Εθνικό Θέατρο: Οι παραστάσεις που θα δούμε τη νέα σεζόν

«Ένα θέατρο ανοιχτό σε όλες, όλους, όλα». 14 νέες παραγωγές, 3 επαναλήψεις.

«Πολυσυλλεκτικότητα. Αυτή είναι η λέξη που χαρακτηρίζει τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του Εθνικού Θεάτρου για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024», σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Πρώτης Κρατικής Σκηνής Γιάννης Μόσχος, δηλώνοντας ότι «περιλαμβάνει όλες τις θεατρικές τάσεις: εντάσσει στο ρεπερτόριό του μεγάλα κλασικά έργα σε σύγχρονες αναγνώσεις, συστήνει άπαιχτα θεατρικά έργα, δοκιμάζει πειραματικές συγγραφικές φόρμες, συμπεριλαμβάνει σκηνοθέτες όλων των γενιών και όλων των αισθητικών αντιλήψεων».

Παρουσιάζοντας τον προγραμματισμό της νέας σεζόν από το Σχολείον της Αθήνας-Ειρήνη Παπά στην Πειραιώς - έδρα της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου- ο Γιάννης Μόσχος ανέφερε: «Το καλοκαίρι που πέρασε σημαδεύτηκε από πολλά δυσάρεστα γεγονότα: φυσικές καταστροφές, αθώα θύματα, σοκαριστικά περιστατικά βίας και ρατσισμού, υπέρμετρη αύξηση της ρητορικής μίσους στα social media, επανεμφάνιση με ορμή της ακροδεξιάς. Μια κοινωνία που βρίσκεται σε αναβρασμό, μια κοινωνία που δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη νέα πολυπολιτισμική πραγματικότητα της χώρας και που ακόμα την τρομάζει η διαφορετικότητα. Μέσα σε αυτό το τοπίο το Εθνικό Θέατρο δεν μπορεί παρά να σταθεί δίπλα σε κάθε κοινωνική ομάδα που είναι περιθωριοποιημένη, κάθε φυλής, φύλου, θρησκείας, σωματικής διαφορετικότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού. Να ανοίξει τις πόρτες του και να καλοδεχτεί άπαντες. Ένα θέατρο ανοιχτό σε όλες, όλους, όλα».

Το «Goodbye, Lindita» στο εξωτερικό

Το Εθνικό θα προβεί τον ερχόμενο χειμώνα και σε πολλά άλλα ανοίγματα «εκτός των τειχών» του, σημειώνει ο Γιάννης Μόσχος τονίζοντας πως η πρώτη κρατική σκηνή επεκτείνει τις δράσεις της και σε δύο άλλα θέατρα της Αθήνας, όπου θα επαναληφθούν παραστάσεις της περασμένης θεατρικής περιόδου, ενώ θα αποκτήσει και μια αυτόνομη στέγη για τα θεατρικά της εργαστήρια, σε απόσταση αναπνοής από το κτήριο του Τσίλλερ, σε έναν άρτι ανακαινισθέντα πολυχώρο.

Τα εν λόγω ανοίγματα του οργανισμού δεν αφορούν μόνο το εσωτερικό, αλλά επεκτείνονται και στο εξωτερικό: τον χειμώνα που μας έρχεται το Εθνικό θα ταξιδέψει με το «Goodbye, Lindita» του Μάριο Μπανούσι σε Βελιγράδι, Δρέσδη, ’Αμστερνταμ και στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας. Κι αυτό χάρη στο πρώτο «Showcase» στην ιστορία του Εθνικού που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία τον περασμένο Απρίλιο.

Ένας θεσμός που όπως επισημαίνει ο Γ. Μόσχος θα έχει ασφαλώς και συνέχεια: «Σχεδιάζουμε ήδη το δεύτερο Showcase για την άνοιξη του 2024, όπου και πάλι θα κληθούν να παρακολουθήσουν τις φετινές παραγωγές μας επιμελητές/-τριες και διευθυντές/-τριες οργανισμών του εξωτερικού, αλλά και ξένοι δημοσιογράφοι. Παράλληλα, την άνοιξη του 2024 θα λάβουν χώρα και τα πρώτα residencies Ελλήνων καλλιτεχνών στο εξωτερικό και θα κληθούν και ξένοι ομότεχνοί τους, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στην Αθήνα. Και τα δύο προγράμματα θα υλοποιηθούν χάρη στην οικονομική αρωγή του Ταμείου Ανάκαμψης. Το άνοιγμα του Εθνικού στο εξωτερικό, που είναι μία από τις βασικές στοχεύσεις μου για το μέλλον του οργανισμού, έχει αρχίσει να υλοποιείται, και υπάρχουν βέβαια και πολλά άλλα σχέδια και συζητήσεις με ξένους οργανισμούς που θέλω να πιστεύω ότι θα αποδώσουν καρπούς μέσα στον επόμενο χρόνο».

