ΤΟ BLOG
20/02/2018 10:48 EET | Updated 20/02/2018 10:48 EET

«Ερντοgun» - «Προσοχή ο Σκύλος δαγκώνει»

ADEM ALTAN via Getty Images

Το πρόσωπο του Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει πάψει στιγμή να απασχολεί τη διεθνή πολιτική σκηνή τα τελευταία χρόνια. Τα φώτα της δημοσιότητας είναι συνεχώς πάνω του. Είναι ο πρώτος Τούρκος Πρόεδρος που έχει εκλεγεί από το λαό και ίσως είναι ο μόνος Τούρκος ηγέτης των τελευταίων δεκαετιών που έχει τιθασεύσει το στρατιωτικό κατεστημένο. Δηλαδή τους στρατηγούς που αποφάσισαν την εξωτερική πολιτική της γείτονος χώρας, τις περισότερες φορές ερήμην των πολιτικών της. 

Ο Ερντογάν είναι γνωστός όχι μόνο για τη σύγκρουσή του με το στρατό, αλλά και για τις συντηρητικές του θέσεις στο θέμα των σχέσεων Κράτους και Ισλαμικής θρησκείας. Είναι υπεύθυνος για  την υιοθέτηση των θέσεων του Νέο-Οθωμανισμού στην εξωτερική πολιτική. Παρόλα αυτά πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ίσως είναι ο καλύτερος ηγέτης που θα μπορούσε να έχει απέναντι της η χώρα μας. Όμως τόσο ο πόλεμος στη Συρία όσο και τα εσωτερικά προβλήματα στην Τουρκία καθιστούν την Ελλάδα μία πρώτης τάξεως υπόθεση για εσωτερική κατανάλωση.  

Οι τσαμπουκάδες στο Αιγαίο και στην Κύπρο, πέρα από το εσωτερικό της Τουρκίας δίνουν μηνύματα προς όλους τους γείτονες. Η ”ταμπέλα” που έχει κρεμάσει έξω από τη χώρα του ο Τούρκος πρόεδρος γράφει: ”Προσοχή ο σκύλος δαγκώνει”.

Σε κατ ιδίαν συζητήσεις που είχε με τους Έλληνες ηγέτες έχει υποστηρίξει πολλές φορές ότι τα χρήματα που χαλάμε στις πολεμικές αναμετρήσεις θα μπορούσαν να πηγαίνουν στους λαούς μας. Στη πράξη όμως η ένταση δε μειώνεται και δοκιμάζει συνεχώς τις αντοχές της ελληνικής κυβέρνησης. 

Απ′ ότι δείχνουν τα γεγονότα η Τουρκία βουλιάζει όλο και πιο βαθιά στον πόλεμο της Συρίας. Η εμπλοκή της Τουρκίας σε αυτόν τον πόλεμο και ο τρόπος με τον οποίο διεξάγεται δεν βρίσκει απόλυτα σύμφωνους τους Αμερικάνους. Παράλληλα, τα θερμά επεισόδια στο Αιγαίο περνούν το μήνυμα προς την ελληνική πλευρά ότι μπορεί να απασχολείται η Τουρκία με τον Συριακό πόλεμο, αλλά είναι ”παρών” στις διεκδικήσεις και τα κεκτημένα της στο Αιγαίο. Είναι το δόγμα που ανεφέρεται συνεχώς τελευταία στα ΜΜΕ ως δόγμα των δυόμιση πολέμων. Δύο πόλεμοι της Τουρκίας στα σύνορά της και μισός στο εσωτερικό της. 

Το μόνο βέβαιο για τον Ερντογάν, ο οποίος έχει αποδεχθεί εξαιρετικά ανθεκτικός, τόσο στη σύγκρουσή του με το Ισραήλ, όσο και στις σχέσεις του με τη Ρωσία, είναι ότι εάν ανατραπεί, ο δρόμος προς τη φυλακή θα είναι μάλλον βέβαιος από τους αντιπάλους του. Πρέπει λοιπόν να παραμείνει όρθιος στο ρινγκ και να αποφύγει το νοκ άουτ συνεχίζοντας στον επόμενο γύρο. Το τελευταίο πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ όψιν γιατί τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά όταν ο αντίπαλος αγωνίζεται για την ατομική του επιβίωση. Οι κανόνες και οι συσχετισμοί εμφανίζονται μέσα από έναν προσωπικό παραμορφωτικό φακό και τα αντιαθλητικά χτυπήματα αποτελούν μέρος της στρατηγικής.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post