Εθνικός ξεσηκωμός στη Νέα Ζηλανδία για την κακομεταχείριση ενός κίουι σε ζωολογικό κήπο στις ΗΠΑ

Τo βίντεο με το γλυκύτατο πτηνό που αποτελεί και εθνικό σύμβολο της χώρας προκάλεσε παρέμβαση του πρωθυπουργού. "Προσβάλαμε ένα ολόκληρο έθνος" ομολογούν οι υπεύθυνοι.

Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας ένωσε σήμερα τη φωνή του με αυτές δεκάδων χιλιάδων πλέον συμπατριωτών του που έχουν οργιστεί για τη μεταχείριση που επιφύλαξε ο Ζωολογικός Κήπος του Μαϊάμι σε ένα κίουι, που αποτελεί λατρεμένο πτηνό και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό ώστε να αποτελεί εθνικό σύμβολο. ο εμβληματικό πτηνό της χώρας τους, το κίουι.

Η οργή των Νεοζηλανδών μάλιστα είναι τέτοια που υπογράφουν κατά χιλιάδες αίτημα διαθέσιμο στο διαδίκτυο για τον άμεσο επαναπατρισμό του γλυκύτατου κίουι.

Οι διαμαρτυρίες άρχισαν όταν έπεσε στην αντίληψή τους βίντεο στο οποίο ένα κίουι, και συγκεκριμένα το Pāora όπως είναι το όνομα που του έχουν δώσει φαίνεται να είναι εκτός του κλουβιού του και διάφοροι επισκέπτες να το κρατούν και να το χαϊδεύουν, κάτι που φυσικά μπορεί να είναι τρομακτικό για κάθε πτηνό. Σαν να μην έφτανε όμως αυτό, είχαν αυτό το μικρό και ιδιαίτερα ντροπαλό πτηνό που είναι και νυχτόβιο κάτω από υψηλής έντασης φωτισμό ενώ διάφορα άτομα γελάνε και φωνασκούν γύρω του.

Το βίντεο έγινε viral μέσα σε λίγες ώρες και ακολούθησαν χιλιάδες καταγγελίες και αιτήματα για άμεση κυβερνητική παρέμβαση προς αρμόδιο υπουργείο και γραφείο πρωθυπουργού.

Ο Ρον Μάγκιλ, εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου είπε ότι οι υπεύθυνοι ”έκαναν ένα τεράστιο λάθος”, συμπληρώνοντας πως αφού έλαβε πλήθος καταγγελιών, πήγα αμέσως στον διευθυντή του ζωολογικού κήπου και του είπα, πως προσβάλαμε ένα έθνος».

Ο δε πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Κρις Χίπκινς είπε πως ο Ζωολογικός Κήπος αναγκάσθηκε να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη και δεσμεύθηκε να λάβει ”άμεσα μέτρα για να ανταποκριθεί στους φόβους που του εκφράστηκαν”.

Οι υπεύθυνοι του κήπου ”αναγνώρισαν ότι αυτό που έκαναν δεν ήταν επαρκές, δεν ήταν δίκαιο και δεν ήταν σωστό για το κίουι”, πρόσθεσε, ευχαριστώντας τους που έλαβαν σοβαρά υπόψη τους το ζήτημα αυτό.

Το δε υπουργείο Προστασίας ανακοίνωσε ότι θα επικοινωνήσει με τον ζωολογικό κήπο με στόχο να ”μοιραστούμε την εμπειρογνωμοσύνη μας”, όπως ανέφερε, για τον κατάλληλο τρόπο μεταχείρισης των κίουι που ζουν σε αιχμαλωσία.

Οι υπεύθυνοι του κήπου δεσμεύτηκαν επίσης να δημιουργήσουν για την Παόρα ”έναν ειδικό βιότοπο” που θα επιτρέπει στους επισκέπτες να ανακαλύπτουν αυτό το πουλί χωρίς να έρχονται σε επαφή μαζί του.

Το κίουι του Ζωολογικού Κήπου του Μαϊάμι είναι ένα από τα 60 του είδους του που ζουν εκτός Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας που είναι αρμόδιο για την προστασία της φυσικής και ιστορικής κληρονομιάς της χώρας.

Μόνο περίπου 70.000 κίουι ζουν στη φύση στην Νέα Ζηλανδία, όπου ζούσαν εκατομμύρια πριν από την άφιξη τον 13ο αιώνα πολυνησιακών πληθυσμών και στη συνέχεια Ευρωπαίων.

Δημοφιλή