Συνολικά 17 παραγωγές

Το χειμερινό ρεπερτόριο του θεάτρου αποτελείται από 17 παραγωγές - συμπεριλαμβανομένων των επαναλήψεων και των παιδικών και εφηβικών παραγωγών.

Η Κεντρική Σκηνή του Εθνικού θα λειτουργήσει κάτω από την πρακτική του εναλλασσόμενου ρεπερτορίου. Η αυλαία της ανοίγει με τον Βασίλη Παπαβασιλείου που καταπιάνεται με τον σπάνια παιζόμενο «Ιμπρεσάριο από τη Σμύρνη» του μέγα αναθεωρητή της ιταλικής κωμωδίας Κάρλο Γκολντόνι, ενώ κάτω από τη στέγη της θα φιλοξενήσει τον Γιάννη Χουβαρδά που ανεβάζει τον «Βασιλιά Ληρ» του Σαίξπηρ, ένα διαχρονικό έργο για την παρακμή και την πτώση του κόσμου και τη Γεωργία Μαυραγάνη που σκηνοθετεί το «Ονειρόδραμα» του Στρίντμπεργκ, σαν μια χορική αφήγηση.

Στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» επιστρέφει το «Goodbye, Lindita» του Μάριο Μπανούσι, λίγο πριν ξεκινήσει η παγκόσμια περιοδεία της. Ακολουθούν ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος που ανεβάζει το βραβευμένο έργο του Λιβανο-Καναδού Ουαζντί Μαουάντ «Όλοι εμείς τα πουλιά» που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και εξερευνά την έννοια της ταυτότητας ως στοιχείο αυτοπροσδιορισμού αλλά και ως κίνδυνο εγκλωβισμού μέσα σε δύσκαμπτα πλαίσια που μας έχουν επιβληθεί, και η νέα καλλιτεχνική υπεύθυνη της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού, Κατερίνα Γιαννοπούλου η οποία σκηνοθετεί το έργο του Γρηγόρη Λιακόπουλου «Generation Lost», που προέκυψε από έρευνα και συνεντεύξεις με νέους από έξι διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης.

Στη Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» ο Άγγελος Τριανταφύλλου συνθέτει και να σκηνοθετεί μαζί με τον Δημήτρη Σταυρόπουλο το «Ευαγγελισμός, το μιούζικαλ», ένα «ονειρόδραμα για την αγάπη, ένας μεταφυσικός ύμνος στη ζωή» και ακολουθεί ο Θωμάς Μοσχόπουλος με την απολαυστική κωμωδία «Η Προξενήτρα» του βραβευμένου με Πούλιτζερ συγγραφέα Θόρντον Γουάιλντερ.

Η Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών συνεχίζει δυναμικά τη λειτουργία της, ανανεωμένη, έχοντας για πρώτη φορά στην ιστορία της, και για τα επόμενα δύο χρόνια, γυναίκες επικεφαλής. Τη νέα αυτή σεζόν την καλλιτεχνική διεύθυνση αναλαμβάνει η Κατερίνα Γιαννοπούλου. Φέτος η Πειραματική καλεί τους σκηνοθέτες και χορογράφους - Μαριλένα Κατρανίδου, Σοφία Μαυραγάνη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Τζέο Πακίτσα, Σοφία Πριοβόλου, Βασίλη Βηλαρά και Γιώργο Παύλου να πειραματιστούν σε νεόκοπα έργα.

Το Μικρό Εθνικό παρουσιάζει δύο παραγωγές, το εφηβικό «Στα όρια» του Κρις Κούπερ σε σκηνοθεσία της καλλιτεχνικής υπεύθυνης της σκηνής, Σοφίας Βγενοπούλου και μια διασκευή του «Πινόκιο» του Κάρλο Κολόντι από τον Κρις Κούπερ, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μαυρογεωργίου.

