ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
31/07/2018 16:07 EEST

Eurostat: Επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το β' τρίμηνο

gopixa via Getty Images

Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης επιβραδύνθηκε περαιτέρω το δεύτερο τρίμηνο, βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν από τη Eurostat, λόγω ανησυχιών, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, για πιθανό εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, η αύξηση των τιμών επιταχύνθηκε λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας, όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, αν και οι οικονομολόγοι επισήμαναν ότι η εξέλιξη αυτή δεν αναμένεται να επηρεάσει την πολιτική προς το παρόν καθώς οι επιπτώσεις από την ενέργεια είναι προσωρινές.

Σύμφωνα με τη Eurostat, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου και κατά 2,1% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2017. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν αύξηση 0,4% σε τριμηνιαία βάση και 2,2% σε ετήσια βάση.

«Η αβεβαιότητα για το εμπόριο φαίνεται να έχει ήδη σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία της ευρωζώνης το Β΄ τρίμηνο», δήλωσε οικονομολόγος της ING σε σημείωμα προς τους πελάτες.

Η Eurostat ανακοίνωσε επίσης ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,1% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο από το 2,0% τον Ιούνιο, κυρίως λόγω της αύξησης στο κόστος ενέργειας.

Σε ξεχωριστή έκθεσή της, η Eurostat ανακοίνωσε ακόμη ότι η ανεργία στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 8,3% τον Ιούνιο, αμετάβλητη σε σχέση με το αναθεωρημένο προς τα κάτω ποσοστό του 8,3% του Μαΐου.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)