικών και «οικολογικών» ηλεκτρικών οχημάτων. «Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για να αποκτήσουμε 100% ανανεώσιμη ενέργεια» είπε.

Ο Μπέρνχαρντ Μάτες, πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Αυτοκινητοβιομηχανιών (VDA) έκανε λόγο για τη «μεγαλύτερη μεταμόρφωση που είχε ποτέ να αντιμετωπίσει η βιομηχανία μας».

«Ναι, η παρουσία πάρα πολλών οχημάτων σε μια πόλη επηρεάζει την ποιότητα ζωής μας λόγω του ήχου, των καυσαερίων και της κατάληψης χώρου» είπε, αποδοκιμάζοντας ωστόσο την ιδέα της επιβολής επιπλέον κανονισμών σχετικά με το κλίμα στην αυτοκινητοβιομηχανία. Επίσης, είπε ότι οι συζητήσεις περί απαγορεύσεων- όπως πχ η απαγόρευση των SUV, την οποία ζητούν κάποιοι πολιτικοί- θέτει σε κίνδυνο «την αποδοχή και ως εκ τούτου την επιτυχία της μεταμόρφωσης». Όπως είπε, είναι η καινοτομία και όχι η επιβολή νέων κανόνων που θα αποτελέσει το «κλειδί» για μια πιο «πράσινη» αυτοκινητοβιομηχανία.

Wolfgang Rattay / Reuters

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η φετινή ΙΑΑ φαίνεται να χαρακτηρίζεται από έλλειψη ενδιαφέροντος (και εμπιστοσύνης) από πλευράς του κοινού. Η ετήσια αυτή έκθεση στη Φρανκφούρτη είχε προσελκύσει 1.000 εκθέτες πέρυσι, ωστόσο φέτος ήταν μειωμένοι (800), και η έκθεση διοργανώθηκε σε μικρότερο χώρο. Επίσης, το ενδιαφέρον των ΜΜΕ επικεντρώθηκε περισσότερο σε διαδηλωτές που διαδήλωναν κατά της αυτοκινητοβιομηχανίας παρά στο ίδιο το event.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Πέτερ Φέλντμαν, δήμαρχος της Φρανκφούρτης, ήταν να δώσει ομιλία, ωστόσο πηγές ανέφεραν στον γερμανικό Τύπο ότι η πρόσκληση αποσύρθηκε όταν οι διοργανωτές έμαθαν πως σκόπευε να είναι ιδιαίτερα επικριτικός στον λόγο του.

Popular in the Community