Απλούστατα tips για να απαλύνουμε τον πόνο στα αυτιά που νιώθει το παιδί στο αεροπλάνο

Για να ανακουφιστεί εκείνο κι εμείς μαζί του.
Dobrila Vignjevic via Getty Images

Είτε είμαστε γονείς είτε όχι, ίσως έχουμε παρατηρήσει πως συχνά κατά την προσγείωση, όταν το αεροπλάνο προσεγγίζει το έδαφος, τα παιδιά που υπάρχουν μεταξύ των επιβατών αρχίζουν να δυσανασχετούν ακόμα και να φωνάζουν.

Κι εμείς οι ίδιοι ωστόσο, κατά καιρούς βιώνουμε αυτή τη δυσάρεστη αίσθηση του βουλώματος ή ακόμα και του πόνου από την πίεση που ασκείται στα αυτιά κατά τη διάρκεια ενός αεροπορικού ταξιδιού. Όμως, σύμφωνα με την παιδίατρο Κέιτι Λόγκγουντ, τα μικρά παιδιά νιώθουν αυτό τον πόνο ακόμη πιο έντονα από εμάς, ιδιαίτερα κατά την απογείωση και την προσγείωση. Kι αυτό επειδή η ανατομία του αυτιού τους διαφέρει σε σχέση με αυτή των ενηλίκων.

Και το χειρότερο είναι ότι τα παλιά-γνωστά κόλπα, όπως το βεβιασμένο χασμουρητό ή το κράτημα της μύτης και το φύσημα του αέρα προς τα έξω, δεν είναι και τόσο εύκολο να τα μάθουμε στα παιδιά.

Πώς θα απαλύνουμε τον πόνο στα παδικά αυτάκια

Προσπαθούμε να αποφύγουμε τα ταξίδια εφόσον το παιδί μας είναι άρρωστο

Τυχόν ασθένειες απειλούν να επιδεινώσουν τον πόνο στο αυτί του παιδιού. Ομοίως και μια εποχική αλλεργία. Επομένως, αν έχουμε την επιλογή, είναι προτιμότερο να αναβάλουμε το ταξίδι μας. Τόσο γιατί θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα στην πτήση, όσο και για το γεγονός ότι και το μικρό μας δεν πρόκειται να απολαύσει μια εκδρομή όσο είναι αδύναμο και δεν αισθάνεται καλά.

Eάν το παιδί είναι «μπουκωμένο» ένα σπρέι φυσιολογικού ορού μπορεί να βοηθήσει

Η χρήση ενός σπρέι θέτει σε εκκίνηση τη διαδικασία έκκρισης υγρών που ενυδατώνουν τους ιστούς του λαιμού και της μύτης οι οποίοι συνδέονται με τα αυτιά μας. Άλλωστε, το γεγονός ότι ο αέρας στα αεροπλάνα είναι συνήθως αρκετά ξηρός, καθιστά ακόμα μεγαλύτερη την ανάγκη για ενυδάτωση του αναπνευστικού μας συστήματος.

Χρησιμοποιούμε προληπτικά παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη

Μια μικρή δόση παρακεταμόλης ή ιβουπροφαίνης περίπου μισή ώρα πριν την προσγείωση είναι μια ασφαλής επιλογή, εάν γνωρίζουμε ότι το παιδί μας είναι επιρρεπές στον πόνο από την πίεση που ασκείται στα αυτιά.

Τους προσφέρουμε κάτι να πιούν

Η κατάποση και το πιπίλισμα προσφέρουν ανακούφιση από την πίεση και τον πόνο. Εφόσον λοιπόν ταξιδεύουμε συντροφιά με ένα μικρό παιδί, το ενθαρρύνουμε να πίνει κάτι κατά τη διάρκεια των αλλαγών στην πίεση του αέρα. Για τα νήπια, η Λόκγουντ συνιστά ακόμη και το πιπίλισμα ενός γλειφιτζουριού, που πάει χέρι-χέρι με τη διαδικασία της κατάποσης.

Δεν αφήνουμε τα παιδιά να κοιμούνται κατά την απογείωση ή την προσγείωση, ενώ αν θελήσουν να κλάψουν δεν τα εμποδίζουμε

«Τα παιδιά δεν πρέπει να κοιμούνται κατά την απογείωση και την προσγείωση, καθώς αυτό τα δυσκολεύει ακόμη περισσότερο να εξισορροπήσουν την πίεση μόλις ξυπνήσουν. Συν τοις άλλοις, τα παιδιά συνήθως καταπίνουν λιγότερο συχνά όταν κοιμούνται, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την προσαρμογή τους στην αλλαγή των συνθηκών, εντείνοντας τον πόνο», προειδοποιεί η Λόκγουντ.

Τέλος, εάν το παιδί μας αισθάνεται την ανάγκη να κλάψει, ας το αφήσουμε. Το κλάμα είναι σαν το χασμουρητό: Προκαλεί στον οργανισμό αντιδράσεις όπως η κατάποση, το πιπίλισμα και η μάσηση, που όπως προείπαμε, δρουν ανακουφιστικά απέναντι στον πόνο.