22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
02/06/2020 07:44 EEST

Έρευνα: Χρήση κάνναβης σε τελετουργίες αρχαίων Εβραίων ιερέων

Ταυτοποιήθηκαν υλικά που βρέθηκαν σε αρχαίους βωμούς.

ASSOCIATED PRESS

Xρήση κάνναβης και λιβανιού σε θρησκευτικές τελετουργίες υποδεικνύουν νέες έρευνες σε υλικά που βρέθηκαν σε βωμούς της Εποχής του Σιδήρου στο Τελ Αράντ της Μπιρσίμπα του Ισραήλ, σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο στο Tel Aviv.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα στο Phys Org, προηγούμενες ανασκαφές είχαν αποκαλύψει δύο φρούρια, του 9ου και του 6ου αιώνα πΧ, που προστάτευαν τα νότια σύνορα της βιβλικής Ιουδαίας. Εκεί βρέθηκαν σημαντικά ευρήματα, όπως ένα πολύ καλά διατηρημένο ιερό του 750- 715 πΧ.

Δύο βωμοί από ασβεστόλιθο βρέθηκαν στην είσοδο του αδύτου του ιερού, και θεωρείται πως έπαιζαν σημαντικό ρόλο στις τελετουργίες που γίνονταν εκεί. Στις επιφάνειές τους είχε διατηρηθεί ένα μαύρο στερεό οργανικό υλικό, ωστόσο προηγούμενες αναλύσεις δεν είχαν καταφέρει να προσδιορίσουν τι ακριβώς ήταν. Εν τέλει, διαπιστώθηκε πως στον μικρότερο από τους δύο βωμούς κάνναβη αναμειγνυόταν με κόπρανα ζώων για τη δημιουργία θερμότητας, ενώ στο μεγαλύτερο υπήρχαν ίχνη λιβανιού, που ήταν αναμεμειγμένο με ζωικό λίπος για να βοηθά στην εξάτμιση.

Τα ευρήματα αυτά, όπως τονίζεται, ρίχνουν νέο φως στις τελετουργίες της βιβλικής Ιουδαίας, υποδεικνύοντας πως η κάνναβη χρησιμοποιούνταν εσκεμμένα ως ψυχοτρόπα ουσία, με σκοπό την πρόκληση έκστασης στις τελετές.

«Είναι η πρώτη φορά που ταυτοποιείται κάνναβη στην αρχαία Εγγύς Ανατολή, η χρήση της στο ιερό θα έπρεπε να έπαιζε ρόλο στις τελετές που πραγματοποιούνταν εκεί».

Το λιβάνι ερχόταν από την Αραβία, και ως εκ τούτου η παρουσία του στην Αράντ υποδεικνύει ότι η Ιουδαία είχε εμπορικές σχέσεις με την Αραβία από πριν την άνοδο της αυτοκρατορίας των Ασσυρίων.