ΔΙΕΘΝΕΣ
27/04/2020 21:52 EEST | Updated 27/04/2020 22:00 EEST

Ερντογάν: «Η Τουρκία καλύτερη σε όλη την Ευρώπη από άποψη θνησιμότητας»

Ο Τούρκος πρόεδρος θριαμβολογεί την ώρα που η χώρα του είναι 7η σε κρούσματα παγκοσμίως, θρηνώντας τουλάχιστον 2.900 νεκρούς.

ASSOCIATED PRESS

Στην πορεία της επιδημίας του κορονοϊού στην Τουρκία αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε νέο διάγγελμα του προς το έθνος, θριαμβολογώντας ότι «η Τουρκία είναι στην καλύτερη θέση σε όλη την Ευρώπη από την άποψη της θνησιμότητας».

Ωστόσο, η χώρα του βρίσκεται στην 7η θέση με τα περισσότερα καταγεγραμμένα κρούσματα παγκοσμίως (112.261) ενώ μετρά ήδη τουλάχιστον 2.900 νεκρούς.

Αμέσως μετά από κυβερνητική σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Ερντογάν  απηύθυνε διάγγελμα, στο οποίο είπε, μεταξύ άλλω, ότι αν και ο αριθμός των διαγνωστικών τεστ που έχουν γίνει έχει φθάσει σχεδόν στο 1 εκατομμύριο, ο αριθμός των νέων ασθενών και των νεκρών από κορονοϊό «μειώνεται καθημερινά». 

Ο Τούρκος πρόεδρος εξήρε το τουρκικό σύστημα υγείας το οποίο όπως υποστήριξε μπορεί να διαχειριστεί «πολύ εύκολα» την επιδημία του κορονοϊού.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης στην επιχείρηση επαναπατρισμού τούρκων πολιτών από το εξωτερικό. «Φέραμε πίσω 40.000 αδελφούς και αδελφές μας από όλο τον κόσμο,» είπε προσθέτοντας ότι οι επαναπατρισθέντες τίθενται σε καραντίνα και αφού διαπιστωθεί ότι είναι καλά στην υγεία τους μεταφέρονται στο σπίτι τους. Πρόσθεσε ότι άλλοι 25.000 αναμένονται να μεταφερθούν στην Τουρκία από συνολικά 59 χώρες.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην περίπτωση του Τούρκου, Εμρουλάχ Γκιουλουσκέν, ο οποίος αν και ασθενής από τον ιό δεν έγινε δεκτός για θεραπεία σε νοσοκομείο της Σουηδίας, όπου ζούσε, ώσπου μεταφέρθηκε στην Τουρκία με ειδικό νοσηλευτικό αεροσκάφος που έστειλε η Αγκυρα.

Έκανε λόγο για επάρκεια σε ιατρικό υλικό, προστατευτικό ρουχισμό, μάσκες, φάρμακα, αντισηπτικά αλλά και τρόφιμα. «Φτάσαμε στο σημείο να προσφέρουμε βοήθεια στους φίλους μας, όταν και πιο ανεπτυγμένες χώρες βρίσκονται σε απελπισία. Προσφέρουμε βοήθεια σε 55 χώρες και στέλνουμε ιατρικό υλικό από τα Βαλκάνια ως την Αφρική», είπε.

Σχετικά με τις αποφάσεις για τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, ο πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι το προσεχές τριήμερο που περιλαμβάνει την 1η Μάϊου και το Σαββατοκύριακο (1,2,3 Μαΐου) θα ισχύσει και πάλι απαγόρευση κυκλοφορίας. Μόνο τα σουπερμάρκετ θα παραμείνουν ανοιχτά το πρωί της Παρασκευής 1η Μαΐου μέχρι τις 14.00 το μεσημέρι. Επίσης θα συνεχίσει να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας τα σαββατοκύριακα έως το τέλος του μήνα με τη λήξη του Μπαϊραμιού.

Δεν αναφέρθηκε σε επί μέρους χαλάρωση των μέτρων και αυτό αναμένεται να γίνει αργότερα σήμερα από τον Τούρκο αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι.

(Πηγή: ΑΠΕ)