Ετοιμάζεται αεροσκάφος υδρογόνου από την KLM με σπουδαστές της AeroDelft

Το έργο εντάσσεται στο Project Phoenix της AeroDelft για μηδενικές εκπομπές ρύπων.
.
.
CREDITS KLM

Το υδρογόνο, όπως υποστηρίζουν πολλοί, είναι το μέλλον στις μεταφορές, αρκεί να συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις παραγωγής και μεταφοράς.

Στα αυτοκίνητα το έχουμε δει και ειδικά προχωρά πολύ στα βαρέα οχήματα. Τρένα υδρογόνου ήδη κυκλοφορούν όπως και πλοία.

Το αν θα δούμε και αεροπλάνα υδρογόνου, είναι θέμα που θέλει δουλειά, διότι μιλάμε για τον αέρα, όχι τον δρόμο ή τη θάλασσα, που ό,τι κι αν συμβεί μπορεί να διορθωθεί.

Πάντως, η KLM και η AeroDelft συμμερίζονται την ιδέα ότι τα αεροπορικά ταξίδια είναι απαραίτητα για τη ζωή των ανθρώπων και για διάφορους τομείς δραστηριοτήτων, αλλά και ότι η καινοτομία στην αεροπορία είναι θέμα ζωτικής σημασίας. Μάλιστα, η KLM ξεκίνησε να συνεργάζεται με τη φοιτητική ομάδα του AeroDelft προκειμένου να συμμετέχει σε οικοσυστήματα που σχετίζονται με τις τεχνολογίες του μέλλοντος, όπως οι πτήσεις με χρήση υδρογόνου.

.
.
CREDITS KLM

Στόχος του Project Phoenix της AeroDelft είναι η κατασκευή ενός αεροσκάφους που θα τροφοδοτείται από υδρογόνο. Το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός drone, του Phoenix-Prototype, το οποίο θα χρησιμεύσει ως προπομπός για την ανάπτυξη του πρώτου επανδρωμένου αεροσκάφους υγρού υδρογόνου-ηλεκτρικού, του Phoenix Full-Scale.

Το Phoenix Prototype λειτουργεί με έναν ηλεκτροκινητήρα που τροφοδοτείται από υγρό υδρογόνο και τεχνολογία κυψελών καυσίμου. Η πρώτη πτήση του drone έχει ήδη πραγματοποιηθεί, συμβάλλοντας σημαντικά στην συλλογή πληροφοριών από την AeroDelft σχετικά με τις πτήσεις με υδρογόνο. Συγκεκριμένα, για το αν το drone μπορούσε να πετάξει με υγρό υδρογόνο και αν υπήρχε δυνατότητα ελέγχου από το έδαφος.

Το drone αποτελεί σημείο εκκίνησης για το επανδρωμένο αεροσκάφος που θα πετά με υδρογόνο: το Phoenix Full Scale. Η ομάδα έχει κατασκευάσει το πλαίσιο για το Phoenix Full Scale και δοκιμάζει τα συστήματα υδρογόνου μέσα σε αυτό. Παράλληλα, στοχεύει να πετάξει το επανδρωμένο αεροσκάφος της το 2024 χρησιμοποιώντας αέριο υδρογόνο και αργότερα υγρό υδρογόνο, το 2025.

Η AeroDelft αποτελείται από μια ομάδα 50 φοιτητών που σπουδάζουν στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ντελφτ. Aποστολή της AeroDelft είναι να αποδείξει και να προωθήσει το υδρογόνο ως εναλλακτική λύση στα συμβατικά καύσιμα των αερομεταφορών.

Δημοφιλή