Σπαρακτικό βίντεο δείχνει φάλαινα με σκολίωση να παλεύει για να κολυμπήσει

Η σκολίωση στις φάλαινες είναι εξαιρετικά σπάνια.
Oceanographic Valencia

Μία πτερυγόφάλαινα (Balaenoptera physalus) βάρους 40 τόνων και μήκους 17 μέτρων, καταγράφηκε στις 4 Μαρτίου σε βίντεο με μεγάλο πρόβλημα στον σκελετό της, ανοιχτά των ακτών της Βαλένθια στην Ισπανία, σε μία σπάνια περίπτωση σκολίωσης.

Ο καπετάνιος ενός αλιευτικού σκάφους εντόπισε τη φάλαινα, η οποία εκ πρώτης όψεως φάνηκε να δυσκολεύεται να κολυμπήσει. Αρχικά ανησύχησε πως πιάστηκε σε δίχτυα ωστόσο όταν την πλησίασε διαπίστωσε την ιδιαιτερότητα της κατάστασης της.

Ειδοποίησε το λιμενικό και αυτό με τη σειρά του έστειλε στην περιοχή μια ομάδα βιολόγων και κτηνιάτρων από το ενυδρείο Oceanographic Valencia. Όταν οι επιστήμονες πλησίασαν την φάλαινα είδαν ότι δε είχε παγιδευτεί. Αντίθετα, είχε «σκολίωση άγνωστης προέλευσης», σύμφωνα με μια ανάρτηση στο Facebook από την Oceanographic Valencia.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να βάλουν μια συσκευή παρακολούθησης στην πλάτη του τραυματισμένου ζώου, αλλά ήταν πολύ παραμορφωμένη για να συνδεθεί με επιτυχία. Μετά από «λίγες ώρες», η πτερυγοφάλαινα απομακρύνθηκε αργά από την ακτή και βγήκε σε βαθύτερα νερά όπου εξαφανίστηκε από το οπτικό πεδίο, έγραψαν εκπρόσωποι της Oceanographic Valencia.

«Ο όρος σκολίωση αναφέρεται απλώς σε μια ανώμαλη πλάγια καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης», δήλωσε στο Live Science ο Τζενς Κούρι, επικεφαλής επιστήμονας του Pacific Whale Foundation στη Χαβάη.

Είναι πιθανό ότι τη φάλαινα «χτύπησε πρόσφατα ένα σκάφος», είπε ο Κούρι, μια γνώμη που συμμερίζεται ο Έριχ Χούτ, ένας ερευνητής στο Whale and Dolphin Conservation (WDC) στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Σιμόνα Πανιγκάντα, πρόεδρος του Ερευνητικού Ινστιτούτου Tethys στην Ιταλία. Αλλά οι ειδικοί σημείωσαν επίσης ότι είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη.

Η σκολίωση στις φάλαινες είναι εξαιρετικά σπάνια. Το 2019 είχε εντοπιστεί μία ακόμα, η οποία είχε ξεβραστεί νεκρή στις ακτές, δίνοντας όμως τη δυνατότητα στους επιστήμονες να μελετήσουν τις ανατομικές επιπτώσεις της σκολίωσης στις φάλαινες.

Τα ευρήματα έδειξαν πως η μηχανική βάση της σκολίωσης είναι ίδια στις φάλαινες και στους ανθρώπους, ενώ εμείς είμαστε τα μόνο πλάσματα που αναπτύσσουν σκολίωση χωρίς κάποιο προφανή εξωγενή λόγο.

―――――――

*Η πτεροφάλαινα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο είδος κητώδους, μετά τη γαλάζια φάλαινα. Οι μεγαλύτερες ξεπερνούν σε μήκος τα 25 μέτρα και φτάνουν σε βάρος τους 74 τόνους. Η μεγαλύτερη που έχει αναφερθεί είχε μήκος 27,3 μέτρα, ενώ η μακρύτερη επιβεβαιωμένη είχε μήκος 25,9 μέτρα. Ανήκει στις μπαλενοφόρες φάλαινες.

Δημοφιλή