Για φορολογικές παραβάσεις τεσσάρων ετών κατηγορείται η Shakira

Η Κολομβιανή τραγουδίστρια Shakira αντιμετωπίζει προβλήματα με τις ισπανικές φορολογικές αρχές, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «La Vanguardia», καθώς η Φορολογική Υπηρεσία απέστειλε στο γραφείο του εισαγγελέα καταγγελία εναντίον της για φερόμενη φορολογική παράβαση επί τέσσερα χρόνια.

Η καταγγελία απεστάλη στα τέλη του περασμένου έτους, όταν η επιθεώρηση αποφάσισε να αναστείλει το έργο της και να προωθήσει τις πληροφορίες στους εισαγγελείς.

Από το περιβάλλον της Shakira τονίζεται ότι η τραγουδίστρια πάντα εκπληρώνει τις φορολογικές της υποχρεώσεις και ότι πρόκειται για «τεχνικής φύσης» διαφωνία. «Το ποσό της υπόθεσης, με βάση τα υψηλά εισοδήματα μιας τραγουδίστριας με διεθνή φήμη, όπως της Shakira, είναι αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το Forbes, στις αρχές της δεκαετίας τα ετήσια εισοδήματά της ανέρχονταν σε 25 εκ. δολάρια.

Ο πυρήνας της διαμάχης μεταξύ της φορολογικής υπηρεσίας και της Shakira είναι ο τόπος κατοικίας της για φορολογικούς σκοπούς. Από το 2011, όταν δημοσιοποιήθηκε η σχέση της με τον ποδοσφαιριστή της Μπάρτσελόνα, Ζεράρ Πικέ και μέχρι το 2014, η καλλιτέχνης ήταν φορολογική κάτοικος εκτός Ισπανίας. Από το 2015, φορολογείται στη γείτονα χώρα.

Η διαφορά μεταξύ της μιας περίπτωσης και της άλλης είναι σημαντική. Ο νόμος ορίζει ότι στην περίπτωση φορολογικού κατοίκου ο φορολογούμενος πρέπει να φορολογείται στην Ισπανία για τα εισοδήματά του που παράγονται σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ στην περίπτωση που δεν είναι φορολογικός κάτοικος θα πρέπει να φορολογείται αποκλειστικά για το εισόδημα που αποκτάται μόνο στο ισπανικό έδαφος. Στην τελευταία περίπτωση ο φορολογικός συντελεστής είναι 24%.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)