Φιλιππίνες προς Κίνα για στόχευση με λέιζερ: Σταματήστε κάθε «προκλητική ενέργεια»

Η Μανίλα κατηγορεί την Κίνα ότι στόχευσε με «λέιζερ στρατιωτικού τύπου» πλοίο της, τυφλώνοντας προσωρινά μέλη του πληρώματός του.
Eνα πλοίο της κινεζικής ακτοφυλακής εμφανίζεται στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, 105 ναυτικά μίλια από την επαρχία Palawan, Φιλιππίνες, 6 Φεβρουαρίου 2023
Eνα πλοίο της κινεζικής ακτοφυλακής εμφανίζεται στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, 105 ναυτικά μίλια από την επαρχία Palawan, Φιλιππίνες, 6 Φεβρουαρίου 2023
PHILIPPINE COAST GUARD via via REUTERS

Η Κίνα οφείλει να συγκρατήσει τις ένοπλες δυνάμεις της ώστε να μην διαπράξουν κάποια «προκλητική ενέργεια», δήλωσε ο στρατός των Φιλιππίνων τη Δευτέρα, αφού η Μανίλα κατηγόρησε την ακτοφυλακή της Κίνας ότι χρησιμοποίησε λέιζερ για να προσπαθήσει να διακόψει μια αποστολή ανεφοδιασμού των στρατευμάτων της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η ακτοφυλακή των Φιλιππίνων (PCG) είπε ότι ένα σκάφος της βοηθούσε μια αποστολή του ναυτικού να παραδώσει τρόφιμα και προμήθειες σε στρατεύματα που σταθμεύουν σε μια ατόλη στις 6 Φεβρουαρίου, όταν ένα πλοίο της κινεζικής ακτοφυλακής στόχευσε με ”λέιζερ στρατιωτικού τύπου” το φιλιππινέζικο σκάφος, τυφλώνοντας μάλιστα προσωρινά το πλήρωμά του στη γέφυρα.

«Νομίζω ότι είναι καιρός η κινεζική κυβέρνηση να συγκρατήσει τις δυνάμεις της ώστε να μην διαπράξει καμία προκλητική ενέργεια που θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Μεντέλ Αγκιλάρ.

Ο Αγκιλάρ επικαλέστηκε επίσης τον αρχηγό της άμυνας των Φιλιππίνων ότι η ενέργεια της κινεζικής ακτοφυλακής ήταν «προσβλητική» και ανασφαλής».

Το επεισόδιο εκτυλίχθηκε την 6η Φεβρουαρίου στον θαλάσσιο χώρο περίπου 20 χιλιόμετρα από την ατόλη Σέκοντ Τόμας, στο αρχιπέλαγος των Σπράτλι, όπου βρίσκεται αυτοσχέδια βάση των ένοπλων δυνάμεων των Φιλιππίνων, έκανε γνωστό η Μανίλα.

«Ο σκόπιμος αποκλεισμός των πλοίων της κυβέρνησης των Φιλιππίνων για να παραδώσουν τρόφιμα και προμήθειες στο στρατιωτικό μας προσωπικό...είναι κατάφωρη περιφρόνηση και σαφής παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των Φιλιππίνων», ανέφερε η PCG σε δήλωση.

Οι εικόνες που παρασχέθηκαν από το PCG έδειχναν ένα πράσινο φως να εκπέμπεται από ένα κινεζικό σκάφος με αριθμό πλώρης 5205.

PHILIPPINE COAST GUARD via via REUTERS

Το περιπολικό της φιλιππινέζικης ακτοφυλακής εκτελούσε αποστολή αλλαγής βάρδιας και ανεφοδιασμού των στρατιωτών οι οποίοι βρίσκονται μέσα σε μισοβυθισμένο πλοίο μήκους 100 μέτρων που προσάραξε -εσκεμμένα- στην ατόλη το 1999, με σκοπό να ενισχυθούν οι διεκδικήσεις που προβάλλει η Μανίλα στα Σπράτλι.

Η ατόλη απέχει 105 ναυτικά μίλια (195 χλμ.) από την επαρχία Παλάουαν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας απάντησε ότι η ακτοφυλακή της διεξήγαγε ενέργειες σύμφωνα με το νόμο.

«Προτρέπουμε τις Φιλιππίνες να αποφύγουν τέτοιες ανακοινώσεις. Οι ενέργειες του κινεζικού προσωπικού είναι επαγγελματικές και συγκρατημένες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γουένμπιν, σε τακτική ενημέρωση Τύπου.

PHILIPPINE COAST GUARD via via REUTERS

Δημοφιλή