ΚΟΙΝΩΝΙΑ
22/05/2019 10:21 EEST

Έγκλειστος μέλος της σπείρας που έκανε 100 ληστείες σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια

Συμμορία Ρομά χτυπούσε σε Αττική, Βοιωτία και Εύβοια.

Eurokinissi

Περισσότερες από 100 ληστείες και κλοπές είχε διαπράξει μία συμμορία Ρομά που «χτυπούσε» σε Δυτική Αττική, Βορειοανατολική Αττική, Βοιωτία και Εύβοια.

Ξημερώματα της Δευτέρας 20 Μαΐου, οι αστυνομικοί πραγματοποιούν ταυτόχρονη έφοδο στους καταυλισμούς σε Ασπρόπυργο και Ελευσίνα και συλλαμβάνουν δύο άτομα, ηλικίας 26 και 31 ετών, που φέρονται να είχαν ηγετικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση. Κατά τη διάρκεια των ερευνών ταυτοποιείται ο ρόλος ενός 22χρονος, ο οποίος είναι ήδη φυλακισμένος, ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλοι τέσσερις συνεργοί τους. Στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης, οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες και σε έναν 44χρονο Ρομά, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις για κλοπές, σωματική βλάβη, αντίσταση, απειλή και εξύβριση.

Από την πολύμηνη έρευνα, προέκυψε ότι η σπείρα που αποτελείτο τουλάχιστον από 10 άτομα, δραστηριοποιείτο από τις αρχές του 2018 και διέπραττε συστηματικά ληστείες και κλοπές σε διαφόρων ειδών στόχους, καθώς και κλοπές αυτοκινήτων, τα οποία χρησιμοποιούσαν για την παράνομη δραστηριότητά τους. Οι δράστες «χτυπούσαν» σε περιοχές της Δυτικής (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα, Μαγούλα, Περιστέρι) και Βορειοανατολικής Αττικής (Μαρούσι, Ν. Φιλαδέλφεια, Νέα Ιωνία, Λυκόβρυση, Καπανδρίτι), του Πειραιά (Νίκαια), καθώς και της Βοιωτίας (Θήβα, Σχηματάρι, Οινόη) και της Εύβοιας.

Ως προς τον τρόπο δράσης, τα μέλη της σπείρας κινούμενα βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες με κλεμμένα αυτοκίνητα, εντόπιζαν τους «στόχους» τους και αφού κάλυπταν τα χαρακτηριστικά τους με κουκούλες, μαντήλια και γάντια, πραγματοποιούσαν επιθέσεις σε οικίες, καταστήματα και οδηγούς οχημάτων, με την απειλή ή χρήση μαχαιριών, κατσαβιδιών και άλλων εργαλείων.

Κατά τη διάπραξη των ληστειών, δεν δίσταζαν να ασκήσουν στα θύματά τους βία, σε περιπτώσεις που αυτά αντιστέκονταν. Επιπλέον και προκειμένου να καταστήσουν δυσχερή τον εντοπισμό τους από τις αστυνομικές Αρχές, χρησιμοποιούσαν για τις μεταξύ τους επικοινωνίες κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM, καταχωρημένες σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών (σ.σ. τα λεγόμενα «πακιστανικά» τηλέφωνα), ενώ προέβαιναν και στον εμπρησμό των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούσαν.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 101 περιπτώσεις ληστειών και κλοπών και συγκεκριμένα:

  • 24 ληστείες σε βάρος οδηγών πεζών και οδηγών οχημάτων

  • 10 ληστείες σε πρατήρια υγρών καυσίμων

  • 9 ληστείες σε οικίες

  • 3 ληστείες σε εταιρείες

  • ληστεία σε Σταθμό Διοδίων

  • 38 κλοπές αυτοκινήτων

  • 7 κλοπές από καταστήματα και εταιρείες

  • 7 κλοπές από οχήματα

  • κλοπή από οικία

  • απόπειρα κλοπής από ΑΤΜ με έκρηξη μέσω διοχέτευσης αερίου

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.