ΔΙΕΘΝΕΣ
06/10/2020 07:27 EEST

Φόβοι για εκρηκτική αύξηση των γάμων ανηλίκων λόγω της πανδημίας

Μέσα στα επόμενα 25 χρόνια. Φιλανθρωπικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

ASSOCIATED PRESS

Η πανδημία του κορονοϊού θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των γάμων ανηλίκων, εξέλιξη που θεωρείται πληγή για τα βήματα που είχαν γίνει ως τώρα με στόχο τον τερματισμό της πρακτικής.

Η οργάνωση «Save the Children» είπε πως ο κορονοϊός έχει θέσει 2,5 εκατομμύρια περισσότερα κορίτσια σε κίνδυνο πρόωρου γάμου έως το 2025.

Η πανδημία αυξάνει τη φτώχεια, αναγκάζοντας τα κορίτσια να μην πηγαίνουν στο σχολείο και να εργάζονται ή να παντρεύονται, δήλωσαν εκπρόσωποι της οργάνωσης.

Οι κοπέλες σε περιοχές της Νότιας Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής είναι πολύ πιο ευάλωτες.

Η φιλανθρωπική οργάνωση με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο καλεί τους ηγέτες του κόσμου να χρηματοδοτήσουν και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης του παιδικού γάμου και της ανισότητας των φύλων.

Η Κάρεν Φλάναγκαν, σύμβουλος προστασίας παιδιών για το «Save the Children», ανέφερε ότι οι εν λόγω γάμοι παραβιάζουν τα δικαιώματα των κοριτσιών, τα οποία αφήνουν εκτεθειμένα στον κίνδυνο της κατάθλιψης, των αναπηριών, ακόμα και του θανάτου.

Σημείωσε επίσης πως τα τελευταία 25 χρόνια είχαν αποτραπεί 78,6 εκατομμύρια γάμοι ανηλίκων, ωστόσο η πρόοδος για τον τερματισμό της πρακτικής «επιβραδύνθηκε».

Τον περασμένο μήνα, μια άλλη οργάνωση, η «Girls Not Brides», η οποία μάχεται για τα ίδια πράγματα, τόνισε στο BBC πως παρατηρείται μια παρόμοια τάση, που οδηγεί στη συρρίκνωση των οικονομιών και το κλείσιμο των σχολείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο Δρ. Μουνγκάι Πάουελ, διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης, δήλωσε ότι η εκπαίδευση «παρέχει στα κορίτσια ένα δίχτυ ασφαλείας». Είπε ότι απαιτείται περισσότερη οικονομική στήριξη, παρακολούθηση και κοινοτική συμμετοχή για να διασφαλιστεί πως τα παιδιά μπορούν να φοιτήσουν στο σχολείο.

Κάθε χρόνο τουλάχιστον 12 εκατομμύρια κορίτσια πέφτουν θύματα της πρακτικής. Ωστόσο, έκθεση που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, αναφέρει πως ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας θα εξακολουθήσουν να φαίνονται.

Μόνο το 2020, άλλα 500.000 κορίτσια κινδυνεύουν να παντρευτούν ενώ έως και ένα ακόμα εκατομμύριο να κυοφορήσουν, χωρίς καν το σώμα τους να είναι έτοιμο για κάτι τέτοιο.

Tα Ηνωμένα Έθνη τον Απρίλιο είχαν αναφέρει πως θα μπορούσαν να καταγραφούν έως και 13 εκατομμύρια περισσότεροι παιδικοί γάμοι παγκοσμίως την επόμενη δεκαετία λόγω της πανδημίας.

(Με πληροφορίες από BBC