22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
14/04/2020 13:24 EEST

Έρευνα: Ανησυχία, αλλά και ελπίδες από τους Έλληνες για το πώς θα επηρεάσει η Τεχνητή Νοημοσύνη τη δουλειά τους

Τι έδειξε μελέτη της Kaspersky.

Yuichiro Chino via Getty Images

Πάνω από τους μισούς Έλληνες (57,7%) εκφράζουν ανησυχία πως τα παιδιά τους θα δυσκολευτούν να βρουν δουλειά ως ενήλικες λόγω της τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ), σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky, η οποία δείχνει πως στη χώρα μας υπάρχει προβληματισμός, αλλά και ελπίδες όσον αφορά στη διεύρυνση της χρήσης της ΑΙ. 

Καθώς η ΑΙ δεν αποτελεί πλέον επιστημονική φαντασία, μα πραγματικότητα που εισχωρεί όλο και πιο βαθιά στην προσωπική, κοινωνική και εργασιακή μας καθημερινότητα, στον επαγγελματικό τομέα παρατηρείται όλο και περισσότερες, δημοφιλείς εταιρείες να αξιοποιούν τη δύναμη της «έξυπνης» ρομποτικής και της μηχανικής μάθησης (machine learning) για να βελτιώσουν τα προϊόντα τους και να κάνουν πιο άνετες τις ζωές μας. Ωστόσο υπάρχει πάντα η ανησυχία πως όλες αυτές οι εξελίξεις θα χρησιμοποιηθούν με κακόβουλο τρόπο αν πέσουν στα λάθος χέρια, ή πως θα αλλάξουν δραματικά υπάρχοντα δεδομένα, με πιθανώς δυσάρεστες επιπτώσεις.

Βασικό συμπέρασμα της εν λόγω έρευνας της Kaspersky, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμια κλίμακα, είναι πως οι φόβοι και οι ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει η ανάπτυξη, η υιοθέτηση και η εφαρμογή αυτοματοποιημένων μεθόδων τεχνολογίας στον ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα, φαίνεται πως αφθονούν.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτηςσε εγχώριο επίπεδο, το 71,3% ανησυχεί πως οι θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από την τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης στο μέλλον και μόλις 1 στους 3 (31,3%) θεωρεί πως η συγκεκριμένη τεχνολογία θα βοηθήσει την οικονομία της Ελλάδας στο εγγύς μέλλον μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα, ενώ επικρατεί σχετική ανασφάλεια για την απώλεια και τη δυσκολία εύρεσης θέσεων εργασίας, το 61,7% θεωρεί πως η υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης θα ενισχύσει την παραγωγικότητα στον χώρο εργασίας σε πολλούς διαφορετικούς τομείς και το 63,5% πιστεύει πως το ποιοτικό επίπεδο των εργασιακών αρμοδιοτήτων θα αυξηθεί σε αυτό το νέο, πρωτοποριακό πλαίσιο τεχνολογικής εξέλιξης.

Ο Βασίλης Βλάχος, Channel Manager της Kaspersky για την Ελλάδα και την Κύπρο, σχολιάζει σχετικά: «Με βάση την έρευνα που πραγματοποιήσαμε στην Kaspersky σε εγχώριο επίπεδο, το 60,2% ανησυχεί πως αν δεν υιοθετήσουμε την τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης ως χώρα, θα μείνουμε πίσω συνολικά σε σχέση με άλλες. Πράγματι, είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πως η αποδοχή και η συμφιλίωση με τη συγκεκριμένη τεχνολογική εξέλιξη αποτελεί μία ευκαιρία για την ανάπτυξη του επιπέδου της εθνικής μας παραγωγικότητας, αλλά και τη βελτίωση της ανταγωνιστικής μας θέσης στον παγκόσμιο, τεχνολογικό χάρτη. Φυσικά, είναι λογικό κάθε πρόοδος της τεχνολογίας να τρομάζει και να αντιμετωπίζεται με καχυποψία στα πρώτα της στάδια, αλλά η σωστή χρήση και αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει να προσφέρει μόνο οφέλη τόσο στην προσωπική όσο και στην εργασιακή μας ζωή, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο».