Κίνα: Αμερικάνικα κατασκοπευτικά μπαλόνια παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας περισσότερες από 10 φορές

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεκίνο, Κίνα, 3 Μαρτίου 2022.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεκίνο, Κίνα, 3 Μαρτίου 2022.
CARLOS GARCIA RAWLINS via REUTERS

Η Κίνα δήλωσε σήμερα ότι αμερικανικά μπαλόνια μεγάλου ύψους πέταξαν μέσα στον εναέριο χώρο της χωρίς άδεια περισσότερες από 10 φορές από την αρχή Ιανουαρίου 2022, δίνοντας συνέχεια στη διπλωματική διαμάχη με τις ΗΠΑ, μετά την κατάρριψη ενός κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού από τον αμερικάνικο στρατό πριν από εννέα μέρες.

«Από πέρυσι, τα αερόστατα των ΗΠΑ σε μεγάλο ύψος έχουν κάνει περισσότερες από 10 παράνομες πτήσεις στον κινεζικό εναέριο χώρο χωρίς την έγκριση των αρμόδιων κινεζικών υπηρεσιών», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν, απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Πεκίνο, δίχως να αναφερεθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες ή αν τα μπαλόνια εκτελούσαν κατασκοπευτικές ή στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ερωτηθείς πώς η Κίνα απάντησε στις υπερπτήσεις αυτές, ο Ουάνγκ δήλωσε πως η απάντηση της Κίνας σε τέτοια επεισόδια είναι υπεύθυνη και επαγγελματική.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Ο ισχυρισμός αυτός της Κίνας διατυπώνεται αφού οι ΗΠΑ κατέρριψαν νωρίτερα τον Φεβρουάριο αυτό για το οποίο υποστηρίζουν πως ήταν ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας. Το Πεκίνο λέει πως το μπαλόνι ήταν ένα αερόπλοιο μη στρατιωτικών ερευνών και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για υπερβολική αντίδραση.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει η πλευρά των ΗΠΑ είναι να κοιτάξει τον εαυτό της, να αλλάξει τους τρόπους της και να μην σπιλώσει και να υποκινεί αντιπαράθεση», τόνισε ο Ουάνγκ.

Τις τελευταίες ημέρες, ο στρατός των ΗΠΑ κατέρριψε άλλα τρία ιπτάμενα αντικείμενα πάνω από τη Βόρεια Αμερική.

Όπως ανακοίνωσαν τη Δευτέρα δύο βουλευτές, το αντικείμενο, το τρίτο μέσα σε τρείς ημέρες, και το τέταρτο σχεδόν σε μια εβδομάδα, ”καταρρίφθηκε από πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και της Εθνοφρουράς”.

Ο Ουάνγκ είπε ότι δεν είχε πληροφορίες για τα τρία τελευταία αντικείμενα που καταρρίφθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δημοφιλή