Ήττα Ερντογάν από κάθε πιθανό αντίπαλο "δείχνει" νέα δημοσκόπηση στην Τουρκία

Εκτιμούν κατά 51,6% ότι τα οικονομικά προβλήματα μπορεί να τα λύσει η αντιπολίτευση ενώ το 55,3% θέλει επιστροφή στο κοινοβουλευτικό σύστημα.
Umit Bektas via Reuters

Ήττα του προέδρου της Τουρκίας έναντι κάθε πιθανού υποψηφίου στις εκλογε΄ς του 2023 καταγράφει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Gezici όπως μεταδίδει από την Τουρκία η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο Ταγίπ Ερντογάν, που πριν λίγα 24ωρα ανακοίνωσε την αναμενόμενη υποψηφιότητά του κηρύσσοντας ουσιαστικά μια πολύ μακρά προεκλογική περίοδο, στον δεύτερο γύρο των εκλογών -που ωστόσο είναι προγραμματισμένοι για τον Ιούνιο του 2023- εμφανίζεται να ηττάται από κάθε πιθανό αντίπαλο.

Συγκεντρώνει 36,4% απέναντι στον Μανσούρ Γιαβάς δήμαρχο της Άγκυρας που μπορεί να συγκεντρώνει 50,3% ενω απάναντι στον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Ιμάμογλου ο Ερντογάν συγκεντρώνει 39,4% έναντι 46,7%.

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 28 και 29 Μαΐου με συνεντεύξεις 1570 ατόμων σε 14 επαρχίες. Σύμφωνα με την έρευνα, στην ερώτηση Ποιος θα λύσει το οικονομικό πρόβλημα της Τουρκίας, Το 51,6% απάντησε η Συμμαχία του Έθνους δηλαδή η συμμαχία της αντιπολίτευσης ενώ την κυβερνητική συμμαχία επέλεξε 48,4%.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης αν θα πρέπει η Τουρκία να επιστρέψει σε κοινοβουλευτικό σύστημα αντί για το προεδρικό που ισχύει με το 55,3% να απαντά θετικά και το 44,7% αρνητικά.

«Η πραγματικότητα της κοινωνίας δεν επιτρέπει να καταφύγουμε σε πολιτικές ψευδαισθήσεις. Το βλέπουμε αυτό στην έρευνα: Ο κόσμος, που ορίζει την οικονομία ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, θα μετατρέψει την οργή του σε ψήφο αντίδρασης ενάντια στην κυβέρνηση που δεν την ακούει, την κοιτάζει υποτιμητικά και αγνοεί τα προβλήματα. Για το λόγο αυτό, μπορούμε να πούμε ότι η κυβέρνηση είναι πλέον πιο κλονισμένη από ποτέ. Είναι πολύ ξεκάθαρο», σχολίασε επικεφαλής της εταιρείας, Μουράτ Γκεζιτζί.

Πηγή: Ertnews

Δημοφιλή