Φλόριντα: Φάλαινα όρκα επιστρέφει στον ωκεανό μετά από 50 χρόνια αιχμαλωσίας

Η υγεία της έχει επιβαρυνθεί. Οι ειδικοί είπαν ότι βρίσκεται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση. Θεωρείται ότι είναι περίπου 57 ετών και είναι η γηραιότερη φάλαινα σε αιχμαλωσία.
Andrew Innerarity via Reuters

Μια φάλαινα όρκα, επέστρεψε στα ανοικτά των ακτών του Βορειοδυτικού Ειρηνικού, μετά από 50 χρόνια αιχμαλωσίας στο ενυδρείο Miami Seaquarium.

Οι ακτιβιστές της Friends of Lolita κέρδισαν τη μάχη δεκαετιών για την απελευθέρωση της Λολίτα, γνωστής και ως Tokitae ή Toki, η οποία απομακρύνθηκε από τη φύση και μεταφέρθηκε στο θαλάσσιο ενυδρείο του Miami το 1970.

Αν και με το πέρασμα των χρόνων, η υγεία της έχει επιβαρυνθεί, οι ειδικοί είπαν ότι η φάλαινα βρίσκεται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση. Θεωρείται ότι είναι περίπου 57 ετών και είναι η γηραιότερη φάλαινα σε αιχμαλωσία.

«Είναι ένα θαύμα κάθε μέρα», είπε ο Χάουαρντ Γκάρετ, ερευνητής φαλαινών και ακτιβιστής στο Orca Network που αγωνίζεται για την απελευθέρωση της Λολίτα από το 1995.

Η διαδικασία για να επιστρέψει η Λολίτα στα «νερά της πατρίδας» ξεκίνησε με τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας του ενυδρείου στην The Dolphin Co, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η δήμαρχος της κομητείας Miami-Dade, Ντανιέλα Λεβίν Κάβα.

Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του Miami Seaquarium, η SeaWorld Entertainment Inc (SEAS.N), απέσυρε σταδιακά τα σόου το 2016. Η Λολίτα η οποία κάποτε ήταν η ατραξιον του Miami Seaquarium, αποσύρθηκε από τα σόου τον Μάρτιο του 2022 αφού η διοίκηση άλλαξε χέρια.

Η εταιρεία αργότερα συνεργάστηκε με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την παροχή ιατρικής φροντίδας στη φάλαινα.

«Η εύρεση ενός καλύτερου μέλλοντος για τη Λολίτα είναι ένας από τους λόγους που μας παρακίνησαν να αποκτήσουμε το Miami Seaquarium», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της The Dolphin Co, Εντουάρντο Άλμπορ.

Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων υποστηρίζουν εδώ και χρόνια ότι η Λολίτα πρέπει να μετακινηθεί στην πατρίδα της στο Puget Sound και ομάδες όπως οι People for the Ethical Treatment of Animals έχουν προσφύγει στο δικαστήριο κατά του ενυδρείου για την αιχμαλωσία της

«Αν η Λολίτα επιστρέψει τελικά στα νερά της πατρίδας της, θα υπάρξουν επευφημίες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της PETA, η οποία έχει ασκήσει αρκετές αγωγές για λογαριασμό της Λολίτα και έχει κάνει διαμαρτυρίες στο Seaquarium απαιτώντας την ελευθερία της για χρόνια», δήλωσε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος και γενικός σύμβουλος για το δίκαιο των ζώων του Ιδρύματος PETA, Τζάρεντ Γκούντμαν.

«Αν το Seaquarium δεχτεί να τη μετακινήσει, θα της προσφέρει την πολυπόθητη ανακούφιση μετά από πέντε άθλιες δεκαετίες σε μια στενόχωρη δεξαμενή και θα στείλει ένα σαφές μήνυμα σε άλλα πάρκα ότι οι μέρες του εγκλεισμού των εξαιρετικά ευφυών, μεγάλου βεληνεκούς θαλάσσιων θηλαστικών σε θλιβερές φυλακές έχουν τελειώσει» δήλωσε ο Γκούντμαν.

Με πληροφορίες από το Reuters.

Δημοφιλή