ΠΟΛΙΤΙΚΗ
10/12/2017 10:26 EET

Ερντογάν: Σεβόμαστε τη Λωζάνη, αλλά υπάρχουν προβλήματα στη Θράκη

Σκληρή γλώσσα και για το Κυπριακό

Alexandros Avramidis / Reuters

Η Τουρκία δεσμεύεται και σέβεται τη Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά εντοπίζει δυσκολίες, προβλήματα ή λανθασμένες εφαρμογές στον τρόπο με τον οποίο η Αθήνα μεταχειρίζεται τη μειονότητα στη Δυτική Θράκη, δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Βήμα» ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- χρησιμοποιώντας τον όρο «τουρκική μειονότητα» και απαιτώντας αυτή να έχει τη δυνατότητα να αναγνωριστούν τόσο η «εθνική» της ταυτότητα όσο και τα δικαιώματά της στην εκπαίδευση και στις θρησκευτικές ελευθερίες.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε πως η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δεν είναι το μοναδικό ζήτημα για την Τουρκία στο Αιγαίο («υπάρχουν πολλά ζητήματα προς επίλυση και τα οποία συνδέονται μεταξύ τους. Ως δύο παραλιακές χώρες του Αιγαίου, μπορούμε να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα με μια προσέγγιση που να λαμβάνει υπόψιν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα και των δύο πλευρών») ενώ όσον αφορά στο Κυπριακό είπε πως οι Ελληνοκύπριοι εξακολουθούν ακόμα να βλέπουν την Κύπρο ως ελληνικό νησί, αλλά «αυτό είναι ένα όνειρο που δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ».

«Οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να υποβαθμιστούν ποτέ σε καθεστώς “μειονότητας” στο νησί στο οποίο συνιδιοκτήτες» συμπλήρωσε σχετικά.

Ως προς την ΕΕ, επέμεινε ότι η Άγκυρα ενδιαφέρεται στρατηγικά μόνο για πλήρη ένταξη και όχι για ειδική σχέση.