Εξι σειρές για όσους δεν κάνουν διακοπές τον Αύγουστο

Εξι σειρές για όσους δεν κάνουν διακοπές τον Αύγουστο
LukaTDB via Getty Images

Όσοι είστε παγιδευμένοι-σαν κι εμάς- στην άδεια Αθήνα και δεν έχετε τρόπους διαφυγής από την ρουτίνα, η τηλεόραση ή ο υπολογιστής σας είναι η λύση. Τι καλύτερο από το να ξεκινήσετε μια ωραία σειρά; Εμείς σας προτείνουμε, λοιπόν, έξι καταπληκτικές σειρές για να πωρωθείτε.

La Casa del Papel (Antena 3)

Έχει αρκετά χαρακτηριστικά που το κάνουν μια πολύ όμορφη σειρά. Τρομερά στημένη, με πολύ έξυπνη μετάβαση από σκηνή σε σκηνή κι από χρόνο σε χρόνο, αρκετές προσωπικότητες στις οποίες εμβαθύνει. Έχει γενικώς πράγματα να παρατηρήσεις, να ασχοληθείς, να τα εκτιμήσεις.

Η πλοκή: Ένας μυστήριος, μα κυρίως πολυμήχανος τύπος ονόματι El Professor προσεγγίζει οκτώ σεσημασμένους κακοποιούς – έξι άνδρες και δύο γυναίκες, άγνωστους μεταξύ τους με ξεχωριστά “ταλέντα” στις κλοπές και στην παρανομία – με σκοπό να τους μυήσει στο ανήκουστο σχέδιό του. Τους εκπαιδεύει μεθοδικά για μήνες, ώστε όταν έρθει η στιγμή να είναι καθόλα έτοιμοι να καταλάβουν το νομισματοκοπείο της Ισπανίας. Ο σκοπός τους δεν είναι απλώς να διαπράξουν μία εντυπωσιακή σε λεία ληστεία, αλλά να τυπώσουν καινούργια χαρτονομίσματα ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία κανείς δε θα μπορεί να το εντοπίσει, και κατόπιν να διαφύγουν δια θαλάσσης στα διεθνή ύδατα.

Bαθμολογία:

IMDB: 8.7/10

The Sinner (USA Network)

Είναι ένα σφιχτοδεμένο ψυχολογικό θρίλερ οχτώ επεισοδίων που, ακριβώς επειδή δεν πλατειάζει, κρατά τους θεατές σε συνεχή αγωνία για την έκβασή του. Ίσως γιατί και από το παζλ, δεν λείπουν το ”ποιος” η το ”πώς”, αλλά το πιο ιντριγκαδόρικο στοιχείο του: Ο λόγος.

H πλοκή: ένας ειδεχθής φόνος, χωρίς προφανή αιτία και αφορμή, με δράστη έναν άνθρωπο στη, θεωρητικά, πιο τρυφερή φάση της ζωής του: ο κεντρικός χαρακτήρας του The Sinner, Cora Tannetti, δεν ξέρει γιατί σκότωσε. Καταρρέει ηθικά και διανοητικά, ενώ αδυνατεί να θυμηθεί αξιόπιστα οτιδήποτε. Καθώς προχωρά η ιστορία, ένας ντέντεκτιβ αρχίζει να ασχολείται εμμονικά με την υπόθεση, προσπαθώντας να φέρει στην επιφάνεια το σκοτεινό μυστικό της Cora

Βαθμολογία:

Rotten Tomatoes: 97%
IMDΒ: 8/10

Τhe Staircase (French television )

Σε αντίθεση με άλλες σειρές, το Staircase δίνει στον θεατή τη δυνατότητα να μπει βαθιά μέσα στην υπόθεση παρουσιάζοντας όλο το φάσμα των στοιχείων που βρέθηκαν και παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο. Οι σκηνές της δίκης διακόπτονται συχνά πυκνά από στιγμιότυπα της ζωής του Michael και της οικογένειάς του, οι οποίες «σπάνε» τη βαριά ατμόσφαιρα με χιούμορ.

Η πλοκή: Το 2001 στο Ντούραμ της Β. Καρολίνα, ο Michael Peterson βρίσκει τη σύζυγό του, Kathleen Peterson, νεκρή στις σκάλες του σπιτιού τους. Αυτό θα μπορούσε να είναι άλλος ένας από τους χιλιάδες τίτλους ειδήσεων που παρουσιάζονται καθημερινά, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο…

Έπειτα από έρευνες η αστυνομία έκρινε τον Michael Peterson βασικό ύποπτο για τον θάνατο της Kathleen. Η δίκη ξεκινά και, όπως αποδεικνύεται στη συνέχεια, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη ζωή του Michael αλλά και της οικογένειάς του.

