ΔΙΕΘΝΕΣ
27/12/2020 13:35 EET

Ερευνα: Υποβρύχιο «μπούλινγκ» από τα χταπόδια στα ψάρια - Τι κρύβεται από πίσω

Ένδειξη κακής συμπεριφοράς ή κάτι άλλο;

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα χταπόδια κυνηγούν το θήραμα τους μαζί με τα ψάρια. Σύμφωνα όμως με τους ερευνητές δεν είναι πάντα καλές οι μεταξύ τους σχέσεις.

Αυτό άλλωστε φαίνεται και από το βίντεο που κάνει τον γύρω του κόσμου με πλάνα από την Ερυθρά Θάλασσα, του Εδουάρδο Σαμπάιο, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας στην Πορτογαλία, στα οποία το χταπόδι «ρίχνει» γροθίες με τα πλοκάμια του στα ψάρια ενώ το πλησιάζουν.

«Είναι γνωστό ότι τα χταπόδια και τα ψάρια κυνηγούν μαζί, εκμεταλλευόμενοι την μορφολογία και την στρατηγική του άλλου», είπε ο Εδουάρδο Σαμπάιο.

«Τα χτυπήματα από το χταπόδι γίνονται προκειμένου να απομακρύνει τα ψάρια και να έχει πρώτο την ευκαιρία να κυνηγήσει το θήραμα του».

Ουσιαστικά, τα χταπόδια θέλουν να φτάσουν στο φαγητό προτού τα ψάρια έχουν την ευκαιρία. Αλλά υπάρχουν στιγμές που η εξήγηση πίσω από τα χτύπηματα που καταφέρνει το χταπόδι στα ψάρια, παραμένει ασαφής και θα μπορούσε απλώς να είναι μια ένδειξη «κακής συμπεριφοράς».

«Καταγράψαμε περιπτώσεις που υπήρχαν άμεσα οφέλη με τα χτυπήματα από τα πλοκάμια του χταποδιού, αλλά και αυτά που ήταν εντελώς ανούσια», εξήγησε ο Εδουάρδο Σαμπάιο.

Πηγή: Independent