Έρευνα του Χάρβαρντ: Ο κορονοϊος πιθανότατα εξαπλωνόταν στην Γουχάν από τον Αύγουστο του 2019

Τα δύο νέα στοιχεία στα οποία βασίζουν την υπόθεσή τους οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής.
Η αγορά Χουανάν στη Γουχάν, από όπου εκτιμάται πως ξεκίνησε η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορνοϊού στον πλανήτη.
Η αγορά Χουανάν στη Γουχάν, από όπου εκτιμάται πως ξεκίνησε η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορνοϊού στον πλανήτη.
Getty Images via Getty Images

Ο νέος κοροναϊός ενδέχεται να είχε αρχίσει να εξαπλώνεται στην Κίνα ήδη από τον Αύγουστο του 2019 σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ. Ωστόσο το Πεκίνο χαρακτηρίζει αυτή την υπόθεση ως ”γελοία”.

Η έρευνα βασίζεται σε δορυφορικές εικόνες που εστιάζουν στην κίνηση που παρατηρείται στους χώρους στάθμευσης έξω από νοσοκομεία στη Γουχάν αλλά και στις αναζητήσεις που είχαν γίνει την συγκεκριμένη περίοδο στο διαδίκτυο με λέξεις κλειδιά όπως ”βήχας” και ”διάρροια”.

″Ο αυξημένος αριθμός κίνησης στα νοσοκομεία και αναζήτησης συμπτωμάτων στο διαδίκτυο στην περιοχή της Γουχάν προηγήθηκαν της κατεγεγραμένης έναρξης της εξάπλωσης της επιδημίας SARS-CoV-2 τον Δεκέμβριο του 2019″, αναφέρει η έρευνα.

Διαβάστε εδώ την έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

″Αν και δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε εάν ο αυξημένος αριθμός συνδέεται άμεσα με τον νέο ιό, τα στοιχεία που διαθέτουμε υποστηρίζουν άλλη μία πρόσφατη μελέτη που δείχνει ότι [ο ιός] εμφανίστηκε πριν την αναγνώριση αυτού στην αγορά ψαριών και θαλασσινών Χουανάν (στη Γουχάν)”.

″Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν επίσης την υπόθεση ότι ο ιός εμφανίστηκε φυσικά στη νότια Κίνα και πιθανότατα κυκλοφορούσε ήδη την περίοδο αυτή στην Γουχάν” αναφέρει η έρευνα.

Όπως επισημαίνεται τον Αύγουστο του 2019 καταγράφεται μια απότομη αύξηση στην πληρότητα των χώρων στάθμευσης στα νοσοκομεία της χώρας.

Επίσης όμως «Τον Αύγουστο, εντοπίζουμε μια αξιοσημείωτη αύξηση στις αναζητήσεις [στο διαδίκτυο] σχετικά με την διάρροια, που δεν έχει παρατηρηθεί σε άλλες περιόδους έξαρσης της εποχικής γρίπης ούτε σχετιζόταν με τις αναζητήσεις για την εμφάνιση βήχα”.

Δημοφιλή