Βαθμολογία:

Rotten Tomatoes: 8.7/10
IMDB: 8.1/10

Dark (Netflix)

Eίναι μια σειρά που χωρίς σταγόνα υπερβολής θα σου τινάξει τον εγκέφαλο. Το παιχνίδι που κάνει με την έννοια του χρόνου είναι βγαλμένο από τα όνειρα του Einstein. Η θεωρία της σχετικότητας περνάει σε ένα εντελώς καινούργιο στάδιο. Ακόμα πιο λαβυρινθώδες, ακόμα πιο αχανές. Η ανάπτυξη της ευπλαστότητας του χρόνου γίνεται στη βάση τριών εννοιών: ανακύκλωση, ταυτοχρονία, λογική-δικαιοσύνη. Αυτό το τελευταίο είναι ένα δίπολο με πολύ περίεργη τοποθέτηση μέσα στα δωμάτια του χρόνου.

Η πλοκή: Η ιστορία του «Dark» διαδραματίζεται στη βιομηχανική πόλη του Βίντεν, όπου το πυρηνικό εργοστάσιο που έδινε δουλειά στο μεγαλύτερο μέρος του ντόπιου πληθυσμού ετοιμάζεται να κλείσει. Κι αν αυτό είναι με διαφορά το πιο σημαντικό γεγονός που συνέβη στην ήρεμη γερμανική πόλη. Τουλάχιστον μέχρι την στιγμή που ένα έφηβο αγόρι θα εξαφανιστεί και η αναζήτηση του θα ξεθάψει μια σειρά από σκοτεινά μυστικά από το παρελθόν και το παρόν της πόλης και θα φέρει στο φως μια σειρά από παράδοξα περιστατικά που μοιάζουν με κάποιο παράξενο τρόπο να συνδέονται.

Βαθμολογία:

Rotten Tomatoes: 87%
IMDB: 8.6/10

Μindhunter (Netflix)

H πλοκή: Mας μεταφέρει πίσω στο 1977, όταν η εγκληματική ψυχολογία έκανε δειλά-δειλά τα πρώτα της βήματα. Παρακολουθούμε δύο πράκτορες του FBI καθώς προσπαθούν να πάρουν συνέντευξη από φυλακισμένους serial killers ώστε να καταλάβουν πώς σκέφτονται και γιατί έπραξαν αυτά τα εγκλήματα, με σκοπό τα ευρήματά τους να βοηθήσουν στην εξιχνίαση μελλοντικών υποθέσεων.

Οι καλύτερες σκηνές όλης της σειράς είναι οι συνεντεύξεις των δύο πρακτόρων με τους serial killers, οι οποίοι είναι βασισμένοι σε αληθινά περιστατικά που σόκαραν και απασχόλησαν για καιρό την αμερικανική κοινή γνώμη.

Βαθμολογία:

IMDB: 8.6/10

3% (Netflix)

Η πρώτη βραζιλιάνικη παραγωγή του Netflix είναι τοποθετημένη σε ένα δυστοπικό μέλλον όπου η πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας ζει σε τρώγλες στην ενδοχώρα και μόνο ένα τυχερό 3% απολαμβάνει μια πλούσια, μοντέρνα, ήρεμη ζωή σε ένα νησί στα ανοιχτά του ωκεανού. Κάθε χρόνο μέσω μιας διαδικασίας αποκλεισμού, όλοι οι νέοι που γίνονται 20 ετών, έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν το εισιτήριό τους για τον τον «παράδεισο», μόνο που τίποτα δεν είναι τόσο αθώο ή εύκολο όσο μοιάζει. Σκεφτείτε το «Hunger Games» με μικρότερο μπάτζετ, λιγότερους φόνους και μια πιο έντονη δόση social politics κι έχετε μια καλή ιδέα για το τι ακριβώς είναι το «3%»

Βαθμολογία:

Rotten Tomatoes: 83%
IMDB: 8.2/10

Συνεπώς, αν πάρεις απόφαση να αρχίσεις να τις βλέπεις... καλά Χριστούγεννα από τώρα.