Fake φωτογραφίες και βίντεο από τη βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ

Η ομάδα εξακρίβωσης υλικού του Reuters έψαξε και βρήκε τι ισχύει στην πραγματικότητα.

Δύο βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ συγκλόνισαν το Αφγανιστάν την Πέμπτη, αν και το Πεντάγωνο την Παρασκευή έκανε λόγο για μία έκρηξη.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον στους 170 συνολικά - συμπεριλαμβανομένων τριών παιδιών - ενώ σχεδόν 200 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις.

Η Isis-K- παρακλάδι της λεγόμενης οργάνωσης ”Ισλαμικό Κράτος”-ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Ωστόσο, ποιες πληροφορίες σχετικά με την επίθεση που κοινοποιούνται στο διαδίκτυο είναι αξιόπιστες;

Φωτογραφία αεροπλάνου καλυμμένου με σκόνη

WAKIL KOHSAR via AFP via Getty Images

Η ομάδα εξακρίβωσης στοιχείων του Reuters διαπίστωσε ότι η παραπάνω φωτογραφία στην οποία πτέρυγα αεροπλάνου είναι καλυμμένη με σκόνη και συντρίμμια στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, αποδίδεται λανθασμένα ως στιγμιότυπο μετά τις εκρήξεις της Πέμπτης.

Η εν λόγω φωτογραφία τραβήχτηκε στην πραγματικότητα από τον φωτογράφο του AFP Wakil Koshar στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στις 16 Αυγούστου.

Η λεζάντα της φωτογραφίας στο Getty αναφέρει: «Οι Αμερικανοί στρατιώτες περιφρορούν καθώς στο βάθος οι Αφγανοί περιμένουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σστις 16 Αυγούστου 2021,

Φωτογραφίες της έκρηξης από δρόμο

Οι εικόνες ενός γκρίζου σύννεφου να αιωρείται πάνω από έναν δρόμο, μοιράστηκαν διαδικτυακά ως απόδειξη της επίθεσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ την Πέμπτη.

Ωστόσο, μια ευρύτερη έκδοση της ίδιας φωτογραφίας είχε δημοσιευτεί για πρώτη φορά από έναν αφγανικό σταθμό ειδήσεων, στις 10 Αυγούστου 2015.

Ηταν από έκρηξη αυτοκινήτου έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, που πιστεύεται ότι προκλήθηκε από τους Ταλιμπάν. Αυτή η έκρηξη του 2015, σκότωσε πέντε άτομα και τραυμάτισε άλλα 16, όπως ανακάλυψαν οι ελεγκτές γεγονότων του Reuters.

Βίντεο από μια βραδινή αεροπορική επίθεση

Ένα απόσπασμα μιας υποτιθέμενης έκρηξης στην Καμπούλ μοιράστηκε ευρέως στα κοινωνικά μέσα με την πεποίθηση ότι απεικόνιζε με ακρίβεια τις διπλές βομβιστικές επιθέσεις της 26ης Αυγούστου 2021.

Αλλά το κλιπ διάρκειας 14 δευτερολέπτων είναι στην πραγματικότητα τουλάχιστον πέντε ημέρες παλαιότερο από τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο, αφού κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 21 Αυγούστου, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις στόχευαν τη Χαμάς στη Γάζα.

Πλάνα από το αεροδρόμιο της Καμπούλ τη νύχτα

Χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έθεσαν λανθασμένα τη λεζάντα ”πλάνα ανθρώπων που προσπαθούν να εισέλθουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ” ως απόδειξη της έκρηξης.

Αλλά το κλιπ μεταδόθηκε στο Twitter στις 18 Αυγούστου από την ανταποκρίτρια του CBS, Christina Ruffini. Εβαλα ως λεζάντα στο βίντεο της Βόρειας Πύλης του αεοροδρομίου που απεικονίζει «Αμερικανούς που προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο αεροδρόμιο».

Το CBS News μοιράστηκε επίσης το ίδιο υλικό την ίδια μέρα, εξηγώντας ότι το βίντεο καταγράφηκε από έναν Αμερικανό πολίτη στην Καμπούλ.

Δημοφιλή