Πεντάγωνο: Η επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ έγινε από έναν βομβιστή αυτοκτονίας

Δεν υπήρξε δεύτερη έκρηξη έξω από το ξενοδοχείο.
Ασθενοφόρο φτάνει σε νοσοκομείο της Καμπούλ μετά την επίθεση στο αεροδρόμιο 26/8/ 2021. REUTERS TV/via REUTERS
Ασθενοφόρο φτάνει σε νοσοκομείο της Καμπούλ μετά την επίθεση στο αεροδρόμιο 26/8/ 2021. REUTERS TV/via REUTERS
Reuters TV via Reuters

Η πολύνεκρη επίθεση στην πύλη του αεροδρομίου της Καμπούλ έγινε από έναν βομβιστή αυτοκτονίας και όχι από δύο άτομα, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο. Η έκρηξη από την επίθεση συνέβη στη πύλη προς το αεροδρόμιο και δεν υπήρξε δεύτερη έκρηξη στο κοντινό ξενοδοχείο Baron, δήλωσε σήμερα στρατηγός του Πενταγώνου.

«Μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι δεν πιστεύουμε πως υπήρξε δεύτερη έκρηξη στο ξενοδοχείο Μπάρον ή κοντά σε αυτό. Ηταν ένας ο βομβιστής αυτοκτονίας», ανέφερε σε δημοσιογράφους ο Στρατηγός Γουίλιαμ Τέιλορ. Οι τραυματισμένοι Αμερικανοί στρατιώτες νοσηλεύονται πλέον στη Γερμανία.

Την ευθύνη για την επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ την Πέμπτη, στην οποία σκοτώθηκαν 13 Αμερικανοί στρατιώτες και τουλάχιστον 79 Αφγανοί, ανέλαβαν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Η αφγανική θυγατρική του Ισλαμικού Κράτους, το ISIS-Khorosan, παρουσιάζεται ως εχθρός τόσο της Δύσης όσο και των Ταλιμπάν.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι είπε στους δημοσιογράφους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ”συγκεκριμένες, βάσιμες” απειλές.

″Σίγουρα είμαστε προετοιμασμένοι και αναμένουμε μελλοντικές απόπειρες”, δήλωσε ο Kέρμπι, προσθέτοντας: ”Παρακολουθούμε αυτές τις απειλές, πολύ, πολύ συγκεκριμένα, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο”.

O επρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.
O επρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.
Reuters TV via Reuters

Η επίθεση της Πέμπτης σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εκκένωσης δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός στρατηγός Φρανκ ΜακΚένζι, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, είχε πει την Πέμπτη ότι οι πρώτες πληροφορίες έκανα λόγο για δύο βομβιστές αυτοκτονίας οι οποίοι επιτέθηκαν στην πύλη του αεροδρομίου και στο κοντινό ξενοδοχείο Baron.

Υπουργός Εξωτερικών Βρετανίας: Τρεις Βρετανοί σκοτώθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Δύο Βρετανοί, καθώς και το παιδί ενός τρίτου Βρετανού υπηκόου, σκοτώθηκαν την Πέμπτη στη βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

Άλλοι δύο Βρετανοί πολίτες είναι μεταξύ των τραυματιών.

«Η χθεσινή, κατάπτυστη επίθεση υπογραμμίζει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν όσοι βρίσκονται στο Αφγανιστάν και ενισχύει το επιχείρημα γιατί κάνουμε όλα αυτά για να βγάλουμε τον κόσμο», ανέφερε ο Ράαμπ.

«Θλίβομαι βαθύτατα με την είδηση ότι δύο Βρετανοί πολίτες καθώς και το παιδί ενός τρίτου σκοτώθηκαν την Πέμπτη στην τρομοκρατική επίθεση (…) Ήταν αθώοι άνθρωποι και είναι τραγικό που δολοφονήθηκαν από δειλούς τρομοκράτες, καθώς επιχειρούσαν να φέρουν τους δικούς τους στην ασφάλεια, στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι η Βρετανία δεν θα δεχθεί άλλα άτομα για πτήσεις από την Καμπούλ πέρα από αυτούς που βρίσκονται ήδη στο αεροδρόμιο.

Ο Γουάλας είπε ότι η Βρετανία τα 1.000 άτομα που βρίσκονται εντός του αεροδρομίου και που θα πετάξουν την Παρασκευή θα είναι οι τελευταίοι.

Πηγή: Reuters