ΔΙΕΘΝΕΣ
31/08/2019 09:57 EEST

Φωτογραφία σε tweet του Τραμπ προκαλεί ανησυχία περί αποκάλυψης μυστικών εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ

Ανέβασε εικόνα από χώρο αποτυχημένης εκτόξευσης του Ιράν σημειώνοντας πως «δεν είχαμε εμπλοκή».

ASSOCIATED PRESS

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέβασε την Παρασκευή στο Twitter τη φωτογραφία μιας περιοχής που φαίνεται να είναι ο χώρος μιας αποτυχημένης εκτόξευσης δορυφόρου από το Ιράν, προκαλώντας ερωτηματικά σχετικά με το αν αποκάλυψε μυστικά σχετικά με τις δυνατότητες παρακολούθησης των ΗΠΑ.

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία δείχνει τον καμμένο χώρο εκτόξευσης σε διαστημικό κέντρο στο βόρειο Ιράν, περιλαμβανομένου ενός πύργου ελέγχου που έχει υποστεί ζημιές και ενός πεσμένου κινητού εκτοξευτή πυραύλου.

Ο Τραμπ στο tweet του ανέφερε τη συγκεκριμένη τοποθεσία του χώρου, γράφοντας πως οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονταν στο «καταστροφικό ατύχημα κατά τη διάρκεια των τελικών προετοιμασιών εκτόξευσης για την εκτόξευση του Safir SLV στον χώρο εκτόξευσης Σεμνάν στο Ιράν».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο αργότερα την Παρασκευή, ο Τραμπ υπεραμύνθηκε της ανάρτησής του και τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία εμπλοκή με το συμβάν.

«Είχαμε μια φωτογραφία. Την ανέβασα, που νομίζω ότι έχω απόλυτα το δικαίωμα να το κάνω» είπε ο Τραμπ.

Είπε πως οι Ιρανοί «ετοιμάζονταν να στείλουν έναν μεγάλο πύραυλο και δεν πήγε πολύ καλά. Δεν είχαμε τίποτα να κάνουμε με αυτό».

 

 

Ο πύραυλος εξερράγη στην εξέδρα την Πέμπτη, είπε Ιρανός αξιωματούχος. Αμερικανός αξιωματούχος είπε επίσης ότι το Ιράν είχε μια καταστροφική αποτυχία εκτόξευσης.

«Εύχομαι στο Ιράν τα καλύτερα και καλή τύχη ως προς τη διαπίστωση του τι συνέβη στον Χώρο 1» έγραψε ο Τραμπ.

Ο Πάτρικ Έντινγκτον, πρώην αναλυτής δορυφορικών εικόνων της CIA, είπε ότι η φωτογραφία που έκανε tweet ο Τραμπ φαίνεται να προήλθε από αμερικανικό κατασκοπευτικό δορυφόρο. «Αν ο πρόεδρος απλά έκανε tweet μια εικόνα από απόρρητη ενημέρωση, που αξιοποιεί τις πιο προηγμένες μας δυνατότητες συλλογής εικόνων, αναμφίβολα είναι καλό νέο για τους αντιπάλους μας» είπε ο Έντινγκτον, ερευνητής του CATO Institute. «Αν και έχει τη δικαιοδοσία να αποχαρακτηρίσει οποιοδήποτε ομοσπονδιακό έγγραφο, το Twitter δεν είναι ο πρέπον ή υπεύθυνος τρόπος να το κάνει».

Αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε στο CNBC πως η εικόνα συμπεριλαμβανόταν σε μια ενημέρωση των υπηρεσιών πληροφοριών την Παρασκευή.

Το Πεντάγωνο δεν προέβη σε σχόλια.