Φάρμακο κατά του κορoνοϊού «άλλαξε κατά τη διάρκεια της νύχτας» το χρώμα των ματιών ενός μωρού

Οι γιατροί υποστήριξαν ότι το Favipiravir πιθανότατα απελευθέρωσε μια φθορίζουσα χημική ουσία που συσσωρεύτηκε στον κερατοειδή χιτώνα των οφθαλμών του μικρού αγοριού.
skaman306 via Getty Images

Η μητέρα ενός αγοριού έξι μηνών που του συνταγογραφήθηκε ένα αντιικό φάρμακο για τη θεραπεία της Covid -19 είδε ότι τα μάτια του μωρού απέκτησαν έντονο μπλε χρώμα ενώ ήταν σκούρα καστανά. Η αλλαγή χρώματος των οφθαλμών του μωρού έγινε μέσα σε 18 ώρες.

Στο μωρό από την Ταϊλάνδη, που δεν κατονομάζεται, χορηγήθηκε το φάρμακο Favipiravir. Πρόκειται για ένα φάρμακο που συνήθως χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της γρίπης και τον Έμπολα ωστόσο, έχει χορηγηθεί σε πολλούς ασθενείς με Covid -19 σε περιοχές της Ασίας και της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ.

Οι γιατροί στην Μπανγκόκ που χορήγησαν το φάρμακο, υποστήριξαν ότι το Favipiravir πιθανότατα απελευθέρωσε μια φθορίζουσα χημική ουσία που συσσωρεύτηκε στον κερατοειδή χιτώνα των οφθαλμών του μικρού αγοριού.

Τα μάτια του αγοριού άλλαξαν απόχρωση 18 ώρες μετά τη θεραπεία, αλλά επέστρεψαν στο φυσικό τους χρώμα πέντε ημέρες μετά τη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής, αναφέρει τη Daily Mail.

Στην Ταϊλάνδη, το Favipiravir είναι το βασικό αντιιικό φάρμακο που χορηγείται σε παιδιά που νοσούν από κορονοϊό. Οι πιο συχνές παρενέργειες της θεραπείας περιλαμβάνουν αύξηση του ουρικού οξέος, διάρροια και χαμηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων που ευθύνονται για το 20% των παρενεργειών.

Το Favipiravir έχει λάβει το πράσινο φως από την Ιαπωνία, τη Ρωσία, την Ουκρανία, το Ουζμπεκιστάν, τη Μολδαβία και το Καζακστάν κι έλαβε έγκριση για χρήση έκτακτης ανάγκης στην Ιταλία το 2020. Σε πολλές χώρες είναι γνωστό με την εμπορική ονομασία «Avigan».

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τη δοκιμή του φαρμάκου τον Απρίλιο του 2020 με μια μικρή ομάδα 50 ατόμων στο Brigham and Women’s Hospital, στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης. Αλλά ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν το έχει ακόμη εγκρίνει στις ΗΠΑ.

Δημοφιλή