ΔΙΕΘΝΕΣ
05/01/2018 19:39 EET | Updated 05/01/2018 20:32 EET

«Fire and Fury»: Είναι το βιβλίο για τη ζωή του Τραμπ στο Λευκό Οίκο «γεμάτο ψέμματα»;

Η «ετυμηγορία» της HuffPost

Carlos Barria / Reuters

Τις τελευταίες μέρες ο Λευκός Οίκος και οι συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ βρίσκονται αντιμέτωποι με την κυκλοφορία αποσπασμάτων του βιβλίου «Fire and Fury: Inside the Trump White House» που αποκαλύπτουν λεπτομέρειες από τη ζωή του Αμερικανού προέδρου στο Λευκό Οίκο, καθώς και τη διακυβέρνησή του.

Όλα όσα περιέχει το βιβλίο:

1. Το βιβλίο του Αμερικανού δημοσιογράφου και συγγραφέα Μάικλ Γουλφ, κυκλοφόρησε τέσσερις μέρες νωρίτερα από την επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας, προκαλώντας αντίδραση από τον Λευκό Οίκο και τον Τραμπ που απείλησε να προβεί σε νομικές ενέργειες, μετά από άρθρο στη Guardian για το περιεχόμενο του βιβλίου, που δημοσιεύτηκε πριν αρκετές μέρες.

2. Το βιβλίο περιγράφει την εικόνα ενός υποψηφίου για πρόεδρο που στην πραγματικότητα δεν ήθελε να κερδίσει στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

3. Ο συγγραφέας ξεκινάει με ένα σημείωμα που αναφέρει ότι «η ιδέα αρχικά είχε στόχο μια καταγραφή των 100 πρώτων ημερών της κυβέρνησης Τραμπ αλλά η ροή των γεγονότων οδήγησε σε συνέχεια για περισσότερες από 200 μέρες».

4. Ο Γουλφ ισχυρίζεται ότι το βιβλίο είναι βασισμένο «σε συζητήσεις με τον πρόεδρο, υψηλόβαθμα στελέχη γύρω από αυτόν-μερικοί από τους οποίους μου μίλησαν πολλές φορές-και με ανθρώπους που οι ίδιοι μίλησαν για την άποψή τους όσον αφορά την ηγεσία του Τραμπ».

5. Ο 64χρονος δημοσιογράφος είπε σε συνέντευξή του στο NBC την Παρασκευή, ότι οι περισσότεροι με τους οποίους μίλησε είχαν την ίδια περιγραφεί για τον Τραμπ-«είναι σαν ένα μικρό παιδί».

6. Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι το βιβλίο είναι «γεμάτο ψέμματα» και ότι δεν μίλησε ποτέ με τον Γουλφ.

7. Η αλήθεια για τους ισχυρισμούς που αναφέρονται, εξετάζονται από τη δημοσιογράφο των New York Times Maggie Haberman η οποία γράφει ότι «υπάρχουν πολλά στοιχεία που είναι αληθινά και αρκετά που δεν είναι».

Η αρχισυντάκτρια του γραφείου της HuffPost στη Ουάσινγκτον Αμάντα Τέρκελ σχολιάζει:

«Το βιβλίο “Fire and Fury” έχει αναστατώσει τον Λευκό Οίκο. Οι βοηθοί του Τραμπ δεν ήταν προετοιμασμένοι για τη διαρροή αποσπασμάτων του βιβλίου πριν την επίσημη κυκλοφορία του στις 9 Ιανουαρίου και δεν ήξεραν πως να αντιδράσουν.

Από το απόσπασμα μαθαίνουμε κουτσομπολιά για την προσωπική ζωή της οικογένειας Τραμπ αλλά και για το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο κύκλος στενών επαφών του ήταν απροετοίμαστοι για την ηγεσία. Μεγάλο μέρος του βιβλίου αναφέρεται στον Στιβ Μπάνον, τον πρώην σύμβουλο του Τραμπ και υπεύθυνο της καμπάνιας του και στη διαμάχη με τον πρόεδρο, καθώς επίσης και στον γιο του, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και τη συνάντησή του με Ρώσο δικηγόρο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας του πατέρα του.

Τέλος, ο Τραμπ δηλώνει ότι ο Μπάνον “δεν έχει καμία σχέση με την προεδρία. Όταν απολύθηκε, όχι μόνο έχασε τη δουλειά του, αλλά και το μυαλό του”. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απομόνωση του πρώην υπεύθυνο της καμπάνιας».

Τι σχολιάζει το Τουίτερ

Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στην βρετανική έκδοση της HuffPost και αποδόθηκε στα ελληνικά.