Έτοιμο για ανασκαφή το αρχαίο θέατρο Αχαρνών

Δεκαπέντε χρόνια μετά την ανακάλυψη του.
Το τμήμα του αρχαίου θεάτρου Αχαρνών που αποκαλύφθηκε το 2007
Το τμήμα του αρχαίου θεάτρου Αχαρνών που αποκαλύφθηκε το 2007
Other

Έτοιμο να περάσει σε νέα φάση ανασκαφής είναι το αρχαίο θέατρο Αχαρνών. Όταν ανακαλύφθηκε, το 2007, η είδηση της αποκάλυψής του ταξίδεψε σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Δεκαπέντε χρόνια μετά, ολοκληρώθηκε, πρόσφατα, από το Υπουργείο Πολιτισμού, η απαλλοτρίωση των οικοπέδων κάτω από τα οποία «κρύβεται».

Μέχρι στιγμής έχει αποκαλυφθεί, ένα μικρό τμήμα, περίπου 100 τ.μ., από το οποίο εκτιμάται ότι το σύνολο του χώρου διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση. Προϋπόθεση για την πρόοδο της ανασκαφής είναι η κατεδάφιση των επικειμένων κτισμάτων, από τα οποία έχουν αποβληθεί, μετά από επίπονες και χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες, οι ένοικοι.

Είναι η κρισιμότερη στιγμή, μετά το 2007, καθώς η ανασκαφή μπορεί να φέρει στην επιφάνεια το μεγαλύτερο τμήμα του κοίλου (των κερκίδων) του θεάτρου. Η ορχήστρα βρίσκεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, κάτω από την οδό Αρχαίου Θεάτρου (πρώην Σαλαμίνος), ένα δρόμο μεγάλης κυκλοφορίας στην καρδιά της πόλης των Αχαρνών που, μετά την ανασκαφή, θα μετατραπεί σε πεζόδρομο.

H ανασκαφή θα συνεχιστεί στο σκιασμένο τμήμα. Στο σχέδιο φαίνεται άποψη του αρχαίου θεάτρου με το τμήμα που έχει αποκαλυφθεί.
H ανασκαφή θα συνεχιστεί στο σκιασμένο τμήμα. Στο σχέδιο φαίνεται άποψη του αρχαίου θεάτρου με το τμήμα που έχει αποκαλυφθεί.
Other

«Η αρχαιολογική σκαπάνη θα φέρει στο φως ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα των τελευταίων ετών, το οποίο έχει τύχει διεθνούς προβολής», τόνισε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την οποία παραχώρησε τη Δευτέρα 7 Ιουνίου, η πρόεδρος του Συλλόγου ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ, Μαρία Μίχα.

Η ολοκλήρωση της ανασκαφής του αρχαίου θεάτρου αποτελεί αναπτυξιακό όρο για το σημερινό Δήμο Αχαρνών, που υπήρξε ένας από τους αρχαιότερους και μεγαλύτερους της αρχαίας Αθήνας. Θα καταστήσει δε τη σύγχρονη πόλη πόλο έλξης τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Ήδη, η τοποθεσία του αρχαίου θεάτρου αποτελεί τμήμα θεσμοθετημένης, στον Οργανισμό της Αθήνας, Πολιτιστικής Διαδρομής, στην οποία περιλαμβάνονται, επίσης, σημαντικά μνημεία, όπως ο Τύμβος του Σοφοκλή, και ο Θολωτός Τάφος του Κόκκινου Μύλου.

Μετά από αρκετά χρόνια, είναι ώρα να συνεχιστεί η ανασκαφή στο αρχαίο θέατρο των Αχαρνών. Η Πολιτεία πρέπει να προχωρήσει στο επόμενο βήμα και σύσσωμοι οι τοπικοί πολιτικοί και πολιτιστικοί φορείς θα βρίσκονται στο πλευρό της.

Περισσότερα για το αρχαίο θέατρο Αχαρνών στην ιστοσελίδα του ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΥ

Δημοφιλή