Εθεάθη το σπανιότερο ρωσικό τανκ στην Ουκρανία (και υπηρετεί στον ουκρανικό στρατό)

Το άρμα διοίκησης Τ-80UK εμφανίστηκε κοντά στο Μπαχμούτ.
.
.
@Osinttechnical

Μια «περίεργη» εμφάνιση πραγματοποίησε στην Ουκρανία ένα ρωσικό άρμα διοικήσεως T-80UK, την οποία ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν ανεξάρτητοι αναλυτές.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Forbes, το συγκεκριμένο τανκ είναι μάλλον το πιο σπάνιο ρωσικό άρμα στον πόλεμο της Ουκρανίας- και κατεγράφη σε αυτοκινητόδρομο βόρεια του Μπαχμούτ, όπου μαίνονται σκληρές μάχες, κατά την Τρίτη, να χρησιμοποιείται από τις ουκρανικές δυνάμεις. Το άρμα αναχαίτισε μια δύναμη Ρώσων πεζικαρίων – ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, η εμφάνιση αυτή δεν δείχνει και πολύ καλά πράγματα για τις ουκρανικές δυνάμεις, καθώς ένα άρμα δεν πρέπει να επιχειρεί μόνο του στο πεδίο της μάχης, ειδικά σε ένα όπου κυκλοφορούν drones και επιθετικά ελικόπτερα και χρησιμοποιείται ευρέως πυροβολικό ακριβείας.

Το T-80UK είναι ένα 43 τόνων T-80U εξοπλισμένο με τουρμπίνα και μια σειρά βελτιώσεων, μεταξύ των οποίων ισχυρός τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, καλύτερο σύστημα πλοήγησης και νέο σύστημα θερμικής όρασης. Ο τύπος αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1990 κυρίως για εξαγωγές, μα κάποια προμηθεύτηκε και ο ρωσικός στρατός.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί βαριές απώλειες σε άρματα μάχης στην Ουκρανία- πάνω από 1.500 διαφόρων τύπων, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις μεταξύ των οποίων και 400 Τ-80, που περιλαμβάνουν και το εν λόγω Τ-80UK, το οποίο εγκαταλείφθηκε τον Μάρτιο. Το άρμα έπεσε στα χέρια των Ουκρανών που το επισκεύασαν, του έβαλαν νέα διακριτικά και το ενέταξαν στις δυνάμεις της 30ής Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, η οποία πολεμά στην περιοχή του Μπαχμούτ, όπου οι ρωσικές δυνάμεις ασκούν μεγάλη πίεση, προσπαθώντας να διασπάσουν την ουκρανική άμυνα.