Σε συνεργαζόμενες σκηνές οι επαναλήψεις

Οι επαναλήψεις του Εθνικού θα φιλοξενηθούν σε συνεργαζόμενες σκηνές, ώστε να μην «στριμωχτούν» οι νέες παραγωγές. Έτσι, «Ο άνθρωπος από το Παντόλσκ» του Ντμίτρι Ντανίλοφ σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή που σημείωσε διαδοχικά sold out πέρυσι τον χειμώνα, επιστρέφει αυτήν τη θεατρική περίοδο στο Θέατρο Κιβωτός. Αλλά και «Τα Φώτα της πόλης», σε μουσική Θοδωρή Οικονόμου και σκηνοθεσία Αμάλιας Μπένετ, ανοίγουν και φέτος στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» για να αφηγηθούν την ιστορία της εμβληματικής ταινίας του Τσάρλι Τσάπλιν.

Επαναλαμβάνοντας και φέτος το θεσμό του Early Bird για όλες τις παραγωγές του θεάτρου, από την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου στις 12 το πρωί έως και την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023 στις 12 τα μεσάνυχτα, τα εισιτήρια θα διατίθενται στην τιμή των 10 ευρώ, με εξαίρεση την διακεκριμένη ζώνη.

Το πρόγραμμα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ-ΚΤΗΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ

Ο Ιμπρεσάριος από τη Σμύρνη του Κάρλο Γκολντόνι - Από 26 Οκτωβρίου

Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου

Βασιλιάς Ληρ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ - Από 9 Δεκεμβρίου

Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς

Ονειρόδραμα του Άουγκουστ Στρίντμπεργκ - Από 20 Μαρτίου 2024

Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη

ΣΚΗΝΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ»-ΚΤΗΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ

Goodbye, Lindita του Μάριο Μπανούσι - Από 20 Σεπτεμβρίου

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Μάριο Μπανούσι

Όλοι εμείς πουλιά του Ουαζντί Mουαουάντ - Από 20 Δεκεμβρίου

Σκηνοθεσία: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

Generation Lost του Γρηγόρη Λιακόπουλου - Από 13 Μαρτίου 2024

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Γιαννοπούλου

ΘΕΑΤΡΟ REX-ΣΚΗΝΗ «ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ»

Ευαγγελισμός, το μιούζικαλ - Από 8 Νοεμβρίου

Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου

Λιμπρέτο: Γιάννης Αστερής

Σκηνοθεσία: Άγγελος Τριανταφύλλου-Δημήτρης Σταυρόπουλος

Η προξενήτρα του Θόρντον Ουάιλντερ - Από 9 Φεβρουαρίου 2024

Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος

ΘΕΑΤΡΟ REX-ΣΚΗΝΗ «ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥ»

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΝΕΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ

YES, WE CAN’T της Μαριλένας Κατρανίδου - Από 7 Νοεμβρίου

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Μαριλένα Κατρανίδου

ΧΟΡΟΣ: We are here prepared for tragedy της Σοφίας Μαυραγάνη - Από 1 Δεκεμβρίου

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Σοφία Μαυραγάνη

Μπατόν σαλέ - Από 7 Ιανουαρίου 2024

Ζωντανές συνεντεύξεις σε ελαφριά ατμόσφαιρα

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Ευδοξία Ανδρουλιδάκη

Σε συνεργασία με τη Μαρία Φιλίνη

The life and death of Jessica Brown - Από 25 Ιανουαρίου 2024

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Τζέο Πακίτσας-Σοφία Πριόβολου

Κείμενο: Γεράσιμος Μπέκας

Καταποντισμός του Βασίλη Βηλαρά - Από 21 Μαρτίου 2024

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Βασίλης Βηλαράς

Η γραμμή του ορίζοντος του Χρήστου Βακαλόπουλου - Από 15 Μαΐου 2024

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παύλου

ΘΕΑΤΡΟ REX-ΣΚΗΝΗ «ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ»

ΜΙΚΡΟ ΕΘΝΙΚΟ-ΕΦΗΒΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Στα όρια του Κρις Κούπερ - Από 21 Οκτωβρίου

Σκηνοθεσία: Σοφία Βγενοπούλου

ΜΙΚΡΟ ΕΘΝΙΚΟ-ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Πινόκιο - Από 10 Νοεμβρίου

Μια διασκευή του έργου του Κάρλο Κολόντι από τον Κρις Κούπερ

Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου

ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Θέατρο Κιβωτός

Ο άνθρωπος απ’ το Παντόλσκ του Ντμίτρι Ντανίλοφ - Από 20 Σεπτεμβρίου

Σκηνοθεσία: Γιώργος Κουτλής

«Θέατρον», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Τα φώτα της πόλης του Τσάρλι Τσάπλιν - Από 18 Οκτωβρίου

Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου

Στίχοι: Σταύρος Σταύρου

Σκηνοθεσία: Αμάλια Μπένετ