ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14/09/2020 13:37 EEST | Updated 14/09/2020 15:09 EEST

Προαναγγελία νέων μέτρων για τον κορονοϊό από τον Πέτσα

Πιθανόν να ανακοινωθούν αύριο το απόγευμα.

NurPhoto via Getty Images

Μπορεί ο Στέλιος Πέτσας να δήλωσε κατά τη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι οι πρώτες ενδείξεις για το άνοιγμα των σχολείων είναι ενθαρρυντικές, σχετικά με τη χρήση μάσκας και την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από μαθητές και εκπαιδευτικούς, δεν έκρυψε όμως τον προβληματισμό της κυβέρνησης για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε εξωτερικό αλλά και εσωτερικό.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από την επιτροπή ειδικών να μελετήσουν την εφαρμογή νέων μέτρων περιορισμού της μετάδοσης του κορονοϊού, είτε σε τοπικό είτε σε γενικότερο επίπεδο και η ανακοίνωση τους είναι πιθανόν να γίνει αύριο.

Το μεσημέρι της Δευτέρας (15.30) συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας για να εξετάσουν και ενδεχομένως να αποφασίσουν τα νέα μέτρα.

Σημειώνεται πως λίγο νωρίτερα ο Υπ.Υγείας, Βασίλης Κικίλιας δήλωνε πως δεδομένου ότι πλέον τα μισά κρούσματα σε καθημερινή βάση, καταγράφονται στην Αττική, έχει αρχίσει να διαμορφώνεται μια εικόνα που οδηγεί στην επιβολή μέτρων σε τοπικό επίπεδο, δηλαδή κατά δήμο. 

Ο λόγος της εγρήγορσης της κυβέρνησης είναι η «έκρηξη» των κρουσμάτων που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, σε συνδυασμό με το άνοιγμα των σχολείων, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη κινητικότητα του πληθυσμού. Και ενισχύει την εκτίμηση ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. «Ακούμε και εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να διατηρηθεί η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα που σταθερά παρουσιάζει η χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις και για τα ελληνοτουρκικά, με αφορμή την αλλαγή στάσης της Τουρκίας τις τελευταίες ώρες και ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στις 24 Σεπτεμβρίου. «Είναι θετικό το γεγονός ότι η Τουρκία δεν προχώρησε στην έκδοση νέας ναυτικής αγγελίας και απέσυρε το Ορούτς Ρέις από την Αν. Μεσόγειο. Απομένει να αποδείξει συνέπεια και συνέχεια, έτσι ώστε – μακριά από εντάσεις και εκβιασμούς – να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από το σημείο που διακόπηκαν  - με υπαιτιότητα της Τουρκίας - τον Μάρτιο του 2016», δήλωσε ο κ. Πέτσας, εκτιμώντας ότι λειτούργησε αποτρεπτικά ο κατάλογος των κυρώσεων κατά της Άγκυρας που αναμένεται να συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η περαιτέρω στάση της Ελλάδας θα καθοριστεί και από το πως θα κινηθεί από εδώ και πέρα η Τουρκία.

Σχετικά με τη Μόρια και τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, ο κ. Πέτσας απαντώντας σε σχετική ερώτηση απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο κατασκευής ΚΥΤ και μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών σε κάποιο ακατοίκητο νησί. «Ας αναλογιστούμε τι θα είχε συμβεί σε ακατοίκητο νησί Δεν εξετάζουμε τέτοια λύση», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας παράλληλα την απόφαση της κυβέρνησης για κατασκευή μόνιμου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Λέσβο, για τη δημιουργία του οποίου έχει ήδη ζητηθεί  μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τις πιθανές αλλαγές στη θητεία, ένα θέμα που «άνοιξε» κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρκέστηκε να πει ότι για την ώρα υπάρχουν συζητήσεις για τις αλλαγές στη θητεία και όχι αποφάσεις.  

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost